Met of zonder narcose?

Author:
Foxje28
Posted:
ma, 10/23/2017 - 20:28
Hallo,

Vandaag te horen gekregen dat ik een volledig kunstgebit krijg. Ik mocht kiezen tussen een geheel boven prothese, en 2 plaatjes onder (alleen mijn snijtanden onder zijn nog goed en mooi), of boven en onder een gehele prothese. Ik heb gekozen voor het laatste. Ten eerste, omdat de eerste optie voor mij onbetaalbaar is, omdat die niet vergoedt wordt. En omdat ik super bang ben voor de tandarts en mijn tanden zo snel achteruit gaan dat ik bang ben dat ik dan over een jaar alsnog de rest eruit moet laten halen.

Omdat ik 28 ben zal de kaakchirurg ook nog een consult doen, omdat hij ook akkoord moet gaan natuurlijk. Ik ben nog erg jong en er zitten uiteraard genoeg nadelen aan om op jonge leeftijd een kunstgebit te krijgen.

Maar goed, nu de vraag waar ik het meeste mee zit. De assistente zei dat ze in delen mijn gebit zullen gaan trekken. Eerst mijn kiezen boven, dan mijn kiezen onder, en dan mijn snij- en hoektanden. Hierdoor sloeg de schrik mij om het hart! Vandaag bij de tandarts 1 kies laten trekken, waarbij het zweet me overal stond en ik als een baby heb zitten huilen en trillen. Dit klinkt heel aanstellerig, maar door de vele wortelkanaalbehandelingen ben ik echt spaansbenauwd voor de tandarts. Het feit dat ze dus ook nog in delen mijn gebit gaan trekken is mij echt teveel. Dus heeft mijn moeder de assistente gevraagd of het ook in 1 keer kan. Dit kon wel, maar dan zou ik onder narcose moeten of bij bewustzijn een lange zit hebben. Ik heb nog 24 tanden en 1 verstandskies die dwars ligt in mijn tandvlees (er steekt maar 1 puntje uit).

Wat zouden jullie doen? Ik denk dat mijn gebit in 'delen' trekken niet gaat werken. Nu bij 1 kies wil ik al niet meer, laat staan dat ze in 3 a 4 keer mn hele gebit trekken en ik dus een paar keer terug moet komen. Dus dan zal het in 1 keer moeten, met of zonder narcose.

Ik hoor graag ervaringen of tips!

P.s. Mijn gebit is nooit heel sterk geweest, maar doordat ik geregeld naar de tandarts ging waren de gaatjes goed te behandelen. Niet een mooi gebit, maar wel pijnvrij. Het werd pas een probleem toen ik heel ziek werd (Colitis Ucerosa) en ik een jaar Prednison heb moeten slikken en de jaren erna immuunsysteem verlagende medicatie kreeg (behoorlijk pittig spul). Hierdoor ging mijn gebit zo snel achteruit dat ik de ene wortelkanaalbehandeling na de andere moest. Dit was op een gegeven moment niet meer te betalen en ik hoopte dmv goed onderhouden dat mijn gebit het wel even zonder behandelingen zou kunnen. Niet dus. Maar ik had zo'n angst gekregen dat ik niet naar de tandarts durfde toen mn 'dode' kiezen begonnen af te brokkelen. Ik heb het laten gebeuren en met veel pijnstillers kon ik het nog redelijk uithouden. Maar nu ging het niet meer. Ik hoefde maar een broodje te eten en mn voortanden of kiezen braken door midden. Geregeld brokkelden er stukjes van mn tanden en kiezen af. De pijn werd onhoudbaar. En toen vorige week er weer een kies pijn begon te doen waarbij mijn wang, jukbeen en oog ontstoken raakten (door mn medicatie sneller hele heftige ontstekingen) was voor mij de koek op. Ik heb de tandarts gebeld, mijn moeder meegenomen en daar heb ik gesmeekt om een oplossing. Ik trok het niet meer. En ze bekeek mijn gebit en ze gaf me dus de bovengenoemde opties OF toch een poging doen mn gebit te restaureren dmv meerdere wortelkanaalbehandeling, gaatjes vullen en eventueel een plaatje. Maar de tandarts zei ook dat dit waarschijnlijk een kwestie van water naar de zee dragen zou worden.
Chris888

Geen antwoord op je vraag maar als vaststaat dat je gebit achteruit is gegaan door de immuunsysteem onderdrukkende medicatie kom je (na machtiging) mogelijk wel in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering van bepaalde behandelingen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus misschien maak ik je blij met een dooie mus, maar dit staat in de zorgwet.

Artikel 2.7
1 Mondzorg omvat zorg zoals tandartsen die plegen te bieden, met dien verstande dat het slechts betreft tandheelkundige zorg die noodzakelijk is
b. indien de verzekerde een niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening heeft en hij zonder die zorg geen tandheelkundige functie kan behouden of verwerven gelijkwaardig aan die welke hij zou hebben gehad als de aandoening zich niet had voorgedaan;

http://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/2017-01-01#Hoofdstuk2_Paragraaf1_…
ma, 10/23/2017 - 21:10 Permalink
Foxje28

Ik heb gebeld met de zorgverzekering en die gaf aan dat mijn medicatie gebruik niet reden genoeg was voor bepaalde vergoedingen. Omdat mn gebit niet een direct gevolg is van de Colitis Ulcerosa. En dat het heel persoonsgebonden is wie veel gebitsproblemen ontwikkeld door de medicatie en wie niet. Het staat wel in de bijsluiter als bijwerking, maar blijkbaar geldt die wet niet voor mij.
ma, 10/23/2017 - 21:15 Permalink
Foxje28

Als antwoord op door vV

Tsjah, mijn tandarts gaf juist het advies de zorgverzekeraar te bellen. En toen ik de tandarts daarna belde om door te geven dat het niet vergoed werd hebben ze de verwijzing voor de kaakchirurg op de post gedaan. Maar ik zal vandaag nogmaals bellen om dit te bespreken en misschien kunnen ze toch nog iets voor me betekenen.
di, 10/24/2017 - 06:46 Permalink
vV

Als antwoord op door Foxje28

helaas blijkbaar een tandarts die zelf niet weet hoe de regeling bijzondere tandheelkunde werkt, en ook geen zin heeft zich erin te verdiepen. Een CBT kan u verder helpen. De kaakchirurg kan dit wellicht intern regelen wanneer ook een CBT aanwezig is in het ziekenhuis. Overleg dus ook even met kaakchirurg.
di, 10/24/2017 - 08:28 Permalink