Tandarts wil eigenlijk niet alleen noodhulp geven...?

Author:
hellogoodbye
Posted:
ma, 03/14/2011 - 12:53
Mijn vrouw en ik gaan door diverse omstandigheden niet meer regelmatig naar de tandarts. Nu is er bij mijn vrouw een stukje kies afgebroken en dus belde ik onze tandarts op voor een afspraak. De assistente zei dat wij waren uitgeschreven, schijnbaar omdat wij al een tijd niet geweest zijn (mijn vrouw was er voor het laatst in 2005). Ze wilde wel een afspraak maken, maar ze gaan er vanuit dat hun clienten sowieso minstens elk jaar langskomen voor controle etc.

Nu willen wij dat niet i.v.m. de kosten en (wat mijn vrouw betreft) i.v.m. angst. Is het tegenwoordig gebruikelijk dat tandartsen eisen dat je regelmatig langskomt...? Ik kan me voorstellen dat ze dat willen, maar nu tandartskosten niet zomaar vergoed worden, hebben wij geen behoefte aan vaste bezoeken. En ook niet aan gezeur daarover...

De vraag is dus eigenlijk: is het gebruikelijk dat tandartsen alleen noodhulp geven aan mensen die 'vaste' klant zijn? 'Onze' tandarts heeft nu wel een afspraak gemaakt voor reparatie, maar kondigde al aan even te willen praten over ons bezoekgedrag... waar ik eigenlijk geen zin in heb.

Zijn er ook tandartsen bij wie je gewoon langs kunt komen als je dat wilt of nodig acht, zonder verder gezeur?

BTW Als iemand een tandarts kent in Soest die geen problemen heeft met klanten die alleen komen als er een klacht is, laat het me even weten!
vV

is het gebruikelijk dat tandartsen alleen noodhulp geven aan mensen die 'vaste' klant zijn?
die beschouw ik niet eens als vaste klant, tenzij er vooraf communicatie over is geweest, oftewel ik er zelf een stem in heb (gehad). doe ik alleen als er een duideolijke afspraak is dat het duidelijk afbouw naar een prothese betreft, en de enige vorm van (nood)hulp is dan trekken, of de stap nemen naar de prothese.
ma, 03/14/2011 - 12:57 Permalink
Spiegeltje

Hoewel de tandarts van u mag verlangen "regelmatig" op controle te komen betekent verzaken op dit punt van uw kant niet dat hij u als "uitgeschreven" mag beschouwen. De tandarts dient daarbij allerlei strenge regels in acht te nemen, onder andere continuering van de zorg. Overigens: de tandarts zegt te willen praten over uw bezoekgedrag dus zo heel erg uitgeschreven bent u ook weer niet. Het lijkt me verstandig daar toch op in te gaan. Misschien heeft u een uitstekend en stabiel gebit en kan de frequentie van bezoeken wat minder hoog zijn. Daarover zijn meestal wel afspraken met de tandarts te maken. Standaard elk half jaar voor iedereen is uit de tijd.

Zijn er ook tandartsen bij wie je gewoon langs kunt komen als je dat wilt of nodig acht, zonder verder
Nee, in principe niet voor zover ik weet. Die zijn er alleen voor spoedgevallen (nabloeding, ernstige pijnklachten en trauma door val, ongeluk, vechtpartij o.i.d.). Kan best zijn dat als je een willekeurige tandarts belt snel "als passant" langs kunt komen, dat is dan aan de tandarts om er al of niet op in te gaan. In NL werkt het zo dat je je eerst inschrijft bij een tandarts. Wilt u dat om bepaalde redenen niet dan wordt het m.i. vrij lastig goede zorg te krijgen.
ma, 03/14/2011 - 14:02 Permalink
vV

alleen komen wanneer er last is betekent achter de feiten aanlopen, en noodzaak tot meer onderzoek meestal ook. En daarmee hogere kosten dan regelmatig controle en noodzakelijk onderhoud. Meestal zijn die kosten wanneer men de betreffende kies met problemen wilt behouden ook nog eens vele malen hoger dan kosten van regulier bezoek, ook op jaarbasis.

Tenzij u natuurlijk uiteindelijk geen problemen heeft met een prothese, maar waarom dan niet gewoon planmatig doen, ook voor een prothese kan dat.

Overigens zijn mensen die lang(er) uit beeld zijn en met pijnklachten geholpen willen en moeten worden erg vervelend voor de planning van de tandarts, en daarmee voor anderen. Aangezien ik met de belangen van 2000+ patienten rekening moet houden, en mi de mensen die wel regelmatig komen gewoon volgens afspraak geholpen moeten worden, geeft een vervelende pijnklacht tussen door, die meestal relatief veel werk oplevert (niet te plannen) vervelende bijverschijnselen voor iedereen op.
Iemand mag daar voor kiezen, maar accepteer dan ook de consequentie dat hulp beperkt blijft tot noodhulp, door onbekende tandartsen. Bij ons komt zo iemand gewoon bij de spoeddienst terecht. Wel mogelijkheid tot verhelpen pijnklacht dus.
ma, 03/14/2011 - 14:52 Permalink
hellogoodbye

Duidelijk!

Wat betreft de omstandigheden: wat mijn vrouw betreft is dat pure angst en wat mij betreft is dat 'hopeloos gebit, wacht totdat kunstgebit eindelijk mag...' :roll:

En mijn vrouw was echt automatisch uitgeschreven, zonder melding o.i.d.: dat ze nu weer mocht langskomen, was een uitzondering... Maar ondertussen hebben we een andere tandarts gevonden die mijn vrouw als patient wil aannemen (mijn vrouw onderkent het nut van regelmatige controle op zich wel), dus de oude tandarts is nu echt de oude tandarts. (Het lijkt me niet kies (pun intended) om daar verder op in te gaan.)
vr, 03/18/2011 - 09:34 Permalink