Terugtrekkend tandvlees

Author:
OnhandigeHarrie
Posted:
ma, 07/15/2024 - 17:46
Doordat ik de afgelopen jaren (periode van 2-3 jaar, gok ik) te hard en verkeerd heb gepoetst (extra verticaal poetsen bij mijn voortanden) is mijn tandvlees teruggetrokken. Ook zijn er bij sommige kiezen kleine groeven zichtbaar. Ik dronk (en drink) 4-6 kopjes koffie per dag en daarom heb ik extra druk uitgeoefend bij het poetsen om de verkleuringen als het ware weg te schrobben. Al die jaren heeft mijn tandarts hier niks over gezegd terwijl ik regelmatig (1-2x per jaar) op controle kwam. Ik vind dit wel jammer en al helemaal omdat ik pas 25 ben…

Vanwege het terugtrekken ben ik vorig jaar rond mei/juni gestopt met extra hard handmatig poetsen en ben ik overgestapt op een elektrische tandenborstel met druksensor en later ook soft borstelkoppen (i.v.m. verkrijgbaarheid). Sindsdien is het tandvlees naar eigen observatie niet verder teruggetrokken.

Mijn oude en mijn nieuwe tandarts hebben aangegeven dat de schade wel meevalt. Ik maak mij echter zorgen over de duurzaamheid van mijn gebit op de lange termijn. Cosmetisch is het ook niet optimaal. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is dit iets waar ik mij terecht geen zorgen over hoef te maken of moet ik hier wel wat mee? Zo ja, zou het dan zin hebben om bijvoorbeeld een pinhole behandeling of tandvleestransplantatie te ondergaan?

Alvast bedankt voor jullie tijd ^^
Attach
Tandarts_Richa…

De schade valt idd mee (uiterlijk). Heb geen x-foto om anders te beoordelen. Hoop dat u ook tussen de tanden en kiezen dagelijks een rager of stoker gebruikt. Ook de tong mee poetsen of tongschraper bij elke poetsbeurt. U trekt uw onderlip naar beneden waardoor het nu zichtbaar is , voor ons als professional. Een leek zal dat niet opmerken. In normaal gebruik zal u uw lip niet zover naar beneden trekken. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een pinhole uitgevoerd of laten uitvoeren. Maar als dit mijn mond zou zijn doe ik er niets aan, mits geen verdere, niet zichtbare, problemen.
ma, 07/15/2024 - 21:55 Permalink
OnhandigeHarrie

Hoi Richard,

Bedankt voor je geruststellende reactie. Er zijn verder geen onderliggende problemen van toepassing. Verder ook nooit een gaatje gehad oid. Ik maak mijn tanden elke dag schoon met de waterflosser naast het poetsen. Ik zal ook mijn tong gaan poetsen. Vervolgvraag: zie je dit vaker vaker gezien bij mensen van mijn leeftijd of is deze schade relatief zeldzaam?

Alvast bedankt.
di, 07/16/2024 - 13:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Te vaak helaas. Ik ben meer een voorstander v een rager....persoonlijk voorkeur. Iets is beter dan niets. Maar ik vergelijk een waterflosser met een Karcher. Als je dat gebruikt om je auto "schoon"te spuiten is dat voldoende of moet je de smeer nog verder schoon maken met een spons?. Het spuit alleen de groffe delen weg maar niet de smeer (plaque). Maar zoals gezegd iets is beter dan niets. U kunt het blijven gebruiken in combinatie met een rager.
wo, 07/17/2024 - 00:21 Permalink