Ik had een vraagje. Waarom hadden kinderen vroeger vreselijk slechte gebitten terwijl er minder werd gesnoept enzovoorts. Ikzelf ben al vanaf vier jaar samen met mijn broers meegegaan naar de tandarts. Standaard hadden we drie vullingen per keer. Dus toen ik zo een jaar of 15 was waren mijn tanden totaal kapot geboord. Daarna nooit meer een gaatje. Maar ik hoor dit ook om mij heen. Iedereen van mijn leeftijd heeft al bijna een kunstgebit. Terwijl mijn kinderen van 18 nog noooit een gaatje gehad hebben . En die snoepen echt wel veel. Ik ben nu toe aan kronen enbruggen enzovoorts. Heeft iemand eevaring met tandartsen in het buitenland? Alvast bedankt
Even ter referentie: Er
De voorruitgang van het kindergebit staat al een hele poos stil, helaas...De grootste progressie bracht, naar alle waarschijnlijkheid, de fluoridetandpasta.
Vroeger werd men niet opgevoed om 2 tot 3 keer daags te tandenpoetsen en sommige gezinnen hadden geen of slechts 1 tandenborstel. Bovendien was er geen (goede) elektrische tandenborstel. Tegenwoordig wordt er ook veel en veel meer aandacht besteed aan preventie: kinderen krijgen (helaas nog niet altijd) poetslessen op school en in de stoel. Ook zijn we heel druk met het instrueren van floss, stokers, ragers en spoelmiddelen. Het is de bedoeling dat we de ontwikkeling van gaatjes e.d. nauwlettend in de gaten houden en de preventieve maatregelen opschroeven zodra we het eerste gaatje zien. Ook wordt er veel voorlichting gegeven over het aantal zuur/zoetmomenten.
Vroeger was er alleen maar de tandarts die vooral gaatjes aan het vullen was en heel snel met de tang was (denk aan de beruchte schooltandarts) en nu kennen we ook de mondhygiënist die veel preventiever gericht is; dus gericht op het voorkomen van problemen in plaats van te repareren.
In hoeverre verschillende interventies precies nut hebben, weten we nog niet goed. Daarover moet nog meer wetenschappelijk onderzoek komen. Heel toevallig ben ik daarmee bezig ;)
Om even op jouw vraag terug te komen: De boor werd vroeger dus veel sneller gepakt dan nu. We weten nu dat we bij de eerste tekenen van een gaatje niet die boor hoeven te pakken. Want met een beetje hulp van de tandenborstel en fluoride kan zo'n gaatje tot stilstand worden gebracht. Bovendien maakt het niet zo zeer uit hoeveel er gesnoept wordt, maar hoe vaak er op een dag gegeten/gedronken wordt.