Nieuwe kroon toch gevoelig/pijnlijk bij koud drinken

Author:
Shrad
Posted:
ma, 05/27/2024 - 01:43
Hallo daar was ik weer. Als eerste zou ik willen zeggen, dat ik het super fijn is dat er dit forum bestaat. Je kan er veel in lezen.

2 weken geleden is mijn 25 jaar oude kroon vervangen voor een nieuwe. Tandarts had al aangegeven dat ik moest opletten bij koud, anders WKB. Helaas doet de nieuwe kroon na 2 weken nog steeds pijn bij koud water drinken. Maar alleen op de boveste gedeelte, daar waar ik op kauw dus. Pijn bij kauwen is er geloof ik niet, tis alleen als ik het water even aan de kant van de nieuwe kroon hou.

Bij de noodkroon had ik hier helemaal geen last van. Snap dan niet hoe het bij de echte kroon gevoelig/pijnlijk kan zijn?

Toen de noodkroon werd verwijderd heeft hij toch moeten verdoven omdat hij moest schoonmaken hoorde ik hem zeggen. Heeft hij wellicht iets te veel schoongemaakt, en de zenuw meer open gelegd?

Wat is nu de oplossing, nieuwe kroon er weer af, en dan WKB? Of door de nieuwe kroon heen boren?

Ergens las ik een oud artikel, dat het cement waar de kroon mee vastgelijmd kan zijn een allergische reactie of zo kan geven?

A.s. woensdag ga ik weer naar de tandarts. Maar graag lees ik jullie meningen, advies.

Liefs,
Shrad
Tandarts_Richa…

Zou de hoogte laten controleren en verder afwachten. Voor een kies is een kroon preparatie een mega operatie waar het soms maanden v moet bijkomen. Zolang u warm / koude voelt leeft de zenuw nog en zou ik afwachten. Pas als u het niet kunt uithouden of dat u s'nachts wakker wordt v kloppende pijn aan die kies zou ik een wkb overwegen. Dat kan door de nieuwe kroon eraf te tikken en later weer terug plaatsen of door de kroon heen boren om bij de zenuwruimte te kunnen komen, succes.
ma, 05/27/2024 - 08:54 Permalink
Shrad

Dank u voor uw antwoord. Ik heb de hoogte laten controleren en deze was goed.

Toch heb ik nog gevoeligheid in 1 hoek, ik doe de foto erbij met markering bij. Het lijkt mij dat het juist in die hoek niet goed afsluit?

Ook heb ik sinds de kroon is geplaats, een klikkende geluid als ik aan die kant eet. Dit klikkende geluid had ik niet toen de noodkroon erop zat. Wellicht zit de kroon er niet goed op? Wat denkt u?

Het klikkende geluid heb ik aan de tandarts vertelt maar daar kwam niet een oplossing voor 😵‍💫
Attach
wo, 06/12/2024 - 19:23 Permalink
Tandarts_Richa…

Is de hoogte gecontroleerd?.nd geluid zou misschien het over elkaar glijden zijn met de kroon v d 26. Op de foto is moeilijk te zien of een kroon niet goed aan sluit. Tenzij het een groot opening is. Dat is op deze foto dus niet te zien.
wo, 06/12/2024 - 23:25 Permalink
Shrad

De hoogte is zeker gecontroleerd, van heel die kant. Element 26 is zelfs beetje bij geslepen. Maar het probleem blijft. De tandarts dacht dat het aan element 26 lag waar een wkb in komt. Maar de endodontoloog zegt weer van niet.

Als ik een kauwgumpje kauw dan hoor ik de klik duidelijk. Bij een broodje/avondeten ook.

Ik mag terug komen van de tandarts maar zijn oplossing is opnieuw aftikken en vastmaken. De endodontoloog heeft me uitgelegd dat dat heel traumatisch kan zijn voor de kies.

Weet me geen raad nu. Heeft u nog andere opties die u zou kunnen bedenken?
zo, 06/16/2024 - 23:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is natuurlijk een ingreep voor de kies. Maar mogelijk toch een goede oplossing. Dat weet je pas als de kroon afgetikt wordt. Elimineren v mogelijkheden. Blijft de klick dan verder zoeken. Doe je niets dan blijft het
ma, 06/17/2024 - 23:47 Permalink
Shrad

Dank u voor uw antwoord. Ik ben even ziek geweest vandaar mijn late reactie.

Binnenkort ga ik terug voor de nieuwe kroon. Ik ben er nu ook achter gekomen dat de gevoeligheid tussen de kies zit. Door met een soft stoker tussen te gaan, vanwege etensresten. Aan de andere kant heb ik die gevoeligheid niet.

Ik vermoed dat daardoor de kroon niet goed afsluit. Hoe nu verder als een kroon niet goed afsluit? Bestaat er garantie bij een nieuwe kroon die niet goed afsluit? Ik denk dat mijn tandarts met een wkb gaat komen. Maar dan nóg blijft het niet goed aansluiten/afgedicht, en kunnen etensresten verdere tandbederf veroorzaken, toch?

Voor het klikkende geluid zal het dan maar weer open moeten als het niet anders kan. Ben gewoon bang dat aftikken, weer moeten schoonmaken we steeds meer dichterbij de zenuw gaan komen.
Attach
di, 07/02/2024 - 21:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Op de foto is niet te zien dat de kroon niet goed afsluit dat zou met een sonde gevoeld moeten worden. Als ik geen goede kroon maak dan herstel ik dat gratis. Als de kroon afgetikt kan worden haal ik de resten cement weg, dat hoeft niet te betekenen dat ik dichter bij de zenuw kom. Is er wel een goed contact punt daar waar u met de softpick schoon maakt. Te controleren met een floss draad.
wo, 07/03/2024 - 22:33 Permalink