Allergisch voor Composiet

Author:
Roxanne
Posted:
wo, 10/13/2004 - 21:24
Hallo daar!

Ik heb een vraagje, een meisje uit mijn klas heeft als allergische reactie veel eczeem gekregen, en is daar ook op getest, nu blijkt dat zij allergisch is voor Composiet...

Wie weet hier meer van, en ken meer mensen die hier allergisch voor zijn???

Ik hoop dat het over gaat, anders zou ze moeten stoppen met de opleiding en dat is ook zonde...

Ik hoor het wel!
Groetjes!
Lieneke

Je kan een allergie ontwikkelen voor composiet als je er een paar keer met je blote handen er in aanraking mee bent geweest. Dus altijd handschoenen aan!
do, 10/14/2004 - 12:44 Permalink
de digitale tandarts

Afhankelijk van het soort handschoen zullen de monomeren in bonding/primer en composiet binnen enkele minuten door de handschoen heen komen, dus altijd proberen het niet aan te raken en op tijd handschoenen verwisselen als het gebeurt.
do, 10/14/2004 - 15:40 Permalink
de digitale tandarts

Dat kan je vergelijken met bonding.. zit boordevol monomeren!

Ik zou het je afraden om daar regelmatig mee in contact te komen.
do, 10/14/2004 - 20:19 Permalink
de digitale tandarts

Hier een deel van een eerdre door mij gegeven antwoord wat relevant kan zijn:

Er bestaan veel verschillende soorten composieten (witte vullingmateriaal).

Ik zal hier globaal aan proberen te geven waar een gemiddelde lichtuithardende composiet uit bestaat.

Composiet bestaat uit een matrix en een anorganische vulstof.

Als matrix worden kunststoffen gebruikt en de anorganische vulstofdeeltjes kunnen bijvoorbeeld uit o.a. kwarts, silicaten of glas bestaan.
De meest gebruikte composieten hebben als vulstof zeer kleine (+/- 8%) en tevens grotere (+/- 75%) partikels, dit worden de hybride composieten genoemd.

De vulstof bepaald o.a. de slijtvastheid, de kleur, de polijstbaarheid en ook heel belangrijk de remming van de polymerisatiekrimp.

De verbinding tussen matrix en vulstof komt tot stand via een laagje silaan coupling agent waarmee de vulstofdeelstjes bedekt zijn ( ch2=cch3co2(ch2)3Si(och3)3 ).

In onuitgehard composiet bestaat het kunststofdeel uit (een mix van) vrije monomeren. Als basis voor deze monomeren wordt globaal gezegd een gemodificeerd methylacrylaat gebruikt, hiervan is Bis GMA een van de bekendste.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/bisgma.jpg
Bis-gma een symmetrisch molecuul met de reactieve delen aan de uiteinden.

In de lichtuithardende composieten reageert de activator champerchinon op licht van een golflengte van +/- 430-480 nm (blauw). Hierdoor worden radicalen gevormd aan de uiteinden van de monomeer moleculen, waardoor het monomeer molecuul kan binden met een andere monomeer, welke dan ook weer een reactief uiteinde krijgt. De ketens zullen steeds langer worden, dit wordt polymerisatie genoemd.


De monomeren zou je met treinwagons kunnen vergelijken. Tijdens het uitharden worden deze wagons aan elkaar gekoppeld en vormen lange rijen. Doordat de moleculen nu lange ketens vormen zijn ze niet meer beweeglijk. Van het zachte/vloeibare stadium met de vrije kunststofmoleculen is het composiet nu hard geworden.

Misschien kan je je voorstellen dat aan elkaar gekoppelde wagons minder ruimte innemen dan losse wagons, dit verschil veroorzaakt de krimp van het composiet.
vr, 10/15/2004 - 19:36 Permalink