Profielwerkstuk: 2 vragen

Author:
Paul88
Posted:
ma, 07/18/2005 - 22:23
Beste mensen,

Mijn partner en ik willen ons profielwerkstuk doen over de invloed van frisdranken op tanden en hier willen we uiteraard een experiment bij doen.
Ons plan is om verschillende frisdranken in te laten werken op tanden en
te meten wat de aantasting is op het glazuur.

We hebben echter 2 problemen:

1. Wat kunnen we het beste als tanden gebruiken? wij dachten al aan varkenstanden, maar kunnen we die goed gebruiken of verschillen die veel van menselijke tanden?

2. hoe kunnen we het beste meten in hoeverre de tanden zijn aangetast? wij dachten eerst aan nauwkeurig opmeten (in mm), maar onze leraar zei dat we dan niet kunnen zien of het glazuur slechter is geworden, alleen of het 'weg' is of niet. Hoe wordt dus de sterkte van het glazuur gemeten?

Kunt u ons hierbij misschien kunnen helpen?
Alvast heel erg bedankt.
Geke

Dat is wel een leuk onderzoek, alleen best wel lastig om uit te voeren denk ik, vooral het 2e probleem wat jullie hebben. De tanden die jullie het beste kunnen gebruiken zijn natuurlijk mensentanden eigenlijk. Je zou een aantal tandartsen kunnen bellen, of zij getrokken tanden en kiezen bewaren of dat zij dat voor jullie zouden willen gaan bewaren. Ik weet niet wanneer jullie ze nodig zijn. En wat opmeten betreft, ik denk dat de verschillen echt heel erg klein zijn. De sterkte zou je misschien kunnen meten door er kracht op uit te oefenen of met een soort drukpers, maar je kunt het glazuur nooit scheiden van het dentine, dus ik denk ook dat dat weinig verschil in metingen zou gaan geven. Misschien kun je onder een goed vergrotende microscoop iets zien, dat de oppervlakte structuur verandert of poreuser wordt. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, misschien heeft iemand anders op het forum een goed idee.

:smt006 Geke
di, 07/19/2005 - 08:41 Permalink
Bergie

Ik ben zelf scheikunde toa op een middelbare school en afgelopen jaar hebben 2 leerlingen een soortgelijk onderzoek uitgevoerd.

Zij hebben toen echter gekeken naar de invloed van verschillende dranken (cola, sinas, koffie, thee enz) op de tanden. En dan met name in hoeverre de tanden verkleurden onder invloed hiervan.

Vervolgens hebben ze nog een aantal verschillende soorten tandpasta's uitgeprobeerd om te kijken in hoeverre deze verkleuringen weer weg te krijgen waren.

Praktisch gezien was het niet echt van hoog scheikundig niveau maar ze zijn er leuk mee bezig geweest. En er zit natuurlijk een leuk stukje theorie bij, samenstelling van tandpasta's, opbouw van een tand etc..

Als de perse wil testen in hoeverre de glazuurlaag aangetast is zou je misschien kunnen kijken in hoeverre de tand reageert op een druppeltje zoutzuur (1M ofzo). Zonder glazuur zal je waarschijnlijk gasbelletjes zien ontstaan (CO2 vorming)

Je kan dan natuurlijk niet zeggen dat de glazuurlaag zoveel % verdwenen is door de frisdrank maar je kan misschien wel zien dat bijvoorbeeld cola na x uur de tand meer heeft aangetast dan bijvoorbeeld appelsap.
di, 07/19/2005 - 15:08 Permalink
carabelli

Als jullie informatie willen over erosie en frisdranken dan kun je het beste even contact opnemen met Prof. van Nieuw Amerongen van VU. De beste man is zo'n beetje deautoriteit op het gebied van erosie en speeksel, heeft er ook boeken over geschreven. En hem kennende (Hij heeft ooit jaren geleden mijn vriendin ook heel erg geholpen bij haar middelbare schoolwerkstuk) zal hij jullie zeker een heel eind op weg kunnen helpen, zowel praktisch als theoretisch.

Als jullie willen kan ik jullie zijn gegevens sturen zodat jullie contact met hem kunnen opnemen op de VU.
wo, 07/27/2005 - 19:28 Permalink