Stralingsbescherming

Author:
StudentM123
Posted:
za, 06/11/2022 - 15:04
Momenteel ben ik een casus aan het uitwerken over een vrouw met een pijnklacht aan haar 38. Deze zal geëxtraheerd moeten worden. Voor deze casus wouden wij 2 soorten opnamen maken namelijk de OPG en een peri apicale foto.

3. Beargumenteer hoe je bij de gekozen opnametechniek de stralingsbescherming kan toepassen. Denk hierbij aan de stralingsbelasting voor de patiënt, de medewerker/mondhygiënist en de omgeving.

Heeft iemand tips/antwoorden over hoe ik deze vraag het beste kan beantwoorden? Hoe kan ik de stralingsbescherming toepassen bij het maken van een OPG? En hoe verschilt dit voor een patiënt, medewerker en de omgeving (praktijk)?
Tandarts_Richa…

In mijn praktijk zat de OPG in een aparte kamer met speciale deuren en wanden, niet straling doorlatend. Medewerkers bedienden de OPG v buiten deze kamer. Er was wel een raampje in de deur met speciaal glas. Tja de client zit daar midden in . Een goede anamnese en voorlichting, als je het gebied goed op de foto kan krijgen dan liever een solo ivm minder straling. "De afweging of een röntgenopname noodzakelijk is, mag pas worden gemaakt nadat een klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden waaruit een vraagstelling voorkomt die niet anders dan met behulp van röntgendiagnostiek kan worden beantwoord ". ALARA principe. Rö apparatuur jaarlijks na laten kijken en registreren. https://knmt.nl/sites/default/files/knmt_richtlijn_tandheelkundige_radi…
za, 06/11/2022 - 20:36 Permalink
vV

wouden
?? je bedoelt neem ik aan willen wij (het ligt in de toekomst, moet nog gedaan worden. wouden is geen overigens geen nederlands ..Ik neem aan dat we het hier over universitair niveau hebben).

Als er al een OPG gemaakt wordt, wat is je reden ook een periapicale solo te maken?
di, 06/14/2022 - 11:48 Permalink