In vijf weken tijd één röntgenscan en drie röntgenfoto's. Nu vage kaakklachten en pijnlijke tanden/kiezen na ingrepen.

Author:
Adje
Posted:
wo, 02/17/2016 - 12:20
Hallo,

Ik heb nog nóóit ernstige problemen ondervonden met mijn gebit (ben nu 55 jaar), met zo af en toe een vulling had ik dan ook geen grote onkosten. Vier maanden terug begon een grote kies (de derde naast de hoektand) echter enorm pijn te doen. Na vier dagen werkten de pijnstillers niet meer en heb ik op advies van de weekend-tandarts een WKB ondergaan. Deze kies had reeds een diepe vulling (zichtbaar op de foto). De nacht er op knapte mijn kies uit elkaar. Ik dus naar mijn eigen tandarts, welke mij vertelde dat de kies w.s. te verzwakt is geweest voor een WKB, helaas niet meer gered kon worden en aldus door de kaakchirurg verwijderd moest worden. De wachttijd bij de kaakchirurg bedroeg vijf weken, en in de tussentijd begon aan de andere kant ook 'dezelfde' grote kies kies warmte- en koude gevoelig te worden. Ik dus weer naar mijn tandarts, welke niets zag aan deze kies (géén foto gemaakt), en mij sensodyne tandpasta adviseerde. Ze maakte mij tevens attent op een kies in de hoek in de bovenkaak waar een stukje vanaf was (w.s. het gevolg van het verwijderen van een verstandskies vier jaar eerder) en op een gaatje in de kies naast deze kies.

Enfin, de week erna de kies laten verwijderen bij de kaakchirurg. Die maakte allereerst een foto van mijn gehele gebit en zag daarop wél een ontsteking onder de -nog steeds- pijnlijke kies. De verwijdering van de geknapte kies verliep goed, hoewel ik deze belangrijke kauwer uiteraard nu wel enorm mis. Met het nieuws over de ontsteking vier dagen later opnieuw naar mijn tandarts gegaan, en deze heeft (na wéér een foto), de kies gevuld. Ze heeft daarbij naar zeggen een isoleer-laagje aangebracht, omdat de vulling nogal diep zit. Nu werd deze kies nog pijnlijker als hij al was, maar volgens mijn tandarts was dit normaal en zou het binnen vier weken weg moeten zijn, anders zou ik opnieuw een WKB moeten ondergaan. Anderhalve week daarna heb ik de twee kiezen in de bovenkaak laten herstellen/vullen. Ook deze kiezen werden/zijn nu warmte- en koude gevoelig (niet vóór de behandeling). Na zes weken was de pijn in de kies in de onderkaak niet weg, dus heb ik bij een collega van mijn tandarts weer een foto laten maken waarop te zien was dat de -hele diepe.!- vulling tegen de wortel lag. Deze dame vertelde mij echter dat het twee kanten op zou kunnen gaan, de zenuw zou tot rust kunnen komen of anders zou het een ontsteking worden. Ik besloot het nog even aan te zien.

Nu zes weken verder:

Over de maanden is mijn kaak steeds pijnlijker geworden (niet frequent, maar meer zacht- zeurende pijnscheutjes), en zijn welhaast al mijn tanden gevoelig. De grootste 'rotzak' is de grote kies in de onderkaak met de diepe vulling, deze is onbehoorlijk warmte en koude gevoelig. Ik ben echter als de dood voor opnieuw een WKB,daar ik vermoed dat deze kies ook te zwak is voor behandeling. Ik heb geen geld voor een brug of implantaat.

Ik ben tevens bang dat mijn kaak door de vele röntgenstraling van de foto's beschadigd is. Zou dit kunnen..? Botkanker of zo..?
Ortholimburg

De stralingsbelasting van één overzichts- RX komt ongeveer overeen met de straling die je binnenkrijgt van een zonnige strandwandeling van een halve dag. De kleine foto's leveren ongeveer 1 tiende van de straling .Dus de kans dat je botkanker krijgt van een weekje strandvakantie is een pak groter dan van de straling die je met deze foto's gekregen hebt .Dit betekent niet dat er zomaar RX en moeten genomen worden, het moet zinvol blijven .Maar het lijkt waarschijnlijker dat je klachten gewoon een tandheelkundige oorzaak hebben, geen botkanker. Als het blaat als een schaap en uitziet als een schaap, is de kans groot dat het een schaap is, geen krokodil.
do, 02/18/2016 - 23:37 Permalink

Dan voor je antwoord. Door frequent met sensodyne te poetsen en de pasta NIET uit te spoelen maar spugen (tip van een gebruiker) is mijn gebit minder gevoelig geworden. De zeurende pijn in mijn kies blijft echter. Soms meer, soms minder, maar sowieso bij koud eten en drinken. In deze nog even de volgende vraag: Er is onder/naast de vulling volgens mijn tandarts een isolatielaagje geplaatst. Naar blijkt werkt dit laagje dan niet of niet voldoende..? Wat kan ik verwachten als ik er niets aan doe..? De pijn is nu niet zo erg dat ik continu pijnstillers moet nemen, alleen voor het slapen gaan neem ik een ibuprofen en slaap daarop de hele nacht goed door...
ma, 02/29/2016 - 23:00 Permalink