Ik doe samen met een vriend van mij een profielwerkstuk over tanderosie. We zijn al bezig met de proeven maar voor ons verslag moeten we ook weten welke zuren uit de (fris)dranken reageren.
We hebben de volgende (fris)dranken gebruikt.
- Coca Cola (volgens mij H3PO4)
- Fanta Orange
- Lipton Ice Tea Sparkling
- Appelsientje, Sinaasappelsap
- Melk
- Koffie
- Water ( reageert niet dus neit van belang)
Dus als iemand wellicht weet welke zuren uit deze (fris)dranken reageren met tandglazuur ( Ca10(PO4)6(OH)2 als ik mij niet vergis) zou ik deze persoon eeuwig dankbaar zijn.
We hebben de volgende (fris)dranken gebruikt.
- Coca Cola (volgens mij H3PO4)
- Fanta Orange
- Lipton Ice Tea Sparkling
- Appelsientje, Sinaasappelsap
- Melk
- Koffie
- Water ( reageert niet dus neit van belang)
Dus als iemand wellicht weet welke zuren uit deze (fris)dranken reageren met tandglazuur ( Ca10(PO4)6(OH)2 als ik mij niet vergis) zou ik deze persoon eeuwig dankbaar zijn.
Overigens maakt het niet zoveel uit vanuit welk zuur de H+ vandaan komt, uiteindelijk blijft het gevolg hetzelfde, namelijk het oplossen van het tandglazuur.
Belangrijk is de hoeveelheid van de H+ionen, dus de PH/zuurgraad, maar misschien nog belangrijker is, hoe snel het speeksel of het oplossende glazuur, het zuur kan neutraliseren (OH+H=H20), m.a.w. de buffercapaciteit...
Naar ik meen is cola vrij makkelijk te neutralisreen vergeleken met bijv. appelsap.
- citroenzuur, wat veel in citrusprodukten zit
- appelzuur, veel in, wel, appels :roll:
- wijnsteenzuur
In Duitse witte wijnen zit bv ook veel melkzuur. Maar let op: niet alle zuren hebben een naam waar "zuur" achter staat. Alcohol (ethanol) is bv een zuur net als die hele groep stoffen.
Maak niet de fout te denken dat in citrus alleen citroenzuur zit, in appels alleen appelzuur etc. In de meeste vruchten zitten veel meer zuren dan eentje.
Volgens mij heb ik mijn vraag dan ook niet helemaal duidelijk gesteld. Ik wilde namelijk ook de frisdranken gaan titreren met NAOH ( dus kijken hoeveel NAOH je nodig hebt om het zuur op te neutraliseren). I.v.m. met deze proef moet ik dus wel weten zuren er reageren ( dacht ik). Voor het neutraliseren van cola heb je bijv. maar x aantal mol NAOH nodig en bij sinaasappelsap 10x aantal mol NAOH. Of maak ik hier nu ergens een denkfout?
help :o
6 Vwo, profiel natuur en gezondheid met extra scheikunde 2
Aan de hand daarvan kan je misschien een (voorzichtige) conclusie trekken met welk zuur je te maken hebt gehad.
Probleem is dan natuurlijk dat cola bijvoorbeeld naast fosforzuur ook citroenzuur bevat als ik me niet vergis. Titreren van cola is zowieso al lastig omdat je met die zwarte kleur zit en dus geen indicator kan gebruiken. Misschien kan je die met norit wegkrijgen maar dat durf ik niet te zeggen.
Succes in ieder geval en laat even weten wat de resultaten zijn.
Het probleem van de indicator of norit is er niet aangezien wij op school gewoon een pH meter hebben die meteen aangeeft wat de pH is.
Maar zou ik er van uit kunnen gaan, dat er enkel zuren in zitten die op de verpakking staan? want anders weet ik nog niet welk zuur ik heb getriteerd.
Is het overigens niet zo dat altijd het sterkste zuur met de sterkste base reageert( in dit geval NAOH)
Nee, je kunt er niet vanuit gaan dat aanwezige zuren op de verpakking staan.
Ja, zo gaat dat, het sterktste zuur reageert met de sterkste base. Feitelijk reageren de OH- en de H+, tot water dus. Water valt ook weer terug uiteen in zuur en base, maar slechts in hele kleine hoeveelheden, te verwaarlozen in vele gevallen, in ieder geval voor de glazuuraantasting.
Maarrrr:
- Denk je dat het zuur waarvan de H+ afkomstig is belangrijk is voor de erosie? Zou dat minder relevant kunnen zijn?
- Hoe werkt buffering? Evenwichtsvergelijking?
PS, op het VWO begreep ik dit ook niet, dat kwam later. Nu ben ik weer een hoop kwijt trouwens, maareuh .. niet alles.
En gezien zijn achergrond als biochemicus zal hij jullie zeker kunnen behoeden voor valkuilen omtrent de zuren, want behalve de zuren zijn er nog andere factoren die uiteindelijk de mate van erosie gaan bepalen. Cola bijvoorbeeld staat bekend als de grootste veroorzaker van erosie en dat is ook juist, maar cola is puur vanuit zijn chemische samenstelling gek genoeg niet potentieel de meest gevaarlijke erosie veroorzaker.... Dat zijn drankjes zoals fristi en yogo yogo, deze zijn nl. zuur, zoet (suiker dat later nog eens in zuur wordt omgezet) en ook nog eens een buffer. Waarom dan cola toch de grootste veroorzaker van erosie is ligt in het feit dat je van cola enorme hoeveelheden weg kan werken op een dag, terwijl fristi en yogo yogo zich als drank niet zo toe lenen om met liters per dag naar binnen gewerkt te worden.
Hier nog een link naar een artikel over erosie en thee dat van zijn hand is, er staan ook tabellen in van andere dranken en het geeft jullie misschien wat inzicht in welke processen voor jullie belangrijk zijn:
http://www.ntvt.nl/artikel/?artikel=115&rubriek=1