LOI, NHA of geen van beide?

Author:
Romy32
Posted:
wo, 11/18/2009 - 16:15
De opleiding tot tandartsassistente bij de LOI duurt 24 maanden. Die bij de NHA 6 maanden. Wil dit zeggen dat de opleiding van de LOI veel beter is? Ik vind het nogal een verschil, niet alleen qua tijd, maar ook financieel. De LOI-opleiding is vier keer zo lang, en dus ook vier keer zo duur.

En wordt een thuisstudie überhaupt wel gewaardeerd in de praktijk? Op de site van de NHA staat dat je examen kunt doen voor het 'officiële instituuts-diploma'. Klinkt mooi natuurlijk, maar vinden tandartsen het ook leuk als je dat op je CV hebt staan?
mecánico para …

Ik heb een aantal maal mensen van de ROC gehad, nog eentje intern op geleid en 1 maal iemand intern samen met de LOI opgeleid.............het gaat uiteindelijk om hoe iemand is aan de stoel, hoe is de inzet en pak je dingen op. En plat gezegd kan het mij niet schelen of je van de dag of avondopleiding komt, dat je uit een bloemenzaak komt of de modevakschool hebt gedaan...als je je maar 110% inzet. Het is wel handig als je een basis hebt, maar bij de LOI leer je erg veel dingen waar ik op dit moment van denk wat doe je er mee. Kortom. de waarheid ligt in het midden. Een diploma geeft wel aan dat je er iets zelfstandig voor gedaan hebt, de LOI vraagt praktijkuren die de werkgever wel moet uitbetalen, ROC stages die niet worden betaald.

Maar de vraag is mee, wil je er je werk van maken? vraag het je tandarts. ik heb een patiënte die nu assistente is. Bij mij. Kwam toevallig zo uit en dan kan je geluk hebben, beide partijen dus .
wo, 11/18/2009 - 16:39 Permalink
Romy32

Duidelijk antwoord, dank je wel.

Maar de vraag is mee, wil je er je werk van maken?

Nou, ik denk dus van wel. Ik loop op dit moment al minimaal één middag per week mee in een tandartspraktijk. Het gaat erg goed, ze zijn erg positief over m'n vorderingen tot nu toe. Zelf vind ik het meer dan leuk, dus ik overweeg serieus dit werk te gaan doen.

De assistente die mij 'onder haar hoede heeft', heeft het vak in de praktijk geleerd. Ze heeft nooit een opleiding gedaan, en is toch heel erg goed in haar werk. Ik weet dus dat een papiertje niet alles hoeft te zeggen. Toch merk ik dat het me stoort, dat ik bepaalde dingen niet weet. Als ik bijvoorbeeld zie hoeveel verschillende tangen er zijn voor het trekken van een kies, duizelt het me aan alle kanten. Of als ik die endo-box zie, met al die vijltjes, kleurtjes en dingetjes, denk ik: 'Mijn hémel, hoe leer ik dat ooit!' Ik heb dus toch behoefte aan een soort basiskennis.

ik heb een patiënte die nu assistente is. Bij mij. Kwam toevallig zo uit en dan kan je geluk hebben, beide partijen dus .

Klinkt goed!
wo, 11/18/2009 - 17:00 Permalink
mecánico para …

Ach je moet inderdaad heel veel leren, en zeker zo'n set tangen ziet er onduidelijk uit. maar er zit echt een lijn in. zo ook de endo box. nu duizelt het, maar wit-geel-rood-blauw-groen-zwart...........dat moet lukken. ook het aantal ringen op bijv gates boren: 1-2-3-4-5-6..........isse simpel weet je. boven op de vijl staat een driehoek, een rondje of een vierkant.......nou, leef je uit.

Tuurlijk, handig basiskennis, maar je kan ook zo'n handboek kopen en doornemen. moet je wel een goede discipline hebben en een strenge coach, anders wordt het nix.

maar de meeste dingen leer je gaandeweg, en daar heb je meer dan een middagje in de week voor nodig. echt. veel doen, veel zien = veel leren. En niet bang zijn een foutje te maken. Tandarts assistent zijn is gewoon leuk werk.
wo, 11/18/2009 - 20:25 Permalink
Romy32

zo ook de endo box. nu duizelt het, maar wit-geel-rood-blauw-groen-zwart...........dat moet lukken

Ja, die kleuren ken ik allemaal, dus dat moet goedkomen, zou je denken :wink: 't Is ook meer de angst denk ik, om het fout te doen. Dan zie ik de assistente van die staafjes aangeven, om de kanalen droog te maken (ze hebben vast een naam, maarja, nog niet geleerd hè), en dan denk ik: 'Hoe weet ze nou welke ze moet hebben, er zitten tig verschillende in die doos'. Voor het gemak vergeet ik dan even dat zij tien jaar ervaring heeft, tegenover een stuk of wat middagen van mij.

Maar al met al klinkt wat je vertelt erg motiverend. Ik ga dus niet stante pede de thuiscursus bestellen, kan altijd nog.

Bedankt voor 't meedenken!
wo, 11/18/2009 - 21:04 Permalink
Romy32

Dan zie ik de assistente van die staafjes aangeven, om de kanalen droog te maken (ze hebben vast een naam, maarja, nog niet geleerd hè)

Paperpoints, zo heten ze! Inmiddels heb ik ook geassisteerd bij een endo-start, en ik moet zeggen dat de endobox er al een stuk vriendelijker uitziet. Ook maak ik al zelfstandig OPG's, dus hij gaat lekker. In de praktijk leer je toch het meest, zo blijkt.
vr, 12/04/2009 - 21:18 Permalink
Romy32

Klopt. Ik merk dat al, doordat de ene assistente het net weer anders uitlegt dan de andere. Bijvoorbeeld hoe die lijnen over het gezicht moeten lopen, als je een OPG maakt. Eén assistente had gezegd dat de horizontale lijn net boven het midden van het oor moest lopen. Toen kwam er dus een vrouw met hoofddoek, en daar stond ik. En zo zijn er wel meer dingen die door verschillende mensen op verschillende manieren worden uitgelegd. Ik neig dus toch naar een thuiscursus.
za, 12/05/2009 - 10:25 Permalink
Romy32

Grappig: één van de assistentes in de praktijk waar ik stage loop, is ook begonnen met de cursus. Zij en ik doen dus in juni samen examen (dan respectievelijk 13 jaar en 1 jaar ervaring). We hebben trouwens al drie fouten in de cursusmap ontdekt, hij gaat lekker.
wo, 01/20/2010 - 19:54 Permalink
Romy32

wat voor fout? ben ik wel benieuwd. want misschien zijn er meer wegen die naar Rome leiden

1. Er staan welgeteld drie afbeeldingen van tangen in, en dan nóg hebben ze de verkeerde namen erbij gezet. Ze hebben de tang voor de bovenkaak en de worteltang verwisseld.
2. Ze hebben de foto's van de curette en scaler verwisseld.
3. Ze hebben het op een gegeven moment over het tandvlees, en dan staat er tussen haakjes achter (parodontium). Terwijl in een eerder hoofdstuk wordt gezegd dat het tandvlees de gingiva is, en een onderdeel van het parodontium.

't Zijn geen wereldschokkende fouten, maar als je echt geen ervaring hebt in de praktijk, doe je het op het examen wel fout.
wo, 01/20/2010 - 21:50 Permalink
Romy32

Ik doe de cursus van de NHA, ben nu bijna een maand bezig. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe weinig nieuws heb geleerd. Ik loop al vanaf juli vorig jaar een paar ochtenden / middagen per week mee in een praktijk, en daar heb ik al zoveel geleerd. Toch is het prettig om alles nu ook op papier te hebben, zodat het een beetje overzichtelijk wordt. Ook is het leuk om er af en toe wat Latijnse termen uit te gooien, die ik dan toevallig net heb geleerd. Levert bewonderende blikken op, en je lijkt opeens een stuk slimmer :wink:
De cursus van de LOI ken ik niet, dus ik kan niet vergelijken. Ik denk dat de cursus van de NHA op zich wel een aardige basis geeft, maar ook niet meer dan dat. Je leert het pas echt door het te doen, maar dat geldt voor de meeste beroepen.
do, 01/21/2010 - 18:45 Permalink
De Mol

Hallo,

Ik doe de de cusrsus ook via het NHA. Ik ben nu ongeveer 3 kwart jaar ook parttime aan het werk in een praktijk en merk dat ik zo langzamerhand wel de meeste basis kennis begin te weten.
Ik vind de cursus van NHA een fijn naslag werk erbij, je kan eigenlijk heel de basis daar wel uit halen. Heb alleen nog geen examen gedaan.
vr, 01/22/2010 - 14:11 Permalink
Romy32

De tandarts bij wie ik meeloop beweert nóg een fout in de map te hebben gevonden. Het gaat over het flossen. In de cursusmap staat dat je het draad met zagende bewegingen tussen de elementen door moet halen. De tandarts zegt juist dat dit die bewegingen niet goed zijn, omdat je dan je tandvlees kapot kunt 'zagen'.

Wie heeft er nu gelijk, DE map of DE deskundige?

Lieneke??
ma, 01/25/2010 - 19:53 Permalink
mecánico para …

hoezo fout? je moet m toch zagernd door het contactpunt halen (tussen de elementen door) om niet door te schieten en juist dan schade aan de papil te veroorzaken. Als je voor bij het contact bent, om het element trekken en zacht pendelen, even spanning eraf en naar de andere zijde........tandzijde zeg maar..........uuuh floss dus!
ma, 01/25/2010 - 20:01 Permalink
Romy32

Dat dacht ik dus ook. Vorige week was er echter een patiënt die vertelde dat ze het moeilijk vond om te flossen, omdat ze zo lastig tussen haar kiezen kon komen. Ah, dacht ik, hier kan ik een punt scoren, want ik heb nèt gelezen hoe het moet. Maar nee, geen punt voor mij, want toen ik over de zagende beweging begon, kreeg ik meteen op m'n falie. Nee hoor, hij is heel leuk, die tandarts, maar hij zei stellig dat dat zagen dus niet mocht. Ik zei toen nog dat ik bedoelde om tussen de kiezen in te komen, omdat die patiënt aangaf dat dat niet lukte. Maar nee, hij bleef bij zijn mening. Volgens hem moet je het draad tussen de elementen door duwen, hij heeft het nog laten zien op het gebitsmodel.
ma, 01/25/2010 - 20:27 Permalink
Chris888

Ik gebruik flosstape, wat eigenlijk bestaat uit heel veel min of meer losse draadjes. Juist als ik er niet ál teveel spanning op zet gaan die draadjes makkelijker naast elkaar liggen en kan ik ze gecontroleerd door het contactpunt heen zagen. Als je duwt, krijg je die tape er niet goed plat tussendoor, dan wordt het weer een dikkere 3D draad. En dan gaat het of helemaal niet, of je schiet er keihard doorheen. Gewoon flossdraad krijg ik er op een aantal punten eigenlijk niet tussen, of er niet meer tussenuit...

(en dan is er ook nog één contactpunt, daar krijg ik de flosstape niet tussendoor zonder m'n vingers helemaal af te klemmen, daar heb ik nog geen goede oplossing voor, behalve overslaan :-? )
ma, 01/25/2010 - 20:43 Permalink
mecánico para …

Dat dacht ik dus ook. Vorige week was er echter een patiënt die vertelde dat ze het moeilijk vond om te flossen, omdat ze zo lastig tussen haar kiezen kon komen. Ah, dacht ik, hier kan ik een punt scoren, want ik heb nèt gelezen hoe het moet. Maar nee, geen punt voor mij, want toen ik over de zagende beweging begon, kreeg ik meteen op m'n falie. Nee hoor, hij is heel leuk, die tandarts, maar hij zei stellig dat dat zagen dus niet mocht. Ik zei toen nog dat ik bedoelde om tussen de kiezen in te komen, omdat die patiënt aangaf dat dat niet lukte. Maar nee, hij bleef bij zijn mening. Volgens hem moet je het draad tussen de elementen door duwen, hij heeft het nog laten zien op het gebitsmodel.


als je paro hebt van 6 mm zal dat wel gaan , maar zonder brugnaald krijg ik 'm er niet onder door. dat mannetje is gewoon eigenwijs en heeft klok en klepel gescheiden in het hoofie zitten
ma, 01/25/2010 - 21:03 Permalink
Lieneke

Kan je die tandarts meteen vertellen dat het gebruik van een flossdraad geen nut heeft....Kan hij zelf opzoeken in het International Journal of Dental Hygiene van een tijdje terug. Enkel daar waar er echter absoluut geen stoker past, is een flossinstructie geindiceerd.

@ Chriss; foei toch, ga maar in een hoekje zitten om je te schamen! :smt002
ma, 01/25/2010 - 21:05 Permalink
Chris888

Kan je die tandarts meteen vertellen dat het gebruik van een flossdraad geen nut heeft....


Verbaast me niks. Er komt nauwelijks wat tussenuit. Heb me altijd al afgevraagd of je de prut niet juist onder je tandvlees duwt.
Maar een tandenstoker komt bij mijn kiezen nog niet eens halverwege, dus daarmee druk je tandplak ook niet tussen de kiezen uit.
ma, 01/25/2010 - 21:20 Permalink
Romy32

als je paro hebt van 6 mm zal dat wel gaan , maar zonder brugnaald krijg ik 'm er niet onder door.

Nee, zo bedoel ik het niet (en hij ook niet). Hij zegt dat je het draad tussen de contactpunten door moet duwen, en dus niet zagen. Wel voorzichtig natuurlijk, maar zo liet hij het ook zien.

Verbaast me niks. Er komt nauwelijks wat tussenuit. Heb me altijd al afgevraagd of je de prut niet juist onder je tandvlees duwt.
Yes, ik kan mijn verse kennis op je loslaten! Je moet vanaf het tandvlees richting occlusaal/incisaal (kauwvlak/snijvlak) 'zagen', omdat je anders de plaque juist het tandvlees indrukt.

Goed hè? :smt003

dat mannetje is gewoon eigenwijs en heeft klok en klepel gescheiden in het hoofie zitten

Oké, ik zal het doorgeven.
ma, 01/25/2010 - 21:41 Permalink
Chris888

Yes, ik kan mijn verse kennis op je loslaten! Je moet vanaf het tandvlees richting occlusaal/incisaal (kauwvlak/snijvlak) 'zagen', omdat je anders de plaque juist het tandvlees indrukt.

Goed hè? :smt003


Voordat ik iets gingivaal -> occlusaal kan zagen, moet ik toch echt eerst dat draadje de andere kant op bewegen.
Ik probeer eea zo goed mogelijk te doen door het draadje bij beweging richting kauwvlak strakker langs de kies te houden dan wanneer ik de draad richting tandvlees beweeg.
ma, 01/25/2010 - 23:09 Permalink
mecánico para …

as je 'm er doorheen trekt zonder zagen schiet je sneller door. met pijnlijk gevoel erna, dus ik snap niet waarom je niet iets mag pendelen. het "zagen" wat vroeger werd gepropageerd knelde de papil soms af, begrijpelijk dat je dat niet moet doen. Maar als je stevige contactpunten hebt, is er geen mogelijkheid er anders, beheerst, door heen te komen.
wo, 01/27/2010 - 08:47 Permalink
Romy32

Maar als je stevige contactpunten hebt, is er geen mogelijkheid er anders, beheerst, door heen te komen.

Lijkt mij ook. En dan komen we weer aan het begin van het verhaal, want dat opperde ik dus waar die patiënt bij was. Gewoon, alleen 'zagen' om ertussen te komen. Mocht dus echt niet van hem.

Beetje vreemd.

Nou ja, als ik maar weet wat ik op het examen in moet vullen. Er werkt in die praktijk trouwens ook een mondhygiëniste. Volgende keer dat ik er ben eens vragen wat die haar patiënten aanraadt.
wo, 01/27/2010 - 16:08 Permalink
Romy32

Ik heb het aan de mondhygiëniste van de praktijk gevraagd, en haar antwoord lag eigenlijk een beetje in het midden. Zij zei: het draad voorzichtig tussen de contactpunten doorduwen, dan het draad om het element 'heenvouwen', en dan voorzichtig met zagende bewegingen terug.

Heeft ieder een beetje gelijk, toch fijn.
di, 02/02/2010 - 19:52 Permalink
Romy32

Vanmiddag mocht ik een collega vervangen, en was daarmee meteen de enige assistente. En het ging nog goed ook, het was súper! Ik heb echt al veel geleerd in de praktijk, het afgelopen half jaar. Daar kan geen cursusmap (al dan niet met fouten) tegenop.
vr, 02/05/2010 - 21:21 Permalink
Romy32

Bij de NHA niet, dit is een basis, je krijgt dan enkel een certificaat.

Nee hoor, je doet examen voor een diploma. Ik heb ook getwijfeld tussen de NHA en de LOI. De LOI leek mij beter, omdat de opleiding langer duurt en (dus) ook véél duurder is. Ik heb toen in dit topic gevraagd of de LOI echt beter is, en kreeg als antwoord dat het er uiteindelijk om gaat of je feeling voor het vak hebt, en of je je ervoor in wilt zetten om het te leren. Toen ik dat hoorde, was de keuze voor mij niet moeilijk meer. Lekker die basiscursus van een half jaar, en de rest leer ik wel in de praktijk.
vr, 02/19/2010 - 18:31 Permalink
Providentia

Bij de NHA niet, dit is een basis, je krijgt dan enkel een certificaat.

Nee hoor, je doet examen voor een diploma. Ik heb ook getwijfeld tussen de NHA en de LOI. De LOI leek mij beter, omdat de opleiding langer duurt en (dus) ook véél duurder is. Ik heb toen in dit topic gevraagd of de LOI echt beter is, en kreeg als antwoord dat het er uiteindelijk om gaat of je feeling voor het vak hebt, en of je je ervoor in wilt zetten om het te leren. Toen ik dat hoorde, was de keuze voor mij niet moeilijk meer. Lekker die basiscursus van een half jaar, en de rest leer ik wel in de praktijk.


sorry, ik keek helemaal verkeerd! Ik was in de war met het NTI :oops: die is namelijk ook 6 maanden maar daar staat bij:

U kunt met deze opleidingen dus geen officieel MBO-diploma behalen. Wel kunt u de basisopleidingen afronden met een NTI-instituutsdiploma.


hoe was de opleiding?afgezien dat ie zon 1000 euro goedkoper is dan die bij de LOI :o
vr, 02/19/2010 - 23:40 Permalink
Romy32


hoe was de opleiding?afgezien dat ie zon 1000 euro goedkoper is dan die bij de LOI :o

Ik ben nog niet klaar hoor, ben net twee maanden bezig. Tja, wat zal ik ervan zeggen. Volgens mij heb je met deze opleiding best een aardige basis, al is het dus wel verstandig om er meteen bij te gaan werken. Dit is nu eenmaal een vak wat je het beste in de praktijk kunt leren. Het is leuk (nou ja, léuk :-? ) om in 35 punten te lezen hoe een wortelkanaalbehandeling in z'n werk gaat, maar als je er twee keer bij geholpen hebt, wéét je het gewoon. Werken en leren is dus echt de ideale combinatie.

De LOI ken ik niet, en ik heb dus ook geen idee wat je daar allemaal meer leert dan bij de NHA. Wat ik wel weet, is dat ik straks mooi op vakantie kan van de 1000 euro die ik bespaard heb :smt004
za, 02/20/2010 - 10:39 Permalink
Romy32

Ik vraag me toch af wie die teksten schrijft hoor, voor de NHA. Ik lees net het volgende:

Doe de endo-naalden in een theezeefje in de bak met desinfectans gedaan, spoel deze vervolgens met water af en doe de naalden daarna in de sterilisator of in de de thermodesinfector gedaan.

Juist ja.
wo, 02/24/2010 - 20:45 Permalink