Beste mensen,
Mijn partner en ik willen ons profielwerkstuk doen over de invloed van frisdranken op tanden en hier willen we uiteraard een experiment bij doen.
Ons plan is om verschillende frisdranken in te laten werken op tanden en
te meten wat de aantasting is op het glazuur.
We hebben echter 2 problemen:
1. Wat kunnen we het beste als tanden gebruiken? wij dachten al aan varkenstanden, maar kunnen we die goed gebruiken of verschillen die veel van menselijke tanden?
2. hoe kunnen we het beste meten in hoeverre de tanden zijn aangetast? wij dachten eerst aan nauwkeurig opmeten (in mm), maar onze leraar zei dat we dan niet kunnen zien of het glazuur slechter is geworden, alleen of het 'weg' is of niet. Hoe wordt dus de sterkte van het glazuur gemeten?
Kunt u ons hierbij misschien kunnen helpen?
Alvast heel erg bedankt.
Mijn partner en ik willen ons profielwerkstuk doen over de invloed van frisdranken op tanden en hier willen we uiteraard een experiment bij doen.
Ons plan is om verschillende frisdranken in te laten werken op tanden en
te meten wat de aantasting is op het glazuur.
We hebben echter 2 problemen:
1. Wat kunnen we het beste als tanden gebruiken? wij dachten al aan varkenstanden, maar kunnen we die goed gebruiken of verschillen die veel van menselijke tanden?
2. hoe kunnen we het beste meten in hoeverre de tanden zijn aangetast? wij dachten eerst aan nauwkeurig opmeten (in mm), maar onze leraar zei dat we dan niet kunnen zien of het glazuur slechter is geworden, alleen of het 'weg' is of niet. Hoe wordt dus de sterkte van het glazuur gemeten?
Kunt u ons hierbij misschien kunnen helpen?
Alvast heel erg bedankt.
:smt006 Geke
Zij hebben toen echter gekeken naar de invloed van verschillende dranken (cola, sinas, koffie, thee enz) op de tanden. En dan met name in hoeverre de tanden verkleurden onder invloed hiervan.
Vervolgens hebben ze nog een aantal verschillende soorten tandpasta's uitgeprobeerd om te kijken in hoeverre deze verkleuringen weer weg te krijgen waren.
Praktisch gezien was het niet echt van hoog scheikundig niveau maar ze zijn er leuk mee bezig geweest. En er zit natuurlijk een leuk stukje theorie bij, samenstelling van tandpasta's, opbouw van een tand etc..
Als de perse wil testen in hoeverre de glazuurlaag aangetast is zou je misschien kunnen kijken in hoeverre de tand reageert op een druppeltje zoutzuur (1M ofzo). Zonder glazuur zal je waarschijnlijk gasbelletjes zien ontstaan (CO2 vorming)
Je kan dan natuurlijk niet zeggen dat de glazuurlaag zoveel % verdwenen is door de frisdrank maar je kan misschien wel zien dat bijvoorbeeld cola na x uur de tand meer heeft aangetast dan bijvoorbeeld appelsap.
Als jullie willen kan ik jullie zijn gegevens sturen zodat jullie contact met hem kunnen opnemen op de VU.