Ontstoken tandvlees kan tot vroeggeboortes leiden
groningen - Verloskundigen moeten zwangere vrouwen vaker controleren op ontstoken tandvlees. Volgens de GroÂningse hoogleraar parodontologie Frank Abbas kan dan in veel gevallen een vroeggeboorte worden voorkomen.
Uit onderzoek blijkt dat de kans op vroeggeboorte groter is bij moeders met ontstoken tandvlees dan bij alcohol drinkende moeders. ''Bij vrouwen die voor de 25e week van de zwangerschap zijn behandeld aan ontstoken tandvlees, neemt de kans vrijwel geheel af. Alleen weten ze vaak niet dat ze ontstoken tandvlees hebben. Dat moet je dus controleren'', zegt de Groningse hoogleraar. De test die verloskundigen moeten uitvoeren, is hen volgens Abbas in een uur te leren en binnen tien minuten met minimale kosten uit te voeren.
Ontstoken tandvlees is volgens Abbas niets meer of minder dan een zwerende wond die een aanzienlijke oppervlakte kan krijgen als de ontsteking zich rond de tandwortels nestelt. ''Een wond met soortgelijke afmetingen op je arm en je wordt in het ziekenhuis opgenomen. In het tandvlees blijft zo'n ontsteking meestal echter verborgen. Als er geen klachten zijn, hoef je er niets van te merken. Maar ondertussen reageert het lichaam wel op de bacteriën die na het dichtbijten, tanden poetsen of flossen via de bloedbaan in het lichaam komen.''
Door de afweerreactie produceert het lichaam stoffen die bij zwangere vrouwen weeën opwekken. Waarschijnlijk is een groot deel van de vroeggeboorten die tot dusver een onbekende oorzaak hebben, te wijten aan tandvleesontsteking.
Parodontitis is een onsteking van de steunweefsels rond tanden en
kiezen. Onbehandeld kan dit ontstekingsproces zoveel
weefselschade geven dat de tanden en kiezen verloren gaan.Bij
verlies of trekken verdwijnt ook de onsteking. Parodontitis kan
worden behandeld,tenzij het in een te ver gevorderd stadium is (dit
moet onderzoek uitwijzen).Hierbij speelt de mondhygienist een
belangrijke rol. Onbehandelde parodontitis kan ook, zoals u in de
krant heeft kunnen lezen, een risico voor de algemene gezonheid
vormen en dient daarom te worden behandeld.
Meer informatie kunt u vinden op de site van de NvVP:
http://www.nvvp.org
In de hoop uw vragen hiermee te hebben beantwoord,teken ik,
met vriendelijke groet,
F.Abbas
Ik had dit artikel ook al in dit topic geplaatst maar zou het fijn vinden als het ook hier als zelfstandig topic mag blijven staan , ter informatie voor anderen en als waarschuwing om toch écht in een heel vroeg stadium naar een mondhygiënist te gaan.