verliezen voortand(en) juiste behandeling

Author:
zondersokken
Posted:
zo, 12/27/2015 - 12:13
Onze zoon heeft zijn beide voortanden ernstig beschadigd, een zat los de ander ankylotisch, de losse tand is met slotjes en draad op plaatst gehouden en zit weer vrij vast. De andere tand is met aparte draad naar kiezen naar beneden gehaald, hier mist alleen hoekje.
Op foto van tandarts is te zien dat de "losse" tand het hoogstwaarschijnlijk niet gaat redden, de wortel verdwijnt als ik het goed heb begrepen, de tweede tand is nog twijfelachtig.
Nu had de tandarts het over een transplantatie van de kies. De ortho zegt dat dit geen goed idee is, wanneer de kies/kiezen niet pakken is er niets meer om mee te werken...
Deze wil ze laten zitten totdat ze eruit komen en dan de bovenrij sluiten. De brackets van de boventanden mogen er binnenkort uit en mijn zoon moet dan een nachtbeugel dragen om de onderkaak naar voren te krijgen. Nu is mijn zoon nogal prikkelgevoelig en vragen wij ons af of hij deze voldoende kan dragen (heeft al slaapproblemen).

Onze ortho houd er niet van als we vragen stellen, heeft weinig geduld en komt nogal onrustig over. Vandaar dat ik hier graag hoor of er meerdere mogelijkheden zijn.
Graag zou ik met zoon naar een andere orthodontist gaan maar die liggen in onze regio niet voor oprapen. Er is slechts een andere in de regio die afgelopen jaren veel wisselingen hebben gehad met (buitenlandse) orthodontisten, mijn zoon heeft liever een vast rustig geduldig iemand. Dat lijkt hier niet te vinden. Zou er graag wat verder voor rijden maar ja als je voor enkel een losse bracket een uur heen en weer in de auto moet.... Ik zou hem ook heel graag door een tweede orthodontist laten beoordelen.

Ook zie ik dat er een mogelijkheid is tot een herbst beugel, dan dwingen scharnieren de kaak op de plaats, maar heb je weer veel materiaal in je mond (waarzo aan gaat plukken) en dit zit er continu in.

Wat zijn de mogelijkheden wanneer zoon zijn tand(en) gaat verliezen? De orthodontist vind het ook onzin om het afgebroken hoekje door de tandarts aan te laten zetten, dat soort dingen is pas voor eind van de rit maar ik vind het belangrijk dat mijn zoon in zijn puberteit ook een zo mooi mogelijk gebit heeft.
Ortholimburg

W b de voortanden zijn er verschillende mogelijkheden maar de info die beschikbaar is laat niet toe om een goed advies te geven : te beperkt en niet accuraat. U zegt dat een ankylotische tand werd verplaatst: dit kan niet , een ankylotische tand kan niet meer verplaatst wourden , dus er is wat verwarring over terminologie . Voor de kaakpositie zijn er uiteraad verschillende mogelijkheden: een aktivator die, om betrouwbaar te werken meer dan enkel nacht moet worden gedragen, of zoals u al aangeeft, een Herbst; maar de twee zijn niet zonder meer uitwisselbaar. En als uw zoon geen van de twee verdraagt dan is behandelen niet mogelijk. Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken . Alternatief is dan een chirurgische korrektie nog mogelijk. Ook een goede oplossing, maar wel chirurgie : Ik denk dat u toch de verplaatsing moet maken voor een tweede advies,eventueel aan een universitaire dienst ( even googelen)
zo, 12/27/2015 - 12:40 Permalink
zondersokken

Als antwoord op door Ortholimburg

Bij de val is de eerste tand omgeklapt, het tandvlees erboven gescheurd en bot schijnt ook gebroken te zijn geweest, deze is dus in ziekenhuis (frankrijk) terug geklapt en gehecht. De tweede tand is omhoog geslagen hierdoor noemde ze deze ankylotisch. Door tractie uit te oefenen is deze toch naar beneden gekomen dus zal dan niet echt ankylotisch geweest zijn (waarbij vast zit en tandvlies beschadigt raakt?).

De activator zal zoon ca 12 uur per dag dragen dus idd niet alleen in nacht maar na eten tot de volgende ochtend. Met herbst werken ze niet in onze huidige praktijk maar wel in de tweede praktijk in de omgeving. Meer is er niet in de buurt. Bijkomend probleem is dat onze zoon een stoornis heeft en geen moment van zijn beugel af kan blijven wat ervoor zorgt dat er steeds een bracket los raakt of de draad breekt etc.Dit zorgt ervoor dat we dag in dag uit met dat ding bezig zijn.

Wat ik begreep heeft hij deze brackets alleen gekregen uit nood om de voorhanden te stabiliseren en is nu eerst de zaak om de onderkaak goed te plaatsen toe de bovenkaak.
Behoort chirurgische correctie tot de mogelijkheden voor een kind dat de groeispurt nog niet heeft doorgemaakt? En hoe komen we erachter of dat een oplossing zou zijn, verwijzing van wie nodig? Dat zal een flinke ingreep zijn waarschijnlijk.

Met een universitaire dienst bedoelt U iemand die aan een universitair ziekenhuis is verbonden? Ik vind een praktijk die voor ons aan te rijden is die ook stafmedewerker is binnen een universitair ziekenhuis. Morgen zou ik eventueel graag telefonisch contact zoeken daar en dan is er nog het probleem met wachttijden....

IN elk geval hartelijk dank voor uw reacties en eventuele verdere tips zijn van harte welkom
zo, 12/27/2015 - 17:38 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door zondersokken

Eerste vraag: in principe wordt een chirurgische correctie niet uitgevoerd voor de groeispurt, alhoewel er centra zijn waar het al erg vroeg gebeurt. Als het om een normale onderkaakosteotomie gaat ( een BSSO) dan zou ik denken dat toch minsten 15-16 jaar moet worden afgewacht.
W.b. uw vraag ivm de universitaire dienst: blijkbaar zijn er bij uw zoon enkel aspecten die buiten de normale orthodontische zorg vallen: daarom denk ik aan een universitaire dienst ,omdat er daar vaak meer tijd kan worden gemaakt voor patiënten met bijzondere noden. Ikzelf werk ook al jaren als docent aan een universiteit, maar in mijn privepraktijk is het ook niet altijd mogelijk om extra tijd in te plannen voor patiënten die regelmatig (lees: vaak) stukken hebben aan hun apparatuur, en daardoor vaker moeten worden gezien .Dit kan niet altijd soepel worden ingepland in de workflow van een drukke praktijk , hetgeen tijdverlies en vaak ook extra-kosten met zich meebrengt. Daarom is een universitaire dienst ,waar meerdere mensen werken en er assistenten in opleiding zijn ,misschien meer aangewezen.
ma, 12/28/2015 - 12:23 Permalink
zondersokken

Inmiddels zijn we een jaar verder en is op de foto duidelijk te zien dat de voortanden het niet redden. Ons kind is nu 13 jaar en de puberteit komt, uiterlijk is belangrijk.
Het plan is nu om beide voortanden eruit te halen en de hele rij ernaast op te schuiven, de naastgelegen tanden worden dan uiteindelijk de voortanden en die kunnen aan het eind van de rit dan eer mooi gemaakt worden.

Afgelopen jaar is hij gepest met zijn lelijke voortanden en nu moeten ze eruit..... Dat zal er ook niet fraai uitzien maar ja implantaten zijn dus nog niet mogelijk. Hoe snel kunnen de tanden opschuiven en is er in de tussentijd niets cosmetisch aan te doen? Ik kan geen informatie en voorbeelden vinden van kinderen waarbij beide voorhanden verloren zijn gegaan, enkel wanneer stukjes zijn afgebroken maar at maakt de situatie geheel anders.
do, 08/11/2016 - 19:44 Permalink