Kies onder kroon binnen 4 maanden geheel verrot?

Author:
Silviaaa
Posted:
za, 08/23/2014 - 10:49
Een kroon die uit de mond gebeten wordt, wordt door de vaste tandarts weer terug geplaatst met de opmerking dat deze nog mooi past. Vier maanden later, zelfde kroon weer los, ziet er precies hetzelfde uit (restant kies in mond) en de vervangende tandarts geeft aan dat de kies geheel verrot is, zacht is geworden en eruit moet.

Een (andere dan de eerste) vervangende tandarts (vakantieperiode) die geraadpleegd is voor verwijderen van de kies constateert dat de kies ernaast waarop ook een kroon geplaatst is, hetzelfde probleem heeft en deze tandarts heeft beide kiezen verwijderd, eronder schoongemaakt, was al bot aangetast volgens deze tandarts. Bij het verwijderen van de tweede kies was de stank na het verwijderen van de kroon niet te harden.

Hoe kan het dat de vaste tandarts nooit problemen heeft geconstateerd en zelfs vier maanden daarvoor de losgeraakte kroon nog terugplaatst met de opmerking dat alles nog mooi past. Is het waarschijnlijk dat in vier maanden tijd het stompje kies dat er zat, geheel vergaat zodat terugplaatsen van de kroon niet meer mogelijk is en dus de kies verloren is? Klachten zoals kiespijn zijn er nooit geweest en dus ook nooit gemeld. Reguliere controles vinden elk half jaar plaats bij de vaste tandarts en al gedurende 20 jaar bij deze tandarts dus de geschiedenis van het gebit is bekend (veel vullingen, meerdere kronen, enkele wkb's en apexresecties, gezond tandvlees en een uitstekende mondhygiëne). Ook een mondhygienist wordt regelmatig bezocht.
Lieneke

Scenario 1: De tandarts heeft de kies niet goed beoordeeld bij het terugplaatsen van de kroon en er zat dus al cariës (de kroon komt niet voor niks los, denk ik dan...)

Scenario 2: De kroon is niet goed teruggeplaatst waardoor hij 'lekt' of niet goed aansluit ; het wordt een vergaarbakje voor voedselresten en bacteriën.

Kaakbotverlies kan komen door parodontitis, maar dit ontstaat doorgaans niet in 4 maanden. Het kan ook een gecombineerd probleem zijn: Een wortelpuntontsteking door de diepe cariës die zich een uitweg zoekt via het tandvlees.

Scenario 3: Er was al botverlies door parodontitis waardoor het tandvlees wat naar beneden zakt en er tandbeen komt bloot te liggen waar al heel snel eenvoudig een gaatje ontstaat.

Scenario 4: De tandarts heeft nog een poging gewaagd; er was al veel tandmateriaal weg waardoor de kroon nog nauwelijks houvast heeft, maar vond trekken net een stapje te ver. Maar dit heeft hij u dan wel moeten vermelden / u de keus moeten laten.
za, 08/23/2014 - 11:43 Permalink
Silviaaa

Beste Lieneke,

Bedankt voor je snelle reactie. Gelukkig waren het niet mijn kiezen maar die van mijn zus. Ik vrees dat de tandarts beter had moeten kijken: de kroon komt inderdaad niet voor niets los en het 'stompje' zag er bij de eerste keer loskomen precies hetzelfde uit. De tandarts heeft geen enkele mededeling gedaan over verlies van tandweefsel. De kroon past nog heel mooi was het enige. Als er al parodontitis zou hebben bestaan is het nooit geconstateerd, niet door de tandarts en niet door de mondhygienist. Er is nooit iets geconstateerd door de tandarts terwijl beide kiezen geheel verloren zijn gegaan onder de kronen. Zelf heb ik ook een kroon, waaronder dus ook cariës zit volgens de vervanger die mijn zusje heeft behandeld. Hij gaat dit vullen als het mogelijk is om verlies te voorkomen. Ik heb zijn advies gevraagd omdat ik dezelfde vaste tandarts heb als mijn zus en evenveel gedoe in mijn mond (vullingen etc.). Bovendien draag ik een beugel. In het verleden ben ik op precies dezelfde manier al een kies verloren, kroon los, kies rot, nu implantaat, ook niets geconstateerd totdat ik met mijn kroon ook bij een vervanger (ook in de zomervakantie) op de stoep stond. Volgens mijn tandarts zag in februari alles er nog tiptop uit bij mij met nu cariës onder mijn kroon waarbij nog niet eens zeker is of de kies behouden kan blijven. Ik begin erg te twijfelen aan de controles en de constateringen die mijn vaste tandarts zowel bij mij als bij mijn zus al meer dan 20 jaar uitvoert.

Is er voor een tandarts geen mogelijk om onder de kronen de gang van zaken te bewaken?
za, 08/23/2014 - 11:59 Permalink
vV

scenario 5 is er ook nog: veranderingen in leefgewoontes (veel meer zure of suikerhoudende voeding,
en scenario 6 (kont steeds vaker voor) er heeft zich langzaam aan een diabetes ontwikkeld. Kan sluipend gaan zonder duidelijke andere problemen maar het begin is dan vaak zichtbaar door mn cervicaal (bij tandhals ontstane ) aantastingen.
za, 08/23/2014 - 17:15 Permalink
Silviaaa

Dank voor de reactie. Scenario 4 en 5 zijn niet aan de orde. Geen verandering in gewoontes en op diabetes is gecontroleerd een maand geleden.

Onze zorg is of er wel voldoende controle plaatsvindt door de tandarts omdat we beide caries onder kronen hebben, elke 6 maanden naar de tandarts gaan en er niets gevonden wordt. Het is best heftig om dan 2 kiezen te verliezen (zus) en bij mij de betreffende kies misschien nog te kunnen behouden, zonder ooit gehoord te hebben dat het wellicht niet goed gaat onder de kronen. We dachten beide lange tijd dat alles piekfijn in orde was, dat was ook wat de tandarts steeds zei.
za, 08/23/2014 - 19:20 Permalink