Opeenstapeling van problemen na ontsteking kies

Author:
slavink
Posted:
vr, 02/26/2021 - 16:07
Hoi lezers,

Sorry voor het lange verhaal. Samenvatting:

Bij mijn oude tandarts kies laten boren(gaatje). Ik hield pijn bij het eten. Daarna endo ik hield pijn bij het eten.
Oude tandarts gaf aan dat er geen probleem is en dat hij niets kan doen. Ik ben daarna gewisseld van tandarts en hier is de opeenstapeling van problemen begonnen.
Om de pijn te verhelpen is erg vaak geslepeen, is de kies 2 maal gereconstrueerd en zijn al 2 kronen geplaatst. De pijnklachten blijven hetzelfde en herondo wordt pas sinds kort overwogen door de tandarts. Daarvoor werd altijd volgehouden dat er geen probleem met de wortel te vinden is.

Na al het slijpen aan mijn kiezen aan de rechterkant, is er contact tussen de voortanden ontstaan (plotseling, na de grootste, één na laatste slijpsessie). Dit is erg pijnlijk na het eten en hier ben ik met spoed mee naar de tandarts gegaan. Gevraagd om ophogingen om problemen te voorkomen. Was volgens de tandarts allemaal niet nodig en werd afgedaan. Ik ben boos geworden en ze hebben mij toen doorgezet naar het ziekenhuis. Ziekenhuis (arts hier is bekende van tandarts), geeft aan dat pijnlijk contact tussen voortanden geen probleem is en vanzelf weer weg gaat, na indalen kiezen. Mijn voortanden staan aan de onderkant sinds enkele weken significant scheef. De tandarts weigert fout toe te geven. Ik ben nu bezig om met andere partijen om toch geholpen te worden, maar ben opzoek naar tips om mijn gelijk te behalen en de schade vergoed te krijgen.


Het lange verhaal:
Er zijn fouten gemaakt in diagnose en behandeling door mijn tandarts en het ziekenhuis waar ik naar herhaaldelijk klagen naar ben doorverwezen. Inmiddels zijn de afspraken voor second opinions gemaakt. De fouten en oplossingsmogelijkheden zijn evident, maar mijn tandarts werkt niet mee in het erkennen hiervan waardoor juiste behandelingen steeds spaak lopen.

Heeft iemand tips voor mij of kan iemand mij vertellen of ik het juiste pad nu bewandel?

De punten die onder andere zijn mis gegaan:

- Ex-tandarts heeft een gaatje hersteld, daarna ontstond pijn bij kauwen. Is uiteindelijk enorm pijnlijk geworden (abces/grote ontsteking), waardoor wortelkanaalbehandeling nodig was. Na de endo (oude methode, zonder microscoop), bleef de pijn. Na herhaaldelijk klagen bij deze tandarts en het uitblijven van oplossingen (behalve slijpen), ben ik geswitched naar een andere tandarts. Mijn oude tandarts had net een traumatische ervaring achter de rug (dood van kind), waardoor ik hem ook niet verder wilde lastigvallen.

- Wortelpuntontsteking jaren is ook door de nieuwe tandarts lang over het hoofd gezien, terwijl ik klachten had die daar duidelijk symptoom van zijn. Klachten waren nog steeds pijn aan de kies (17) na het kauwen op iets stevigs, zoals vlees.

- Als oplossingsmogelijkheden voor de ontstekingsklachten is door de tandarts eerst de kies gerestaureerd en later een kroon geplaatst. Er is ook vaak geslepen aan de betreffende en nadere kiezen om de druk op de kies te verminderen. Een herendo was volgens de tandarts steeds niet nodig.

-Deze kroon is eraf gevallen na het kauwen op een nootje (al de kies in zijn geheel al bewogen, kies is namelijk bewegelijk vanwege de wortelpuntonsteking.

- De vervangende kroon is niet goed geplaatst, waardoor een enorme kier tussen de kroon(17) en de kies ernaast (16) zat. Dit gaf nieuwe pijnklachten tijdens het eten. De tandarts heeft als oplossing de kier verruimt zodat het makkelijker schoongemaakt zou kunnen worden, maar dit maakte de klachten alleen maar erger. Hier herhaaldelijk voor terug geweest, ook second opinions bij dezelfde tandartspraktijk zagen geen problemen met de kroon. Uiteindelijk ben ik doorgezet naar het ziekenhuis (bijzondere tandheelkunde) door mijn tandarts. Hij zag direct dat dit een groot gedeelte van mijn klachten veroorzaakt (opmerking: dit is ruk, binnen 30 seconde).

- Er is erg vaak geslepen en gepolijst om de druk te verminderen aan de kiezen aan de rechterkant van mijn gebit te verminderen. Na een grotere slijp-sessie dan ik gewend was, op 14-07-2020 is een nieuw probleem ontstaan: bij kauwen aan de rechterkant raken de voortanden elkaar eerder dan de kiezen. Goed eten met deze kant is dus niet meer mogelijk.

- Bovenstaand probleem is binnen een dag telefonisch gemeld bij de tandarts (door schrik en gevoel van urgentie bij probleem). Ik heb daarna nog een mail gestuurd met de klachtomschrijving en ik kon er een maand later pas terecht voor een gesprek / second opinion met een andere tandarts binnen de praktijk. Hierin hebben we de pijnklachten van de kies-17 ook opnieuw besproken.

- Er werd gesteld dat het nieuwe contact met de voortanden geen probleem kan verzoorzaken en zelfs normaal is. Toen ik het daarmee oneens was ben ik doorgezet naar bijzondere tandheelkunde (ziekenhuis).

- De second opinion gevende tandarts zei geen ontsteking te zien aan de 17. Hij heeft de pijnklachten aan deze kies ook meegenomen in de verwijzing aan het NWZ. Enige oorzaak waar steeds naar gezocht is, was bruxisme. Iets waar ik geen symptomen van heb of heb gemeld. Ik heb het gevoel dat er een cognitieve bias m.b.t. bruxisme is ontstaan bij de tandarts, maar kan de oorzaak hiervan niet verklaren.

- Bij het NWZ ziekenhuis werd ook gesteld dat het nieuwe contact tussen de voortanden geen probleem was, en dat dit weer weg zou gaan zodra de kiezen indalen (dat zou altijd gebeuren na wegslijpen, werd herhaaldelijk gesteld). Ik heb nogeens een belafspraak gemaakt om nogmaals te laten weten dat ik me er nog zorgen over maakte, de tandarts herhaalde dat er niets aan de hand was.

- Tweede sessie bij het ziekenhuis tbv Bruxisme onderzoek. Hier werd al snel vastgesteld dat ik geen symptomen heb van waak- en slaap-bruxisme. Bij het ziekenhuis is onverwachts weer geslepen aan de rechterkant om contact te verminderen. Het contact tussen de voortanden en de pijn die daaruit ontstaat werden direct erger.

- Het NWZ kon wel snel de diagnose wortelpuntontsteking doen. Het was (uitgelegd aan mij) goed te zien aan een zwarting op de röntgenfoto. Dezelfde zwarting zie ik zelf ook bij foto’s gemaakt door mijn tandartsen in 2017 en 2020. Zij hebben mij echter nooit verteld dat deze ontsteking bestond. Er is altijd herhaald dat zij geen probleem konden vinden/zien. “Onduidelijke zwarting van 17/18” is echter wel te vinden in één van de regels van mijn tandartsdossier. Een wortelpuntontsteking past ook precies bij de symptomen die ik al jaren lang meldde.

- Nu, enkele weken later, zie ik dat mijn voortanden onder gaan draaien en naar achter zijn gedrukt. Dit is in mijn optiek logisch gevolg van de druk die erop is ontstaan lager maken van mijn kiezen aan de rechterkant. De tandarts geeft als enige mogelijk diagnose weer bruxisme, terwijl de oorzaak evident lijkt. Bruxisme is tevens al uitgesloten door de afdeling bijzondere tandheelkunde in het ziekenhuis - er is geen enkel symptoom bij mij aanwezig. Nog steeds heb ik pijn als aan mijn voortanden nadat ik de rechterkant van mijn gebit heb gebruikt om te eten. Je voelt de tanden letterlijk weggedrukt worden. Tandarts geeft in een gesprek aan:

- Dit kan niet zo snel gebeuren
- Als het gebeurd, is het natuurlijk omdat je ouder wordt
- Ik zie zo al dat je overbeet hebt

Op röntgenfoto's is gelukkig wel te zien (en dat weet ik zelf ook) dat mijn voortanden aan de onderkant altijd mooi recht waren.

- Het afgelopen halfjaar ben ik door mijn tandarts en ziekenhuis onderzocht op bruxisme. Ik heb er geen symtomen van en de tandarts in het ziekenhuis kon het ook niet aantonen. Mijn klachten ontstaan duidelijk vanuit de wortelpunt onsteking en daaruit ontstane problemen. Het doen van dit onderzoek heeft veel tijd, geld en geestelijke schade aangedaan (gaslighting door en cognitieve bias van tandarts m.b.t. bruxisme).

- Tandarts blijft Bruxisme, nu nog steeds, als goede diagnose volhouden, terwijl de tandarts van bijzondere tandheelkunde bij het NWZ al heeft bevestigd dat er geen slaap- of waak-bruxisme bij mij plaatsvindt. Er is simpelweg geen enkel symptoom. Ik heb uit wanhoop zelf een afpsraak gemaakt bij een ortodontist. Gelukkig kan ik snel terecht. Mijn tandarts laat mij altijd enkele weken tot maanden wachten op mijn afspraak.


Wat er nu gaat gebeuren is:
- Ik wil de tanden die nu scheef zijn gaan staan weer recht laten zetten en heb hier aankomende maandag (1-3) een eerste gesprek voor met een ortodontist. Zij zullen waarschijnlijk eerst een doorverwijzing doen om de afgeslepen kiezen weer hoogte te geven en daarna een voorstel maken voor een beugel aan de onderkant. De kosten die hieruit zullen vloeien zijn ontstaan omdat er te lang gewacht is met het maken van een verhoging / het serieus nemen van mijn klachten m.b.t. contact op het front. Ik wil graag met jullie bespreken hoe ik dit het beste kan aanpakken, mijn tandarts wil namelijk niet meewerken. Een spoedophoging toen ik het probleem initieel meldde had dit allemaal voorkomen. Ik heb zo’n ophoging toen voorgesteld, maar het werd geweigerd door de tandarts.

De afspraak met de Ortodondist heb ik dus zelf gemaakt, omdat actie vanuit mijn tandarts en het NWZ altijd uitblijft. Ze weigerden mij te helpen door het probleem te ontkennen.

- Een endontoloog gaat de 17 herstellen en de tandarts plaatst daarna een goed passende kroon (garantie). Ik heb sinds het plaatsen van de vorige kroon erg veel pijn na het eten. De tandarts wist van deze pijn, want heeft de kier tussen de 16 en 17 zelfs breder gemaakt zodat ik het beter kon schoonmaken. De juiste oplossing was volgens mij het wegwerken van de kier geweest. (kan d.m.v. plaatsen nieuwe kroon of vulling 16 verbreden). De tandarts heeft de keuze gemaakt om niets te doen behalve slijpen. Ik heb daardoor al een jaar onnodige pijn, weet ik nu.
Ik wil hier een klacht over indienen en zou het fijn vinden als de fouten erkent worden. Bijzondere tandheelkunde heeft de diagnose hiervan een dossier vastgelegd dat ik heb opgevraagd. Ik wil ook graag erkenning van de gemaakte fouten door de tandarts.

Als laatste valt het mij op dat niet alle behandelingen (zoals het herhaaldelijk slijpen) goed zijn gedocumenteerd in het dossier. Dit is het enige punt waarop de tandarts fout toegeeft, maar niet op papier.

In het dossier van het ziekenhuis staat ook dat in overleg met mij de laatste keer is geslepen. Dit klopt ook niet, het is namelijk niet met mij overlegd. De tandarts daar begon simpel gezegd te slijpen en ik heb toen niet ingegrepen (stom achteraf). Ik kan eventueel in discussie gaan met het NWZ om dit te laten rectificeren, maar ik weet niet zeker of dit nodig is. De tandarts stelde tenslotte dat het contact tussen de voortanden geen probleem was, terwijl mijn voortanden nu scheef staan als gevolg hiervan.

Ik heb ook gemaild naar het TIP, maar krijg geen reactie. Ik wil met een diagnose van een hoogleraar en de ortodontist naar het KNMT. Daarna wil ik dit geheel koppelen in een schadeclaim aan mijn tandarts. Ik wil dat mijn schade wordt hersteld en dat de tandarts toegeeft dat er verkeerde diagnoses en behandelingen zijn gedaan.

Ben ik iets vergeten of heeft iemand een tip om geholpen te kunnen worden?

In ieder geval bedankt voor het lezen!