Boortje in kanaal

Author:
Dennen
Posted:
di, 07/12/2005 - 11:43
Ik heb al 3 weken ellende achter de rug met een zenuwbehandeling en heel veel kiespijn. Ik ben drie keer terug geweest naar de tandarts, omdat ik ongelooflijke pijn had en ben nu eindelijk pijn vrij. Maar verleden week werd de wortelkanaalbehandeling afgemaakt en daarbij is een boortje/vijltje in mijn wortelkanaal afgebroken. Ik moet nu naar Amsterdam om het boortje te laten verwijderen, eerst voor een consult en daarna voor een behandeling. Gebeurt dit wel vaker, heeft iemand hier ervaring mee? Ik krijg namelijk sterke twijfels over de behandeling van mijn tandarts, mede gezien de erge pijn die ik gehad heb, ontstaan door het niet goed uitvoeren van de zenuwbehandeling etc.
Geke

Het kan gebeuren dat een vijltje of een boortje afbreekt tijdens de behandeling. Soms zijn de kanalen gebogen en de vijltjes zijn recht, dus dan moeten de vijltjes vaak wat voorgebogen worden en er moet ruimte in het kanaal gevijld worden. Deze vijltjes zijn dan vaak wel erg kwetsbaar en er is dus een klein risico dat er eentje afbreekt. Wat ik ook begrijp is dat hij er in Amsterdam door een specialist uitgehaald wordt. Na een wortelkanaalbehandeling kun je altijd wat napijn ervaren, dat verschilt vaak, of dat echt aan de behandeling van de tandarts ligt vraag ik me af. De ene keer reageert de zenuw wat sterker op zo'n behandeling dan de andere keer. En je geeft aan dat de tandarts de kanaalbehandeling niet goed uitgevoerd heeft, maar wat is het dat hij niet goed gedaan heeft, want dat kan ik zo uit je verhaal niet opmaken. Het risico van een afgebroken vijltje kan iedereen een keer gebeuren, ik denk zelfs dat de specialisten het wel een keertje hebben meegemaakt.

Sterkte ermee en succes in Amsterdam, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 07/12/2005 - 11:54 Permalink
de digitale tandarts

Een afgebroken vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling is helaas een vaker voorkomende complicatie.

Met de vijltjes worden de kanalen breder gemaakt zodat deze goed gespoeld (ontsmet) en gevuld kunnen worden.
Hoe krommer en hoe nauwer de kanalen zijn des te meer kans er bestaat dat de vijltjes kunnen breken. Tevens is de kans op breuk ook afhankelijk van o.a. het type, de ouderdom, de diameter van de vijltjes en de gebruikte kracht door de tandarts.

Mocht er een stuk van het vijltje achterblijven in het wortelkanaal dan hoeft dat niet altijd problemen op te leveren.
De vijl zelf zal niet snel een ontstekingsreactie veroorzaken. De kans op succes is meer afhankelijk van de hoeveelheid bacterien dat zich nog in het wortelkanaal rond de vijl of onder de vijl bevindt.

Waarschijnlijk bent u verwezen naar een specialist in wortelkanaalbehandelingen, de tandarts-endodontoloog. Hij/zij zal waarschijnlijk de situatie beoordelen en met u het nut van het verwijderen van het vijltje bespreken en eventueel een behandeling starten.

Met vriendelijke groet.
di, 07/12/2005 - 11:59 Permalink
Dennen

[quote="Geke"] En je geeft aan dat de tandarts de kanaalbehandeling niet goed uitgevoerd heeft, maar wat is het dat hij niet goed gedaan heeft, want dat kan ik zo uit je verhaal niet opmaken.

Bedankt voor je reactie, nu weet ik in ieder geval dat het wel vaker voorkomt, want niemand in mijn omgeving heeft hier eerder van gehoord. Wat betreft de behandeling is het zo dat de tandarts adviseerde om een kroon te plaatsen op een bestaande kies waar een scheurtje in kwam. De kroon zou dus over de kies geplaatst kunnen worden. Echter na de behandeling waarbij de kies werd afgeslepen, heb ik drie dagen vreselijke kiespijn gehad en ben uiteindelijk weer teruggegaan naar de tandarts. Hij heeft toen de noodkroon afgeslepen met de mededeling dat het nu goed moest komen. Afin, na een doosje Ibuprofen en alweer een slapeloze nacht ben ik de volgende dag weer teruggegaan. De afgeslepen kies kon niet meer gered worden en er moest een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden. Na deze behandeling ook weer veel pijn gehad en de hele middag op bed gelegen. De volgende dag ging het nog steeds niet beter en tegen de avond werd de pijn ondraaglijk. Ik had inmiddels alle pijnstillers genomen die ik nog had en ben 's avonds naar een nood tandarts geweest. Hij heeft mij uitstekend geholpen en vermoedde dat er een kanaal niet diep genoeg "gedood" was en heeft alle kanalen nogmaals schoongemaakt e.d. Wat een verademing toen ik de volgende dag zonder pijn wakker werd. Ik heb na deze ellende dus verleden week de behandeling gehad, waarbij het vijltje is afgebroken en je zult begrijpen, dat mijn vertrouwen in deze tandarts tot het nulpunt is gedaald.
Ik heb ook een vraag over de vergoeding van de kosten die in Amsterdam (ACTA - endodontologie) gemaakt worden. Volgens mij moeten deze kosten door de tandarts betaald worden, maar de assistente ontkent dit. Ik ga ervan uit, dat de tandarts een "fout" heeft gemaakt en dus ook de kosten moet betalen. Ik mag toch aannemen dat hij voor dit soort gevallen verzekerd is. Hoe zit dit?
Verder ben ik van plan naar een andere tandarts te gaan, daar ik een ontzettende angst heb gekregen en dit niet de eerste keer is dat een gezinslid ontzettend veel pijn heeft geleden. Mijn man is vijf jaar geleden hetzelfde overkomen.
di, 07/12/2005 - 13:21 Permalink
Basset

Geen enkele schadeverzekeraar zal een schadevergoeding betalen voor een afgebroken vijl tenzij de patient bewijst dat het om een fout gaat ( te veelvuldig herbruikte vijlen - produktiefout edg..)

Om vijlbreuk te reduceren gebruiken wij een aantal beveiligingsinstrumenten die meten wanneer de vijl dreigt vast te lopen en dan in tegengestelde richting gaat draaien. En dan gaat het soms nog mis ..

In sommige gevallen is een vijlbreuk geen probleem. Aan het einde van de behandeling wanneer de regio onder de vijl reeds behoorlijk zuiver is. De schroefdraad van de vijl zit immers muurvast in de wortelwand en vormt een stop. Echter is het altijd afwachten of dit lukt...
ma, 01/23/2006 - 00:14 Permalink