Prijzen

Author:
admin
Posted:
do, 10/18/2001 - 23:26
Kan iemand wat zeggen over de prijzen van cosmetische tandheelkunde. Is er een standaard lijst met prijzen? Is er een groot verschil tussen de bedragen van de verschillende "aanbieders"? Waar kan ik vinden wat normaal is en wat te veel is? Sorry, 3 vragen in 1! Wel graag antwoord!
admin

In principe zijn tandartsen gebonden aan het Uniforme Particuliere Tarief (U.P.T.), opgelegd door het College Tarieven Gezondheidszorg (C.T.G). Hoewel de naam anders doet vermoeden geldt dit maximum tarief ook voor ziekenfondsverzekerden.

Er bestaat zeker een lijst met deze U.P.T codes. Als u in onze verzekeringsdatabase de code R25 invoert (kroon) dan zult u het maximum tarief daarna zien. In de toekomst na de invoering van de euro zal het tandarts.nl team deze lijst ook op de site zetten.

Het verschil in prijs tussen kronen zit hem veelal in het aantal handelingen dat noodzakelijk is voor het vervaardigen hiervan. Een kroon waarvoor een wortelkanaalbehandeling en een gegoten opbouw noodzakelijk is kan een stuk duurder zijn dan een kroon waarbij dat dus niet het geval is.

Als een cosmetisch tandarts eerst uitgebreid met u de mogelijkheden bespreekt en laat zien, u het gewenste resultaat laat beoordelen met een proefopstelling of een fase met tijdelijke kronen, dan zullen er natuurlijk meer handelingen worden verricht en ook meer (verschillende) U.P.T codes worden gedeclareerd.

Tevens zijn tandtechniekers niet gebonden aan maximumtarieven, hierdoor kunnen de tandtechniekkosten van een kroon ook uiteenlopen. Over het algemeen zal een cosmetisch tandarts ook een duurdere technieker gebruiken. Winst maken op deze prijzen is voor een tandarts niet toegestaan.

De prijzen voor een kroon zullen over het algemeen varieren van +/- 900 gulden tot +/- 1500 gulden. Afhankelijk van de al eerder genoemde factoren.

Wat betreft de maximum tarieven ben ik van mening dat dit voor de cosmetische tandheelkunde beknellend werkt.
Het is beter dat tandarts en patient onderling over een bedrag kunnen onderhandelen. Aangezien er geen tekort is van cosmetisch tandartsen is er genoeg marktwerking. Tevens kan de tandarts zich dan ook meer richten op kwaliteit en persoonlijke benadering.







[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-21 22:57 ]
zo, 10/21/2001 - 22:54 Permalink
ben

Ik heb gelezen dat een tandarts met een ziekenfonds overeenkomst geen nieuwe technieken mag toepassen op zijn ziekenfonds of particulieren patienten die niet door het ziekenfonds worden vergoed. c.q. de tandarts mag alleen adviseren volgens de ziekenfondstabel en niet volgens de nieuwste technieken.

Weet iemand of dit waar is of niet ?

Bij voorbaat dank,

ben
ma, 10/29/2001 - 12:39 Permalink
root

Dat is maar de vraag. In principe zoals hierboven genoemd, is de tandarts gebonden aan maximum tarieven, deze gelden zowel voor ziekenfonds- als particulier verzekerden.

Mocht de tandarts behandelingen willen uitvoeren, waarvoor geen UPT-code voor bestaat, dan kan de tandarts officieel niet zelf een bedrag bepalen. Hij moet dit voorleggen aan het COTG. Na goedkeuring mag de tandarts dit dan een jaar gebruiken, waarna een evaluatie volgt.

In de praktijk werkt het vaak anders. Tandarts-specialisten met een snel ontwikkelend vakgebied zoals o.a. implantologen, parodontologen, hebben over het algemeen de nieuwe behandelingen gedeclareerd door bestaande codes te combineren. Mocht de patient dat bedrag ook voor de behandeling willen betalen, dan lijkt mij dit ook de juiste gang van zaken.

Als uit een vakgebied de roep sterker wordt om een behandeling uit te breiden met nieuwe codes, dan volgt het COTG uiteindelijk ook. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe code voor een wortelkanaalbehandeling met behulp van een operatie-microscoop.

Het zelf verzinnen van codes en het creatief samenstellen van bestaande codes, blijft echter helaas wel een strafbaar feit.

Al met al is het inderdaad in Nederland lastig om als vooruitstrevende en kwaliteitsbeluste tandarts, een goed honorarium te krijgen. Kwantiteit wordt beter beloond dan kwaliteit.

Bedankt voor je vraag.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-30 14:48 ]
wo, 11/07/2001 - 21:05 Permalink