Net zwanger en pijn - advies gevraagd

Author:
tandvragen5
Posted:
wo, 07/24/2024 - 12:58
Beste allen,

Ik ben net zwanger en zit in mijn eerste trimester. Door de jaren heb ik veel klachten gehad aan mijn tanden, maar de controle in april jl was goed. Wat dan nu?

8 jaar geleden heb ik aan 1 kies een WKB gehad, gevolgd door 2x een apex. Dit bleef altijd op en af gevoelig daarna, was laatste jaren stabiel.

Nu zit er een pijnlijke plek / harde verdikking op mijn tandvlees, helemaal onderin mijn mond richting mijn kaak. Aan de buitenkant, dus niet de tongzijde.

Als ik hierover heen wrijf is dit erg gevoelig. Maar ik heb geen last van kou, warm, zoet.

Mijn TA is nog 3 weken op vakantie.
Wat zou dit kunnen zijn? Ik durf ivm mijn prille zwangerschap niet goed een röntgen aan, en al zeker geen verdoving of het trekken van de kies. Mijn TA heeft eens aangegeven dat als de kies nu nog problemen oplevert, dat het laatste is wat we kunnen doen. Echter ben ik verward omdat de kies zelf geen pijn doet.

Tot slot heb ik een splint, maar het lijkt me gek als zo een duidelijke plek van klemmen zou komen.

Hoop dat jullie een idee hebben, want ik ga niet graag naar een noodtandarts en zeker niet gezien zwangerschap.
Tandarts_Richa…

De kies zelf doet geen pijn omdat de zenuw verwijderd is. Het is waarschijnlijk een ontsteking v h wortelpunt gebied dat voor ongemak zorgt.Tegenwoordig worden digitale x-foto's genomen met gebruik v heel weinig straling. Fabrikanten geven aan dat het geen problemen geeft met zwangerschap. Maar u heeft gelijk...niets is beter. Maar nu krijgt ook straling uit de omgeving. Als u nu opgenomen wordt in het ziekenhuis vanwege een ongeluk, ik hoop het niet, en x-foto's zijn nodig dan wordt dat gedaan. Als het ongemak te erg wordt zou ik toch een consult wagen bij de door uw tandarts aangegeven waarnemer. De stress dat u nu heeft is erger dan de behandeling.
wo, 07/24/2024 - 23:19 Permalink
tandvragen5

Bedankt voor de reactie!

Ik ben inderdaad naar de noodtandarts geweest, daar is een foto gemaakt en heb ik een loodschort voor gekregen.

Resultaat: kleine onsteking bij de wortelpunt. Ik heb vandaag een endontoloog gesproken in de buurt. Hij heeft Amoxilline 500 voorgeschreven, in de hoop dat we het zo kunnen rekken tot ik de 12 weken / eerste trimester van de zwangerschap voorbij ben. Ze raden aan eerder niet te behandelen?

Wat denken jullie hiervan als collega tandartsen? Ik denk dat het een goed advies is en hoop het nog minimaal 8 a 10 weken uit te kunnen stellen.
do, 07/25/2024 - 19:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Op zich zou ik het aandurven eerder, indien de agenda het toelaat, de wkb te doen. Hoe eerder de ontsteking weg is hoe beter.
"In principe mag er dus op ieder moment van de zwangerschap behandeld worden: scaling en rootplaning, extracties, restaureren en endodontische behandelingen. Echter kan er beter gekozen worden om in het tweede trimester te behandelen."
"De tandarts zal dit tijdens de zwangerschap liever uit willen stellen, maar soms kan het niet anders. Er worden alleen röntgenfoto's van het gebit of de kaak gemaakt. De röntgenstraling komt hierdoor niet bij de zwangere buik of het ongeboren kind."
vr, 07/26/2024 - 14:17 Permalink