Vreemd gevoel in voortand

Author:
inge83
Posted:
vr, 05/04/2018 - 15:38
Hallo,

Sinds een paar dagen heb ik wat last van een voortand. De klachten zijn dusdanig licht van aard dat ik niet zeker weet of het nodig is om een afspraak in te plannen, maar ik denk dat ik dit toch maar ga doen volgende week. Hopelijk kunnen er voor die tijd via deze weg wat vragen worden beantwoordt. Alvast bedankt!

Het gaat om mijn voortand; voor mijn gevoel is het alleen het puntje/hoekje rechts onderaan de voortand die wat gevoelig voelt, althans, zo lijkt het. Niet bij wam/koud maar eigenlijk meestal continue; soms even iets erger, soms lijkt het weg. Het is dusdanig 'mild' dat ik me soms afvraag of het niet tussen mijn oren zit. Als ik namelijk afgeleid ben (bijv. geconcentreerd aan het werk ben) merk ik het niet. Gisterenavond was het echter best wel duidelijk te voelen en dan denk ik weer; er zit toch echt iets niet goed. En dan een uur later lijkt het weer weggetrokken te zijn.

Het is niet echt pijnlijk; het voelt meer alsof er een stukje is afgebroken/afgeschaafd waardoor het wat gevoelig aanvoelt. Een beetje hetzelfde gevoel van bijten op een ijsje, maar dan in veel mindere mate, en dan heel specifiek alleen aan de rechter onderhoek van de tand (zo lijkt het). Het doet nogmaals geen pijn, het is meer een storend gevoel alsof ik voel dat de tand daar zit in plaats van dat hij 'gevoelloos' in mijn kaak zit, zoals bij de rest van mijn tanden. Ik zie geen afgebroken stukje en ik kan me ook niet herinneren dat ik op iets heb gebeten en direct erna iets voelde.

Toevallig ben ik afgelopen dinsdag voor controle bij mijn tandarts geweest; toen had ik wel de tand al een paar keer een beetje gevoeld, maar dan veel korter van duur en slechts een paar keer. Ik heb gevraagd aan de tandarts of hij naar de meest recente foto's kon kijken (van eind maart 2018) en daarop kon hij niks bijzonders zien. Hij heeft verder niet echt naar de tand gekeken (ik denk omdat de afspraak eigenlijk een andere reden had (aanslag weghalen) en omdat ik afgelopen januari nog voor controle ben geweest en toen wel alles is gecheckt). Op dat moment had ik ook geen last van de tand en leek alles dus in orde. Alleen een dag later begon ik er toch meer last van te krijgen. Er zit geen gaatje of vulling in de tand (ook niet in de naastliggende tanden). Nu heb ik de volgende vragen:

- Kan een zenuwontsteking optreden zonder dat er sprake is van een gaatje? (ik kan mij ook niet herinneren dat ik ooit een klap op de tand heb gekregen in het verleden). Of kan een zenuwontsteking ook van binnenuit starten? (bijv. door verkoudheid, slecht imuunsysteem?) Ik weet dat een (beginnende) zenuwontsteking niet te zien is op een foto.

- Kan een gaatje (er even vanuit gaande dat het in mijn geval een klein gaatje moet zijn, gezien de tandarts niks zag op de foto) constante pijn geven of is dit meestal alleen bij koud/warm, zoet/zuur?

- Ik heb een spalkje achter mijn voortanden sinds mijn beugel. Ik gebruik dagelijks ragertjes om de ruimte boven het spalkje tussen de tanden schoon te maken. Kan het zijn dat er toch een gaatje is ontstaan tussen de tanden, die mijn tandarts niet heeft gezien? Ik ga elk half jaar voor controle (ik ben dus afgelopen dinsdag en daarvoor in januari nog geweest), en elk half jaar (soms vaker) naar de mondhygienist. Ik heb gelezen dat gaatjes in de voortanden makkelijk te zien zijn, en in combinatie met de rontgenfoto lijkt het me toch onwaarschijnlijk dat een gaatje (dusdanig groot dat ik er last van heb) over het hoofd is gezien? Ik heb door het spalkje wel flink wat bruine aanslag achter de tanden zitten, op de plekken waar de lijm zit maar ook tussen de tanden. Kan het zijn dat gaatjes hierdoor minder goed te zien zijn (of dat deze bijv. onder de lijm gaan zitten?) en is het makkelijk voor een tandarts om het verschil te herkennen tussen aanslag en een gaatje?

- Wat kunnen eventuele andere oorzaken zijn? (bijv. tanderosie, een onzichtbaar afgebroken/afgeschaafd stukje tand? misschien dat ik ongemerkt klem op die voortand of dat ik er nu gewoon teveel mee bezig ben...?). Het tandvlees ziet er verder gezond uit en voelt ook niet pijnlijk, rood of dik en er zitten geen bultjes/verdikkingen. Het lijkt verder ook niet teruggetrokken. Ik heb ook geen last met koud/warm (ook niet gehad).

Nog wat verdere info: ik rook niet (nooit gedaan), ga elk half jaar naar controle en elk half jaar naar de mondhygieniste. Ik drink al zeker een jaar geen zoete/zure dranken meer, alleen water, melk en thee/koffie zonder suiker. Tot enkele jaren geleden dronk ik wel dagelijks fruitsap. Ik poets dagelijks 2 keer elektrisch met een zachte borstelkop en een speciale borstel die knippert als ik te hard poets. Ik gebruik dagelijks ragertjes en/of flosdraad. Toch lijkt het volgende probleem weer voor de deur te staan als het andere lijkt te zijn opgelost. Ik ben nog jong en ik vraag me toch erg af waardoor dit komt en ik voel me - zeker omdat ik voor mijn gevoel mijn gebit goed verzorg en de controles/behandelingen ook behoorlijk in de kosten gaan zitten - behoorlijk uit het veld geslagen en zitten de problemen met mijn gebit mijn dagelijks leven behoorlijk in de weg (zo rommel ik al tientallen jaren met één kies en heb ik nog best om de paar jaar een gaatje). Ik hoop dat mijn bovenstaande vragen kunnen worden beantwoordt en als er nog andere tips zijn om verdere problemen te voorkomen hoor ik het ook graag.

Bedankt!!
inge83

Een update: Vanmorgen naar de tandarts geweest; die heeft een foto gemaakt waarop niets is te zien. Van buitenaf ziet alles er ook goed uit. De tand heeft ook nog nooit een gaatje gehad en daar is nu ook geen sprake van (hij gaf aan dat hij dat dan had moeten zien op de foto). De tandarts zag wel dat de knobbels van mijn kiezen wat zijn afgesleten en denkt dus dat het aan klemmen/knarsen kan liggen. Ik ga nu een bitje halen en kijken of dit helpt.

Het enige waar ik me een beetje zorgen om maak en mij nu pas bedenk is dat hij geen watjestest (koudetest) heeft gedaan. Ik lees toch regelmatig dat niet alles op een foto zichtbaar is en ik ben een beetje bang dat niet alle opties zijn bekeken, en dat er misschien later toch een ontsteking blijkt te zitten. Is deze koude-test onmisbaar om een goede diagnose te stellen, of alleen bij ander soort (heftigere) klachten aan de orde? Ik ga er natuurlijk vanuit dat de tandarts het niet heeft uitgevoerd omdat hij het niet nodig vond, maar wellicht dat het toch nog goed is om ernaar te vragen.

Bedankt!
ma, 05/07/2018 - 13:19 Permalink
inge83

Als antwoord op door vV

je gaat een bitje halen, hoe moet ik dat begrijpen? standaard dingen van de drogist hebben niet de pasvorm die vereist is. Niet iets om mee te experimenteren. orofaciaal fysio zou mijn eerste keus zijn boven een splint. Maar wanneer een splint dan wel een goede...


Bedankt vV, voor je reactie. Dit is het advies wat ik van de tandarts heb gekregen. Een (zacht) standaard bitje halen bij de drogist die ik s'nachts kan dragen. Ik heb nog gevraagd of dit niet in de weg zit met mijn spalkje, en hij gaf aan van niet omdat deze een standaard formaat hebben en van zacht materiaal zijn en - neem ik aan - puur bedoeld is om de druk van de tanden en kiezen af te halen. Ik kan eerst proberen of dit werkt en zo niet anders kan er inderdaad een bitje op maat gemaakt worden bij een tand-technicus. Maar ik begrijp uit uw reactie dat een bitje van de drogist niet aan te raden is en dat het zelfs kwaad kan om hiermee te 'experimenteren'? Voor wie zijn die bitjes uit de winkels dan wel geschikt?

Ik vind het allemaal erg verwarrend; je komt van de tandarts vandaan met een advies en dan heb je goede hoop dat je de goede kant op bent gestuurd, en dan hoor je uit deze hoek dus weer dat dat advies zelfs kwaad kan..! Als leek heb je geen flauw idee waar je nu wel en niet naar moet luisteren, en je wordt steeds onzekerder over elk advies dat je krijgt omdat dat advies dus telkens per arts verschilt (dit is mij de laatste tijd bij tandartsen vaker overkomen), waardoor je dus juist weer aan het googelen gaat slaan of opnieuw een afspraak inplant omdat er gewoon geen duidelijk antwoord wordt gegeven. Ik begrijp dat het menselijk lichaam geen computer is waar altijd 1+1 = 2 uitkomt, en dat de wetenschap zich altijd ontwikkelt, maar als het gaat om dit soort zaken (het gebruiken van een bitje van de drogist) daar moeten alle tandartsen het toch gewoon over eens zijn? Dat wordt toch neem ik aan allemaal behandeld tijdens de studie, of dit wel of geen kwaad kan of de patiënt hier juist baat bij heeft? Als leek heb je geen flauw idee waar je naar moet luisteren en een second opinion heeft dan vaak ook niet veel nut omdat je dus niet weet welk advies je nu moet aannemen. Dit overkomt mij nu steeds vaker als het gaat om zaken rondom mijn gebit, en het kost me ontzettend veel tijd en geld, en uiteindelijk ben je dus nog niks wijzer.

Dit alles uiteraard niet naar u of het forum bedoeld, maar in zijn algemeenheid toegespitst op de dingen die ik de laatste tijd rondom mijn gebit heb meegemaakt. Ik vind het erg vreemd dat de geluiden zo kunnen verschillen ("het werkt" vs "het kan zelfs kwaad") over iets dat toch gewoon één duidelijk antwoord zou moeten hebben :(
ma, 05/07/2018 - 14:44 Permalink
vV

Als antwoord op door inge83

even kort, en heel vervelend voor jou (en je tandarts...) : een tandarts die een zacht (!!) bitje /splint vanuit het rek adviseert weet op gnathologisch gebied niet waar hij mee bezig is...Die mist echt een stuk scholing.
Die tak van de tandheelkunde is er al heel erg lang uit dat een zacht bitje kwaad kan omdat het vaak juist meer aanzet tot knarsen/klemmen en dus overbelasting. Ja er is een kleine groep mensen waarbij het geen kwaad kan en wellicht wat helpt, maar die uitzonderingen op regels heb je altijd. geen reden om aan die minderheid een therapie aan te passen, zeker omdat je het pas achteraf weet. Daarnaast werkt de normale wel goed onderzochte methode bij die mensen ook goed.
En in mijn ervaring is dat eerst Fysio (orofaciaal specialist, dat wel) en pas wanneer dat niet (afdoende) werkt een splint, maar dan wel een harde, maat gemaakt met met de o zo belangrijke hoektandgeleiding (die je met een zachte dus nooit kan maken..)
en gezien je voorgaande verhaal: wellicht eens tijd voor een andere tandarts... /praktijk.
ma, 05/07/2018 - 15:40 Permalink
inge83

Als antwoord op door vV

even kort, en heel vervelend voor jou (en je tandarts...) : een tandarts die een zacht (!!) bitje /splint vanuit het rek adviseert weet op gnathologisch gebied niet waar hij mee bezig is...Die mist echt een stuk scholing.
Die tak van de tandheelkunde is er al heel erg lang uit dat een zacht bitje kwaad kan omdat het vaak juist meer aanzet tot knarsen/klemmen en dus overbelasting. Ja er is een kleine groep mensen waarbij het geen kwaad kan en wellicht wat helpt, maar die uitzonderingen op regels heb je altijd. geen reden om aan die minderheid een therapie aan te passen, zeker omdat je het pas achteraf weet. Daarnaast werkt de normale wel goed onderzochte methode bij die mensen ook goed.
En in mijn ervaring is dat eerst Fysio (orofaciaal specialist, dat wel) en pas wanneer dat niet (afdoende) werkt een splint, maar dan wel een harde, maat gemaakt met met de o zo belangrijke hoektandgeleiding (die je met een zachte dus nooit kan maken..)
en gezien je voorgaande verhaal: wellicht eens tijd voor een andere tandarts... /praktijk.


Helder vV. Ik ga het allemaal even bekijken, nu ik het ook a.d.h.v. uw advies zo bekijk lijken de bitjes van de drogist mij ook geen oplossing. Bedankt!
ma, 05/07/2018 - 16:22 Permalink