Verdwenen kaakbot / parodontitis

Author:
saskiaa
Posted:
vr, 01/11/2002 - 16:38
Ik ben een meisje van 22 jaar en heb parodontitis. Hierbij had ik een bacterie A in mijn mond, waardoor kaakbot is weggevreten. Deze bacterie is met een antibiotia kuur weggegaan.
Mijn tandarts vertelde mij dat er een middel op de markt is om het kaakbot te stimuleren om weer aan te groeien. Tevens wil hij overtollig tandvlees weg halen. Wie kan mij hier meer over vertellen? Hoe dit gaat of dit noodzakkelijk is etc.
Alvast bedankt.

Groeten van saskiaa
de digitale tandarts

Bij parodontitis op jeugdige leeftijd speelt de bacterie Aa (Actinobacillus Actinomycetemcomitans) een grote rol. Door middel van uitgebreid schoonmaken, een antibioticumkuur en een goede mondhygiene kan de parodontitis gestopt worden.

Het bot en aanhechtingsverlies (zie algemene informatie Parodontitis) wat verdwenen is, is niet makkelijk opnieuw te krijgen. Er bestaan verschillende technieken voor. De algemene verzamelnaam voor deze technieken is Guided Tissue Regeneration (GTR). GTR kan met name gebruikt worden in situaties waarbij slechts gedeeltelijk aanhechtings/botverlies van een tand/kies is opgetreden.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een regeneratietechniek (Emdogain). Het bovenste plaatje laat een angulair botdefect zien (zie algemene informatie Parodontitis), daaronder het aanbrengen van de Emdogain tijdens een tandvleesoperatie. Het onderste plaatje laat zien dat er opnieuw bot is ingegroeid in het defect.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/emdogainvoor.jpg
http://www.tandarts.nl/imagesforum/emdogain.jpg
http://www.tandarts.nl/imagesforum/emdogainna.jpg

Mochten er na de parodontale behandeling nog plekken met diepe ontstoken pockets zijn, dan zou het aan te raden zijn deze chirurgisch kleiner te maken. Dit kan door middel van een flap-operatie, waarbij niet alleen overtollig tandvlees weggehaald kan worden, maar het gebied ook nog eens uitgebreid schoongemaakt kan worden.
Meer informatie voor jouw specifieke situatie kan je bij een parodontoloog/eigen tandarts inwinnen.

Met vriendelijke groeten.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-20 17:55 ]
zo, 01/20/2002 - 17:52 Permalink