Wortelkanaalbehandeling of trekken?

Author:
trekken.of.niet.ni
Posted:
wo, 06/19/2024 - 12:08
Ik heb sinds twee maanden last van elementnummer 27, de klachten zijn ontstaan door een gaatje laten vullen. Ik ben gisteren bij de endodontoloog geweest en die gaf me twee opties, een wortelkanaalbehandeling of de kies laten trekken. Ik huiver voor een wortelkanaalbehandeling, omdat het ook nog een verticale wortelbreuk zou kunnen zijn, en dan ben je niet van de pijn af ondanks de behandeling. Daarnaast heb ik tmd en een 2 uur lange behandeling zal voor een flinke periode van klachten zorgen. Ik heb begrepen dat de tand laten trekken ervoor kan zorgen dat de onderste kies omhoog gaat om het gat op te vullen, en dat de rest van het gebit beweegt/schuin komt te staan. Ik vroeg me af hoe groot de kans daadwerkelijk is, aangezien ik spalkjes heb (onder en boven) en nachtbeugels die ik dan desnoods levenslang zou kunnen dragen. Ik heb aan de onderkant een orthodonotische nachtbeugel en bovenin een opbeetplaat tegen klemmen. Helaas kan ik niet slapen met beide in, want dan wordt ik met verschrikkelijke pijn wakker. Ik heb ook nog de originele orthodontische nachtbeugel voor de bovenkant, die kan ik wel tegelijk met de onderbeugel dragen.

Hoe groot is de kans dat ik mijn beet hetzelfde zou kunnen houden als ik de nachtbeugels draag? Is het desnoods mogelijk om een spalkje te laten plaatsen op tanden 26 en 25? Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

Ik zou eerder voor een extractie huiveren dan een wkb. Maar ook een wkb kan complicaties hebben. idd onder is dan nutteloos en groeit uit. Spalkjes zijn waarschijnlijk voor de voortanden. Nachtbeugel en opbeetplaat...heeft u instructies om ze beiden tegelijk te gebruiken???. De nachtbeugel is gemaakt om alles op z'n plaats te houden.
wo, 06/19/2024 - 12:32 Permalink
trekken.of.niet.ni

Ik had instructies van de orthodontist om de normale nachtbeugels tegelijk te gebruiken, maar dat was jaren geleden en nu mag ik ze in principe 2x per week dragen. De antiklem nachtbeugel is nieuw en moet ik de rest van mijn leven s’nachts dragen, maar ik maak daar een uitzondering voor 2x per week om ervoor te zorgen dat de onderkant niet gaat bewegen (ik doe dan namelijk de onderste nachtbeugel alleen in).

U zegt zelf ook dat de nachtbeugel gemaakt is om alles op zijn plaatst te houden.

Mijn vraag is of 2x per week (of vaker) de onderste nachtbeugel dragen zou kunnen voorkomen dat de onderste kies omhoog zou groeien (ivm extractie bovenste kies)? Alvast bedankt
wo, 06/19/2024 - 17:01 Permalink