Radeloos, 2 WKB nodig op korte termijn

Author:
Cees240
Posted:
za, 09/07/2024 - 14:08
Beste lezers en in het bijzonder tandarts Richard,

Ik ben op zoek naar jullie advies en of ervaringen. Afgelopen 3 weken ben ik vanwege mijn tand situatie in een depressie terecht gekomen en zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik weet het echt niet meer. Het gaat om de volgende situatie:

Ik heb altijd al gebitsproblemen gehad, problematische jeugd - lastig begin tot het volwassen worden, slecht onderhouden en veel bezoeken uitgesteld. Inmiddels zit ik in mijn midden 30 en is het mij zelfs gelukt om volgende maand een vaste baan te hebben en een leuke woning te hebben.

Alleen slaat in de afgelopen maand het noodlot toe in m’n gebit. Ik zit met de volgende problemen waar in advies over nodig had.


1. Ik had al een afgebroken tand (element 36) en deze brak een tijdje geleden af. Niks mee gedaan destijds omdat ik vanwege persoonlijke problemen weinig kon. De kies werd ontstoken 2 weken geleden. Ik had niet veel pijn, maar er was een abces onder de kies gekomen. Antibiotica gehad en ik kreeg van mijn TA het advies mee extractie. Dit wou ik niet, het is een van mijn voorste kiezen. Dus ik ging op zoek naar endo specialisten. Ik heb 2 TA benaderd en 2 endo specialisten. Ik kreeg de adviezen mee: WKB en kroon van de ene endo (gaf aan dat de de WKB goed te doen was) en de ander gaf extractie als advies mee. Omdat ik dacht dat extractie altijd nog kon wou ik eerst de kans geven aan een WKB met kroon. Het hoeft niet perse duurzaam te zijn. Als ik 2-3 jaar met een kroon kan doen en vast voedsel kan kauwen is dat voldoende voor mij. De TA geeft aan dat een kroon kan maar geen garantie kan geven hoe lang deze kan blijven. 20 jaar wordt het in ieder geval niet omdat de kies te zwak zal zijn daarvoor.

Wat vinden jullie daarvan? Ik krijg zoveel tegenstrijdige adviezen en lang niet elke TA in Amsterdam, waar ik woon, spreekt NL en mijn Engels is niet goed genoeg. Is het haalbaar om een WKB te doen, kroon te plaatsen, en enkele jaren hiermee te doen?
Attach
Tandarts_Richa…

Ik zie ook flinke gaten in de tweede kies en ook de kleine kies ervoor. Ik vrees wat ik zal zien in foto;s v d rest v uw gebit.U bent jong... wat wilt u voor de toekomst en wat heeft u er voor over. Ik zou een duidelijk behandelplan maken. Amsterdam is niet in een dag gebouwd, uw gebit hoeft ook niet in een dag hersteld worden. Waar uw financien en wensen bij elkaar komen aan de hand v wat uw tandarts aan mogelijkheden aangeeft, daar moet u een zo veel jarenplan maken. De keuze is goedkoper uitneembaar voorziening in de toekomst of duurder vast voorziening. Indien financieel, eventueel in tijd verspreid, mogelijk altijd vast. Wat betreft de 46... De 47 heeft/krijgt een groot vulling mogelijk advies kroon.(7-900 eur). De 45 komt ook een vulling. Er komen flinke kosten voor de 46.(endo en indien geen complicaties een kroon). of extractie en implantaat,(18-2200 eur). Goekoper brug 47-45(18-2200 eur), Geen Amsterdamse prijzen, onze indicatie in Goes.. Maak een duidelijk behandel/stapenplan. Vind een tandarts die u kunt vertrouwen. Succes.
za, 09/07/2024 - 15:16 Permalink
Cees240

Beste tandarts Richard,

Denkt u dat het haalbaar is om een WKB + kroon te plaatsen op de kies? Ik krijg dus tegenstellige berichten. Hoe kan ik de haalbaarheid hiervan inschatten?

De TA wou de vulling niet in de kies maken vanwege risico’s maar een kroon in een printer laten maken en deze erop zetten. Is dat gebruikelijk?

Een implantaat ben ik te bang voor en duurt 6 maanden na extractie. Ik ben teven TMD patiënt dus ik weet niet of mijn kaak het aan kan om er in te boren. Dat is ook de reden waarom ik geen extractie wil. Ik ben bang dat m’n kaakbot verandert en mn TMD weer oplaait
za, 09/07/2024 - 16:59 Permalink
Cees240

Daarnaast heb ik van een andere endo specialist het volgende rapport gekregen

Intraorale onderzoek:
• Restauratieve status: diepe OD caries
• Palpatie: ++
• Percussie: -
• Bite test (toothslooth): -
• Chew test: -
• Pockets: normaal
• Fistels: geen
CBCT bevindingen:
• apicale laesie bij alle wortels
• laterale laesie bij de M wortel
Prognosis: Dubieus
Advies: Extractie

Ik snap niet wat apicaal en lateraal betekent. Betekent dit dat de wortelpunten ontstoken zijn? Dat het risico zit of de WKB diep genoeg kan komen en de wortel ontsteking niet over kan gaan?
za, 09/07/2024 - 22:33 Permalink
Tandarts_Richa…

Als de endodontoloog aangeeft :extractie, dan is het voor mij klaar. Niet meer gebruiken ondanks dat een wkb goed kan lukken en na een jaar pas daarop een kroon plaatsen. En er zijn verschillende kronen, ook de door uw tandarts aangegeven Cerec kroon. Als er voldoende bot is kan een implantaat geplaatst worden. Het kaakgewricht heeft geen invloed op het plaatsen wel op hoe de kroon in het kauwmechanisme geplaatst moet worden. Kroon 47 en impl 46 is prima maar duurder dan een brug 47-45.
za, 09/07/2024 - 23:28 Permalink
Cees240

Beste Tandarts Richard,
Bedankt voor je tijd en antwoorden. Het noodlot slaat verder toe en er is gister tijdens op een watje buiten een andere kies afgebroken voor 1/4e deel.

Ik was bij spoed dienst en die zeiden dat de kies te redden was met een WKB. Ik moet dus nu 2 WKB in hele korte tijd


Over element 46. Hoe kan het zo zijn dat de ene endo zegt dat een wkb mogelijk is en de ander extractie?


Ik heb maandag een behandel afspraak bij een andere endo die een wkb wil doen, moet ik dit dan wel doorzetten? Ik ben zo radeloos en ik weet gewoon niet wat ik moet doen, zoveel tegenstrijdige adviezen

Kan een mens meerdere WKB in een week wel aan?

Mijn gezondheid holt momenteel achteruit. Dagelijkse paniekaanvallen en durf niks te eten om ontstekingen te voorkomen.
Attach
zo, 09/08/2024 - 08:44 Permalink
Tandarts_Richa…

Een wkb goed verdoofd stelt niets voor doet geen pin u voelt alleen dat wij bezig zijn.. Kost alleen tijd. Ik praat over een endodontoloog niet een tandarts die endodontologie doet. Natuurlijk kan de wkb gedaan worden maar het gaat ook om de prognose. 100 tandartsen 100 meningen. Gezien de foto's is mijn mening, een v d 100, dat een goede plan voor de toekomst gemaakt moet worden. Ik zou in dit geval extractie adviseren gezien mijn gevoel/prognose voor deze kies. Niet eten zal een ontsteking niet voorkomen. Niet behandelen verhoogt de kans op ellende ....dus niet wachten.
zo, 09/08/2024 - 11:13 Permalink
Cees240

Hi tandarts Richard,

Ik heb me inmiddels neergelegd bij extractie van element 46. De kies is onredbaar en kleine kans. Ik ga dit op korte termijn inplannen.

Ik zit nu met een andere vraag. Ik ben geen TA dus ik ken niet de nummers van de tanden. Ik ga aankomende donderdag een ander afgebroken kies laten behandelen bij de Endodontoloog. Het gaat om deze afgebroken kies. Hij gaf aan dat de kies te redden viel. (WKB kost rond de 700-1000 euro)

Enkele feiten over het consult
- Het gaat om een dode kies, de zenuw is al dood, geen gevoel op koud en/of tikken.
- Rechte wortelkanalen gaf hij aan.
- Hij gaf aan dat hij een blok van 2 uur had waarin hij de kies gaat behandelen en in '1 keer gaat afmaken ipv 2 zits'. Wat betekent in tandarts jargon de WKB afmaken in 1 keer?

Alleen krijg ik nu een noodvulling? Een normale vulling? Of moet ik nog een kroon en dat laten vervaardigen? Als jij zo kijkt, denk jij dat een vulling in deze kies kan worden geplaatst? Wat betekent in jargon de WKB in 1 keer afmaken? Met wat voor soort vulling ga je naar huis?

Ik wil namelijk t.z.t. weer kunnen eten met de kies. Ik kan de Endodontoloog niet bereiken voor donderdag en dan is de afspraak al.

Zie hier de laatste foto van de kies: https://freeimage.host/i/dUzxXtf

https://iili.io/dUzxXtf.th.jpg
Attach
di, 09/10/2024 - 19:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik doe liefst in een zitting een wkb. Het zal na de wkb gevuld worden met composiet. Na 1 jr als er geen complicaties zijn advies kroon. Wat u nu aangeeft is de 26. De vorige vraag de 46. Maar vraag de endodontoloog te kijken naar de 36, heeft ook een wkb nodig en in de toekomst een kroon.. Maar er zijn meer gaten die behandeld moeten worden. Nogmaals advies maak een goed behandel/ stappen plan.
wo, 09/11/2024 - 00:13 Permalink
Cees240

Bedankt voor je advies. Ik wil eerst de WKB van element 26 overleven en hopelijk heb ik geen weken napijn. Helpt het om alvast een spiegel op te bouwen met ibuprofen voor de behandeling? Ik denk als ik dit kan een gaatje vullen nog wel eens wil lukken.

Morgen om 10 uur is het zo ver en ben ik aan de beurt. Ik heb vanuit de HA oxazepam gekregen om de angst te stillen en heb ibuprofen 600 mg nog in huis. Ik weet dat ik als flinke na-pijn krijg ik meteen in de stress schiet in verband met oude trauma's dus ik denk dat ik de aankomende 4 dagen ibuprofen 600 mg ga nemen. Daarna over naar 400 mg voor een paar dagen. De verwachting is dat het 7 dagen pijn kan doen na de behandeling dus voor die periode verwacht ik ibuprofen te nemen. Hopelijk merk ik dan niks van de na-pijn
wo, 09/11/2024 - 17:19 Permalink
Tandarts_Richa…

In principe lijkt de zenuw dood dus u zult voelen dat er gewerkt wordt maar geen pijn. En het zal verdoofd worden. dus geen reden om in paniek te raken. Behandeling kost alleen tijd. Misschien heeft u niet eens een pijnstiller nodig maar zou kunnen. Meestal is paracetamol 1000 vooraf voldoende. Ik heb helemaal geen pijnstiller nodig gehad. Ik zou alles zo snel mogelijk laten doen, niet afwachten.
wo, 09/11/2024 - 20:51 Permalink