Regels: Tekstopmaak, quotes, fonts en smilies

Author:
Lieneke
Posted:
wo, 08/11/2004 - 09:31
Wat betreft de tekstopmaak is het goed om een beetje te letten op:

1 De terugloop, dit is de manier waarop binnen een tekst naar een nieuwe regel gesprongen wordt. Het is het beste gebruik te maken van de volledige breedte van de tekstvensters op het forum. Hier staat wat meer info over hoe dat gedaan kan worden.

2 Het vermijden van overbodige quotes. Hier staat een voorbeeld.

3 Het vermijden van allerlei afwijkende en onrustige lettertypen. Een stukje vette of cursief geplaatste tekst kan nuttig zijn maar bijvoorbeeld
- (fel) gekleurde lettertypen,
- extra grote lettertypen
- hele stukken tekst in hoofdletters
zijn haast altijd hinderlijk. Dit geldt nog sterker voor combinaties hiervan.

4 Er rekening mee te houden dat een smilie hier of daar een tekst kan verlevendigen of zelfs verduidelijken maar dat teveel kan ook kan.

5 In het angstforum gelden bovenstaande punten in mindere mate.
admin

Als antwoord op door Sylvia32

Je kan en moet een account aanmaken. Dit om echte mensen van de massale aanwezigheid van computer robots te scheiden,
Na het aanvragen moet de systeem beheerder je toegangsrechten verlenen (heellaas is dit nog handmatig maar we maken dat dit in een 2 Staps verificatie zal kunnen).

Je krijgt een mail bericht zodra er toegang is verleend. We proberen dat 2 keer per dag te doen, maar eerlijk gezegd lukt dat niet altijd.

We hopen dat de dentale medewerkers je vraag kunnen beantwoorden zij doen daar hun uiterste beste voor.
wo, 12/08/2021 - 17:34 Permalink
Sander Schouten

Hulp en advies gezocht: ernstige gebitsproblemen na trauma en PTSS

Beste forumleden,
Mijn naam is Sander Schouten,
Ik zit al langere tijd met flinke gebitsproblemen, waaronder ernstige parodontitis, tandverval en tandverlies. Recentelijk is mij verteld dat waarschijnlijk vier kiezen moeten worden getrokken en dat ik een vervangende voorziening(en) nodig heb. Echter, zowel de oorzaak van mijn gebitsproblemen als de behandeling roepen bij mij veel onrust en angst op.

Ik zal kort mijn situatie schetsen:

In 1992 heb ik als beroepsmilitair tijdens de Golfoorlog een ongeluk gehad aan boord van de HMS Pieter Floris. Ik ben 3,5 meter naar beneden gevallen op een stalen dek met T-balken, waarbij ik ook met mijn gezicht op een balk terechtkwam. Ik was lange tijd bewusteloos en heb hier ernstige PTSS aan overgehouden.
Sinds het ongeluk heb ik veel pijn ervaren in mijn gezicht en met name bij het kauwen. Enkele jaren later heeft een chiropractor mijn atlas rechtgezet en iets met mijn kaak gedaan, waardoor de functie verbeterde. Wel kreeg ik toen opnieuw problemen met mijn beet en tandvlakken.
Later werd mij verteld dat dit mogelijk een traumatische occlusie was: een scheve beet die langdurige druk op tanden en kiezen heeft gezet. Toen mijn kaak werd behandeld, veranderde deze druk, waardoor mijn tanden los kwamen te zitten en parodontitis ontstond.
Stress en spanning hebben hierin waarschijnlijk ook een rol gespeeld. Ik heb jarenlang veel spanning "verbeten" en knars en klem mijn tanden in mijn slaap. Hierdoor zijn tanden afgebroken en gespleten. Hoewel ik inmiddels veel vooruitgang heb geboekt in ontspanningstechnieken, blijft dit onder hoge spanning een probleem.
Mijn PTSS-reacties beïnvloeden ook mijn speekselproductie, vooral ’s nachts, wat een negatief effect heeft op mijn mondgezondheid. Ondanks intensieve parodontale behandelingen (flapoperaties, dieptereinigingen, etc.) blijft de parodontitis moeilijk onder controle te krijgen. Op natuurlijke basis heb ik de meeste verbetering geboekt.
Momenteel is de parodontitis sterk verminderd: pockets zijn teruggebracht van gemiddeld 8 mm naar 3-4 mm. Echter, bij twee kiezen zijn de pockets nog steeds erg diep. De kiezen zijn zwaar beschadigd, maar nog steeds functioneel en pijn is beheersbaar zolang ik ontstekingen onder controle houd.
Na de extractie van mijn laatste kies rechtsonder kreeg ik flashbacks van mijn ongeluk en hevige lichamelijke reacties (schokken). Tijdens de behandeling kon ik dit reguleren, maar sindsdien is mijn angst voor tandheelkundige ingrepen enorm toegenomen. Er lijkt een sterk psychologisch verband te zijn met mijn trauma.
Bij mijn huidige tandartspraktijk (na verhuizing naar Friesland) krijg ik steeds wisselende tandartsen. Mijn vaste tandarts lijkt mijn problematiek niet volledig te begrijpen, waardoor ik vastloop in de behandeling en overweeg over te stappen naar een gespecialiseerde praktijk of een doorverwijzing naar gespecialiseerde mondzorg.
Mijn vragen:
Zijn er gespecialiseerde tandartsen of centra in Nederland die ervaring hebben met trauma/PTSS en tandheelkundige behandelingen?
Wat zijn de beste opties voor prothetische voorzieningen in mijn situatie, rekening houdend met mijn spanningsreacties en bruxisme?
Zijn er tandartsen/parodontologen die een holistische aanpak hanteren en niet uitsluitend de standaard parodontitisbehandelingen volgen?
Heeft iemand ervaring met het combineren van tandheelkundige zorg met trauma- en stressmanagement?
Alle adviezen en ervaringen zijn welkom. Alvast bedankt voor het meedenken!
do, 03/13/2025 - 15:35 Permalink
Tandarts_Richa…

Is er ooit een "knars"bitje voor u gemaakt??.
- U kunt het proberen bij een centrum voor bijzonder tandheelkunde met een verwijzing door uw tandarts.
- Voor de beste voorziening zou ik meer informatie moeten hebben. Maar bespreek dat met ue tandarts of bij Bijz .Thk.
_ Zoek een biologisch tandarts. NVBT.....https://www.nvbt.nl/
_ Ja in samenwerking met een Psycholoog. Ik neem aan dat u professionele hulp krijgt op dat vlak. Anders op de ACTA??.
do, 03/13/2025 - 23:14 Permalink
Sander Schouten

Dank voor je reactie Richard,
Ja ik heb al twee bitjes versleten maar de derde doet het nu al langere tijd door stress managment.
Ik ga een doorwervijzing vragen aan mijn tandarts naar bijzondere tandheelkunde, dank voor de tip!
Biologische tandarts ga ik informeren.
En ja, ik ben onder behandeling geweest en uitbehandeld. Inmiddels zelf gestudeert en afgestudeert trauma therapeut Somatic Experience, maar zal zeker aanvullende hulp vragen in dit persoonlijke stuk. De ACTA zal ik overwegen en contact mee opnemen voor advies, Dank voor jou advies!
vr, 03/14/2025 - 12:30 Permalink