hoihoi,ik zag toen ik in de spiegel keek dat mij kies onder rechts achter met grijze vulling ,de vulling ligt midden in de kies,maar tussen de vulling en kies zelf zit een naadtje wat je ook met me tong kan voelen als ik er overheen ga.dus de buiten kant van de vulling die overgaat naar echte kies.ik kan er met een tanden stoker over heen gaan en dan kan ik er in blijven haken als je er overheen gaat.zou nu deze kies met vullig kunnen lekken door dat naadtje of groef is meschien beter gezegt.
het is best een grote vulling,en heb aan die kies maar drie knobbels,want bij die knobbel die er niet meer is zit de vulling tot tandvlees gevult.
kan je deze nog op nieuw vullen of niet.
vriendelijke grtzzz terry.
het is best een grote vulling,en heb aan die kies maar drie knobbels,want bij die knobbel die er niet meer is zit de vulling tot tandvlees gevult.
kan je deze nog op nieuw vullen of niet.
vriendelijke grtzzz terry.
Wanneer de overgang vulling-tand echter zo groot is als beschreven moet er wel degelijk iets aan gedaan worden aangezien bacteriën nu dus ook makkelijk in de overgang kunnen gaan nestelen.
Een composiet vulling is een vulling die vast zit in micro-putjes die eerst in de tand worden gemaakt met een bepaalde etstechniek. Hier gaat het verhaal van randspleet en dichtroesten dus niet op.
Gr. Maurice
ik hoorde of las eens dat lekkende vullingen je gezondheidsklachten kan opleveren...
hoe moet ik dit zien>?
groetjes Caro
Wanneer de ouderdom van een vulling toeneemt zal over het algemeen de lekkage ook toenemen. Zoals tandarts van Leeuwen ook al vermelde zijn grijze vullingen door de corrosie produkten in staat om deze lekkage beter op te vangen.
Grijze (amalgaam)vullingen worden al meer dan 100 jaar veelvuldig toegepast in de wereld en er is geen hard wetenschappelijk bewijs dat dit de volksgezondheid aantast.
Degene die het meest last van de kwik uit de amalgaamvullingen zouden moeten hebben, zijn de tandartsen zelf. Wij leggen en boren deze vullingen dagelijks uit en dat zijn juist de momenten dat de meeste kwik vrijkomt. Gelukkig is de tandartspopulatie niet ongezonder dan de rest van de samenleving.
Hier een link naar een zelfde eerder gevoerde discussie: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=51&forum=8
Hieronder meer informatie over grijze vullingen:
Een amalgaam vulling is een legering van verschillende metalen o.a. zilver, tin, koper en ook een beetje kwik.
De schadelijkheid van amalgaam (wordt al meer dan 100 jaar gebruikt) is nooit bewezen, er zijn alleen maar verhalen over specifieke gevallen waarin amalgaam als veroorzaker werd aangewezen. Maar dat is zeker nog geen wetenschappelijk bewijs. Het is zelfs zo dat er al tandartsen arbeidsongeschikt zijn geworden door allergische reactie's op de moderne witte vullingen. Het beeld van dat amalgaamvullingen slecht zijn en witte vullingen beter zijn voor de gezondheid klopt wtenschappelijk gezien niet.
Hieronder vind je het officiele standpunt van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde over amalgaam:
Amalgaam is een betrouwbaar restauratiemateriaal in de tandheelkunde. Dit is het standpunt van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en de subfaculteit Tandheelkunde van de Katholieke Universiteit van Nijmegen, dat wordt gesteund door de Gezondheidsraad, de WHO en andere internationale gezondheidsorganisaties. Het is nodig dit standpunt naar buiten te brengen, als tegenwicht tegen regelmatig weerkerende publicaties in de media, waarin de betrouwbaarheid van amalgaam in twijfel wordt getrokken.
Meer informatie over amalgaam
Met name door zijn fysische eigenschappen is amalgaam een goed vulmateriaal dat al meer dan 150 jaar succesvol is toegepast, vooral in die gebieden van de mond waar de kauwkrachten het grootst zijn, namelijk de kiezen.
Uit inventarisatie van de literatuur kan worden geconcludeerd dat tot op heden uit wetenschappelijk onderzoek nergens is gebleken dat amalgaam bij patiënten een giftige werking op het lichaam heeft. Weliswaar komen uit amalgaamvullingen uitermate geringe hoeveelheden kwik vrij, maar deze bedragen niet meer dan enkele procenten van de toegestane veilige dosis. Nergens is in door deskundigen erkend wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er enig causaal verband is tussen deze minimale hoeveelheden en vermeende negatieve invloeden op de gezondheid.
Hoewel onderzoek naar de hoeveelheid in het lichaam opgenomen kwik, dat afkomstig is uit de vullingen, tot verschillende uitkomsten leidt, wordt algemeen aangenomen dat dagelijks gemiddeld slechts ongeveer één miljoenste gram kwikdamp en één miljoenste gram anorganisch kwik uit amalgaam in het lichaam terecht komt. Bij de bepaling van deze hoeveelheden is rekening gehouden met kauwen, tandenpoetsen en dergelijke, omdat hierdoor de kwikafgifte uit de vullingen bevorderd wordt. Het selectief citeren van één onderzoek - waarop kritiek mogelijk is - is weinig wetenschappelijk.
Overigens is kwikdamp veel minder giftig dan organisch kwik. Amalgaam bevat geen organisch kwik. Dat wordt wel aangetroffen in vis. Om die reden worden dan ook vraagtekens geplaatst bij een hoge vis-consumptie.
De opname van kwik uit het voedsel (gemiddeld 4,2 miljoenste - = 0,0000042! - gram anorganisch kwik per dag uit het dieet plus 2,4 miljoenste gram organisch kwik uit vis, alsmede minieme hoeveelheden uit
lucht en drinkwater) is groter dan de opname uit amalgaamvullingen. Ook blijkt uit onderzoek dat bij het verwijderen van oude amalgaamvullingen en het vervaardigen van nieuwe amalgaamrestauraties geen onveilige hoeveelheden kwik vrijkomen. Ondanks het feit dat tandartsen dagelijks met kwik omgaan en zij meer kwik in hun lichaam hebben dan patiënten, blijkt uit onderzoek niet dat zij een zodanig hogere concentratie kwik in het lichaam hebben dat daardoor gezondheidsklachten ontstaan (uitzonderingen daargelaten, die door slordig omgaan met kwik geringe geheugen-stoornissen e.d. kunnen hebben). Dat is ook niet te verwachten , omdat de hoeveelheid kwik in 't algemeen ook bij tandartsen nog ver onder de internationaal vastgestelde maximaal acceptabele hoeveelheid blijft.
Geringe overgevoeligheidsreacties ten gevolge van metaalallergie zijn beschreven, maar komen slecht zelden voor. In de wereldliteratuur zijn slechts 50 gevallen beschreven. De geschatte frequentie varieert van 1 op 10.000 tot 1 op 100.000. Allergologisch onderzoek kan meestal een eventueel bestaande overgevoeligheid eenvoudig aantonen. Dat amalgaam een veilig materiaal is werd in verschillende publikaties ondermeer mede uitgedragen door bijna alle internationale overheids- en gezondheidsorganisaties*.
* De 'United States Food and Drug Administration', de 'American Dental Association', het Amerikaanse ' National Institute of Health Technology', de 'Scandinavian Institute of Dental Materials', de 'Department of Health of Great Britain', de 'British Dental Association', de 'National Health and Medical Research Council' van Australië, de 'Fédération Dentaire Internationale' en de Consumentenbond.
Amalgaam en het milieu
Alternatieven
Niet al te grote gaten in de kiezen kunnen tegenwoordig verantwoord met andere materialen dan amalgaam worden gevuld, met name met kunstharsvullingen. Ondanks de zeer geringe gezondheidsbezwaren die aan amalgaam kleven wordt er veel onderzoek gedaan naar de tandheelkundige voordelen van alternatieve materialen. Dergelijke materialen zouden het milieu nog minder belasten, esthetisch fraaier zijn, betere klinische eigenschappen hebben en meer gezond tandweefsel sparen. Maar ook vragen als levensduur en kosten/baten verhoudingen en allergische aspecten horen in het eindoordeel over deze alternatieven te worden betrokken. De voorwaarde moet worden gesteld dat deze materialen een lange levensduur en een gunstige kosten/baten verhouding hebben.
Het is te betreuren dat het er soms op lijkt dat alternatieve of additieve zorgverleners verlangen dat de bewijslast of amalgaam nu wel of niet schadelijk is voor de gezondheid, wordt omgedraaid. Dat wil niet zeggen dat aan de integriteit van additieve zorgverleners wordt getwijfeld. De verantwoordelijkheid van de individuele zorgverlener en de patiënt dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Maar die verantwoordelijkheid houdt ook in dat men afziet van het doen van onbewezen uitspraken.
Incidentele beschrijvingen van mensen die zich na verwijdering van hun amalgaamvullingen beter zijn gaan voelen, zijn geen wetenschappelijk aanvaard onderbouwd bewijs. Op grond van casuïstiek kunnen en mogen geen generaliserende uitspraken worden gedaan - en dat gebeurt helaas maar al te vaak. Onnodige paniek is daarvan het gevolg.
Conclusie
Amalgaam is een betrouwbaar en veilig vulmateriaal voor die gebieden in de mond waar de kauwkrachten het grootst zijn.
Dit standpunt is opgesteld door
- De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT)
- het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
- de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN)
versiedatum: oktober 1997
vriendelijke groetjes Terry.