Implantaten bij diabetes?

Author:
vV
Posted:
do, 05/04/2006 - 16:35
Bij mij is het juist andersom ik heb een bereslecht gebit ik wil zelf implantaten, de reden hiervoor is dat ik sinds mijn 11e diabetes heb en mijn tanden afbrokkelen ze zijn geel en grijs. Kortom het ziet ernie uit!! Mijn tandarts doet moeilijk omdat hij liever kronen zet . Hij denkt niet dat implantaten een oplossing zouden zijn pFFFFFFFFFFF en ik denk van wel.Begint hij te miepen de zorgverzekering moet het goedkeuren en u tandwortels zijn in orde ( maar die zie je niet!!). Ik kan niet eens appels eten zonder dat ik stukjes van mijn tand ermee opeet . Heeft er iemand een idee wat ik het beste kan doen ?¿? ik heb volgende week een afspraak met een andere tandarts ( die over implantaten gaat) in diezelfde praktijk.


ok diabetes.. afhankelijk van de mate waarin zou dit een contra-indicatie kunnen zijn voor implantaten. dus een reden dat implantaten niet kunnen, maar dat is aan een implantoloog. Daarnaast: wanneer er daadwerkelijk sprake is van diabetes en de wortels zelf zijn nog goed zouden kronen mits tot onder het tandvlees doorgetrokken een zeer goede optie kunnen zijn. Wanneer de relatie tussen de diabetes en het tandbederf ook duidelijk zijn en er sprake is van een zeer goede mondhygiëne en eventueel aanvullende maatregelen zoude n de kronen wel eens onder de regeling bijzondere tandheelkunde kunnen vallen. Daartoe moet de tandarts dan een aanvraag indienen bij voorkeur ondersteund met rapporten van internet/huisarts voor de diabetes.

Het is bijna uitgesloten dat een verzekering in deze situatie implantaten gaat vergoeden, en als dan alleen om houvast te bieden aan een prothese.


Diabetes type1 en ik poets mijn tanden 2x pd al zou je dat niet zeggen als je ze ziet. Worden kronen en implantaten niet op dezelfde manier vastgezet ?Waarom worden implantaten dan wel vergoed en kronen niet ?
Anyway Thnxx vV ik ben weer iets wijzer. Maar hoe maak ik duidelijk dat de relatie tandbederf aan diabetes is gekoppeld ??Ik heb al uhmm 27 jaar diabetes en het bederf van mijn gebit was een langzaam proces.


voor aantonen is verklaring nodig/bewijs van de diabetes.
Verder een aantoonbaar goede MH, fotogeschiedenis etc. Iemand die weet waar hij het over heeft kan dan de link wel leggen.

Mensen met diabetes hebben oha slechtere wondgenezing, en groter risico op ontstekingen. Bij implantaten dus groter risico dat het niet lukt. Daarnaast is er de regel voor de zorgverzekeraars dat de behandeling doelmatig moet zijn en niet onnodig duur. En dus indien de wortels goed zijn kronen, en niet goede wortels trekken voor implantaten.

bedenk dat ook bij implantaten complicaties op kunnen treden, dat implantaten met kronen erop (dus vast, niet voor een voll. prothese) zeer kostbaar zijn (1600,= tot 2500 p.stuk!)
Vergelijk dat met een kroon (regio 500-600 incl voorbehandeling) en dan snap je waarom een verzekering nee zal zeggen.

Voor meer info over implantaten gebruik de zoekfunctie, ik heb de indruk dat je niet helemaal begrijpt wat een implantaat precies is.

en zoek is op het internet met de term tandheelkundig implantaat
E-Lise

Nee hoor ik weet precies wat het allemaal inhoudt, het gaat hier om mijn hele gebit . eerst zouden de tanden getrokken moeten worden dit moet helen en daarna worden schroeven in mijn kaakbot geschoefd waar de kunst tanden op gelijmt of gedraaid worden. In de tussentijd zou ik een prothese moeten dragen. Bij kronen word er ruimte gemaakt op de eigen tanden ( die toch al afbrokkelen) en daar wordt de kroon over geschoven gelijmt. Hier zit mijn zorg bij een slechte instelling van de diabetes is het alsof je de hele dag met ranja in je mond loopt, volgens mij en verbeter me maar als ik het fout heb komt het mondvocht ook bij/in de kronen dus is de kans dan erg groot dat het gedeelte tand dat er dan nog zit verder af gaat brokkelen.
Implantaten lijken mij daardoor duurzamer. Verder heb ik geen fotogeschiedenis van het verloop als ik van tevoren had geweten dat ik dat nodig had......
Ik heb trouwens al een kroon en die stond eerst op mijn tand vast maar die tand brokkelde verder af en nu staat hij op zo'n schroefje. Daardoor denk ik dat ze het beter gelijk goed kunnen doen dat is voor iedereen voordeliger
do, 05/04/2006 - 19:34 Permalink
E-Lise

Jawel, implantaten komen ongeveer op 15.000 euro en kronen zijn iets goedkoper maar die worden niet vergoed door mijn zorgverzekeraar implantaten wel. Mijn ervaring met die ene kroon is niet goed dus vandaar mijn dilemma. Ik begrijp wel dat het een hele ingreep zal worden ( ik heb ook factor5 leiden en moet hierdoor antistolling slikken). dus in de periode dat mijn tanden getrokken zouden worden zou ik moeten stoppen met marcoumar. Maar als ze dan 100mgr diflofenac zouden voorschrijven i.p.v standaard ibuprophen( wat het bloed juist laat stollen) is dat al een beetje zorg minder omdat diflofenac ook infecties tegengaat ( i.v.m diabetes) en het iets minder antistollende zusje van asperine( acetosal) is. Zoals u ziet heb ik erover nagedacht en als er iets is waar ik nog niet bij stil heb gestaan hoor ik dat heel graag :D
do, 05/04/2006 - 21:46 Permalink
robinson

Over hoeveel implantaten praten we hier, wat is de suprastructuur,
welk implantaatsysteem?
€15000 zou betekenen 2x een all-on-four met 2x een 10-delige brug.
do, 05/04/2006 - 22:01 Permalink
E-Lise

Het gaat hier over alle tanden en kiezen, alleen aan de onderste voortanden is nog nooit iets gedaan . derest is allemaal gevuld en de kiezen zelfs met grijze vullingen. Aan de bovenste 2 voortanden heb ik een behandeling gehad ( ik weet niet hoe die heet) maar ze hebben toen een stuk bot weg moeten halen om bij de zenuwen te kunnen ? die zijn dus grijs geworden :-? . De tandarts heeft een groffe schatting van de kosten gegeven en die zou tussen de 10.000 en 20.000 euro komen te liggen.
robinson.... heeft u nog meer familie die tandarts is ??
vr, 05/05/2006 - 05:42 Permalink
E-Lise

Wie is het eigenwijste P. of B. ? dan is dat mijn behandelend tandarts rotflmao . Ik ken zijn voornaam niet ik ken zijn achternaam niet eens het enigste dat ik weet is dat het de nieuwste aanwinst in de praktijk is. Maar als je al mijn argumenten leest wat zou jij dan doen ? Ongeacht of de verzekering het vergoed of niet ? Kzal het niet tegen je gebruiken :P
vr, 05/05/2006 - 19:22 Permalink
robinson

Oh, da's R.
Wat ik zou doen?
Wat wij met alle uitgebreide implantaat patiënten doen.
Op de eerste plaats wordt zo'n patiënt altijd gezien op een gemeenschappelijk spreekuur(Implantoloog-prothetist-tandtechnieker).De vooronderzoeken( modellen, foto's etc, ) hebben dan plaatsgevonden, ook is er al overleg geweest tussen implantoloog en tandarts-prothetist.
Op dit gemeenschappelijk spreekuur worden dan de (on)mogelijkheden besproken rekende houdend met de wensen van de patiënt.
vr, 05/05/2006 - 19:46 Permalink
dj

Ik heb het onderwerp opgesplist (het was een eigen topic waard), maar er een beetje een zootje van gemaakt, excuses. De berichten staan er nog maar het zijn quotes geworden in het eerste bericht.

E-Lise, denk je dat het een goed idee is het standpunt van je tandarts als "miepen" te bestempelen en vervolgens de informatie publiek te zetten bij wie je onder behandeling bent? Lijkt mij niet eigenlijk... Door deze info ben ook jij makkelijker te traceren en je geeft toch medische gegevens over jezelf.. niet noodzakelijkerwijs een verstandig idee.
vr, 05/05/2006 - 20:11 Permalink
vV

dit is voor het eerst dat ik hoor dat een zorgverzekeraar een implantaatbehandeling op deze schaal vergoedt terwijl er nog veel eigen tanden/kiezen aanwezig zijn met blijkbaar goed wortels...

Persoonlijk zou ik gaan voor een optie met kronen en ik vind het vreemd dat de verz die niet vergoedt...

Maar ja. Jammer dat zo`n essentiele beslissing genomen moet worden op financiele gronden, en niet op medische.
vr, 05/05/2006 - 20:39 Permalink
E-Lise

@dj verander miepen dan maar in zijn persoonlijke/profesionele mening geven voor mijn gevoel blijft het hetzelfde ( jij was er niet bij maar mijn zoon vroeg onderweg naar huis "waarom was/deed de tandarts chagerijnig tegen je? "). Buiten de medische gegevens heb ik geen persoonlijke info namen of woonplaats gegeven dus wat dat betreft heb je het tegen de verkeerde.

@vV mjah idd jammer dat het daar vanaf hangt maar het is niet anders. Ik heb het niet zo op kronen en dan vooral omdat die ene samen met een stuk van mijn tand eraf kwam. Mijn tanden zijn brozer geworden door de jaren heen jammer maar helaas. Ik had niet te grote mooie rechte tanden ook niet al te wit maar het zag er gezond uit. Het enigste wat ik wil is in een appel kunnen bijten zonder me zorgen te maken en breeduit lachen :D <--- zoiets. Wat de zorgverzekeraar betreft "implantaten worden 100% vergoed na machtiging" ik heb geen regel kunnen vinden waarin staat dat er een beperking is. Dus wie weet :)

@robinson Bad bad dentist , foei ;)
vr, 05/05/2006 - 22:05 Permalink
vV

Oh maar ik begrijp dat voor deze specifieke behandeling de zorgverzekeraar nog geen machtiging heeft afgegeven!

Moet ik u ben ik bang toch teleurstellen, want er is de beperking dat dit alleen van toepssing is voor de situatie dat er geen eigen tanden en kiezen meer aanwezig zijn 9volledig edentaat heet dat) en dan alleen voor houvast van de onderprothese. oha worden er dan 2 implantaten geplaatst. Deze regeling is niet van toepassing voor de door u omschreven behandeling, zeker niet in samenhang met de diabetes!

Ik adviseer toch met klem vooraf e.e.a. met de zorgverzekraar te communiceren voordat er niet meer terug te draaien beslissingen genomen worden....
za, 05/06/2006 - 13:29 Permalink
E-Lise

Damn het zal ook eens een keer meezitten. Ik ga zeker niet over 1 nacht ijs :)

Ik vind trouwens wel dat er weinig aandacht is voor de complicaties bij diabetes gebitten. Zou het b.v niet goed zijn om bij type1 Diab als voorzorg maatregel de diabeten elke dag te laten spoelen met fluoride, of heeft dat weinig nut ? Zijn er niet meer dingen die er gedaan kunnen worden VOOR het te laat is zoals bij mij nu.

In de tandarts praktijk waar ik eerst was werden mijn kiezen gevuld met grijze vullingen terwijl ( weet ik pas 1 jaar) andere patienten witte vullingen kregen.Dat vind ik wel zo raar :o . Bij de huidige praktijk vullen ze ze gelukkig met wit.

Ik heb het idee dat veel tandartsen denken "ow diabetes .. dit is een verloren zaak" Wat is u mening hierover vV ?
za, 05/06/2006 - 15:45 Permalink
robinson

Ik denk dat u dat zelf denkt.
Heb ook diabetes patiënten, ook met Kroon- en brugwerk, kan niet zeggen dat deze tandheelkundig meer gecompromiteerd zijn dan "normale"patiënten.
Hier is ook weer "mondhygiëne" het toverwoord.
Wat betreft amalgaam versus composiet.
Bij diepe restauraties vul ik altijd met amalgaam, zeker in het posterior gebied waar esthetiek minder een rol speelt.
Zien toch vaak op spreekuur veel secundaire cariës bij composietrestauraties in het molaargebied.
Maar over dit onderwerp zijn al boeken volgeschreven.
za, 05/06/2006 - 15:55 Permalink
E-Lise

Ik weet wel zeker dat ik dat zelf denk en zoals ik al zei worden diezelfde kiezen nu wel wit gevuld. Met mijn mondhygiëne of welke hygiëne dan ook ist prima in orde. Maar toch krijg ik de vraag ga je nooit naar de tandarts regelmatig gestelt.

Waarom ga je in de verdediging? ik viel je niet aan .
za, 05/06/2006 - 16:16 Permalink
robinson

Geef gewoon antwoord op een gestelde vraag.
Als uw mondhygiëne in orde is en de desbetreffende kiezen gevuld zijn/kunnen worden kan er ook kroon- en brugwerk vervaardigd worden. Derhalve is de opmerking over implantaatwerk niet meer ter zake doende,
en kan ik het "miepen" van uw tandarts wel begrijpen. :smt003
Bedoeling is namelijk om bij je patiënt het beste behandelplan voor te stellen wanneer je hierom gevraagd wordt.
U wilt implantaten, de tandarts adviseert kronen.
U denkt te weten dat uw verzekering dat allemaal vergoedt, wij als tandarts weten wel beter.
Kunt u zich misschien voorstellen dat je daar moe van wordt?
Ik praat nu in het algemeen en niet u in het bijzonder.
Uit eerste hand weet ik dat u een goede tandarts heeft, die de expertise en bekwaamheid in huis heeft om u goed te helpen.
Als hij met u klaar is zullen de mensen zeker niet meer vragen of u niet naar de tandarts gaat.
Eind goed, al goed. :smt006
Zo, nu is het tijd voor een http://images.google.nl/images?q=tbn:PML_QB2Mo0d-SM:http://www.bavaria…
za, 05/06/2006 - 16:30 Permalink
vV

:smt003 doe mij maar een roseetje...

Overigens, ik heb in mijn praktijk meerdere patienten waarbij ik degene ben die de aanzet heeft gegeven naar onderzoek naar Diabetes (wat vaker wel dan niet juist bleek te zijn ). Overigens zijn dit allen wel patienten met een matige mondhygiene. Bij een matige mh gaat het bij deze mensen gewoon eerder mis dan wanneer er geen diabetes zou zijn geweest. Bij deze patienten zal de zorgverzekeraar overigens geen kronen bruggen of wat dan ook betalen bij een matige mh....

Ik ben zelf een tijd betrokken geweest bij een projectje vanuit zorgverzekeraar OZB/OZF om te bekijken of het mogelijk zou zijn dat aan de hand van een eerste simpele screening deze risico-patienten er wellicht door de tandarts uit gehaald zouden kunnen worden. De meeste mensen bezoeken de tandarts nu eenmaal regelmatiger dan de huisarts. Aan de hand hiervan zou dan via verzekering recht moeten komen op een intensievere begeleiding van deze mensen o.a tandheelkundig maar ook voor dieet ed om de complicaties ervan op termijn te kunnen verminderen (en dus de kosten van de zorg te verlagen)
Dit is om diverse redenen doodgebloed oa politiek (die denken meestal maar 4 jaar vooruit namelijk...). Maar diabetes heeft wel de aandacht van de politiek voor de zorg, omdat het een zeer snel groeiende ziekte is, mede door het steeds groter wordende aantal mensen met diabetes en de dus snel groeiende kosten.
za, 05/06/2006 - 20:50 Permalink
E-Lise

@robinson , Ik heb ook geen twijfels over de kennis in de praktijk ik zit hier om meer informatie te krijgen. Proost !

@CD, Ik weet het en de laatste tijd is mijn regulering bagger. Dus dat zou hoe dan ook een reden zijn voor de zorgverzekeraar om nee te zeggen of het nou kronen of implantaten zouden zijn.

@vV, Als je een ziekmakende zoete geur ruikt bij een patient kun je er je haast zeker van zijn dat er diabetes in het spel is. Je hebt het denk ik over type2 diabeten omdat bij hun diabetes onder de oppervlakte blijft sluimeren en bij type1 is het binnen een maand overduidelijk dat men diabetes heeft.Maar het gebit is dus een stiefkindje als ik het goed begrijp.
Terwijl als je niet gezond kunt eten het niet goed is voor de algemene gezondheid. hmzzz.... Als je regulatie niet goed is loop je in feitte de hele dag met ranja in je mond het begint en eindigt weer eens bij een goede regulering. Die regulering is vaak onderhevig aan externe dingen zoals stress en ziekte. Je kunt niemand een stressvrij leven geven . Zou het niet een goed idee zijn om een "tegengif" te zoeken tegen de hoge suiker concentratie in het speeksel? Zijn er hier ook Biologen opt forem?

Het lijkt mij beter om preventief te werken
zo, 05/07/2006 - 12:34 Permalink
Chris888

Het volgende staat op de site van het diabetescentrum:

Implantaten toegestaan
Jarenlang waren tandartsen terughoudend als het ging om het plaatsen van implantaten bij mensen met diabetes. Een implantaat is een soort schroef die de tandarts operatief vastzet in het kaakbot. Op het implantaat klikt de tandarts een gebitsprothese of een brug vast. Het gevolg is een gebitsprothese of een brug die stevig vastzit. Daardoor kan de patiënt (weer) kracht uitoefenen met zijn gebit tijdens het eten en dat is gunstig voor de spijsvertering. Inmiddels is er zoveel ervaring mee, dat implantaten ook bij mensen met diabetes worden toegepast. Voorwaarde is dat de diabetespatiënt goed is ingesteld. De tandarts maakt voor het implantaat namelijk een wond in de kaak, dus een goede weerstand is belangrijk. Verder moet de patiënt gebit en implantaat extra goed schoonhouden, omdat er zich onder een gebitsprothese meer voedselresten verzamelen. Maar met een goede mondhygiëne is een implantaat geen enkel probleem voor mensen met diabetes.


Zowel voor het behoud van je eigen tanden en kiezen, als voor het behoud van kronen als voor het behoud van implantaten is het van belang dat je goed bent ingesteld. Lastig dus!

Met tegengif bedoel je dat je je mond wilt spoelen met iets dat het suiker in het speeksel neutraliseert? Zal lastig worden want het speeksel komt continu en van binnenuit, dus dan zou je de hele dag moeten spoelen. (bij een slechte instelling bevat je speeksel niet alleen suiker, je produceert ook nog eens minder speeksel, en ook dat is op zichzelf weer niet goed voor het gebit). Tegengif IN je lichaam is natuurlijk gewoon insuline. Heb je wel eens een insuline-pomp overwogen?

In ieder geval succes met je beslissing!
Chris, wel een bioloog, maar NIET gespecialiseerd in de werking van het menselijk lichaam...
zo, 05/07/2006 - 15:13 Permalink
de digitale tandarts

Suiker of de afbraakproducten die bacterien produceren bij het verbranden van suiker hebben geen invloed op implantaten! Een implantaat is gemaakt van metaal en daarbij zal geen tandbederf ontstaan. De bacterien die schadelijk zijn voor het tandvlees leven voornamelijk van eiwitten, welke o.a. in het speeksel aanwezig zijn.

De reden waarom bij (slecht ingestelde) diabetici implantaten iets minder succesvol / gevoeliger zijn voor botafbraak, is de verminderde doorbloeding en weerstand. Wanneer de suikerconcentratie in het bloed te hoog is, zal dat de algemene lichamelijke toestand verslechteren en de doorbloeding verminderen, je kan je dan misschien voorstellen dat de wondgenezing na een operatie ook minder goed zal zijn.

Gelukkig is tegenwoordig bij goed ingestelde diabetici het succespercentage zo hoog dat je niet meer van implantaten hoeft af te zien.
Met vriendelijke groet.
zo, 05/07/2006 - 17:57 Permalink
E-Lise

@chris888, jawel ik heb een insulinepomp overwogen maar ik voel geen hypo's aankomen dus is dat best gevaarlijk :-?

@ de digitale tandarts, ik zou ook liever implantaten hebben juist omdat er dan geen tandbederf is.

Qua diabetes zou ik dan het beste 8 a 10x pd mijn bloedsuiker prikken, wel dat heb ik er echt wel voor over. Ik begrijp het weer een beetje beter thnx y'all.Nu de zorgverzekering uitpluizen
ma, 05/08/2006 - 10:07 Permalink
dj

De bacterien die schadelijk zijn voor het tandvlees leven voornamelijk van eiwitten, welke o.a. in het speeksel aanwezig zijn.


Wéér wat geleerd. Toch is het aantal bacteriën wat niet kan leven op glucose klein. Maargoed genoemde eiwitten zijn altijd aanwezig..
ma, 05/08/2006 - 17:44 Permalink
Chris888

Ook succes met 'reguleren'! Ik weet dat dat heel lastig kan zijn (ook mét een insulinepomp trouwens). Dusse: veel meten en volhouden!
ma, 05/08/2006 - 18:47 Permalink
E-Lise

@Chris888 dat lukt me best tijdens mn zwangerschappen was mn hba1c zo rond de 3.0 Maar anders houdt ik dat liever zo rond de 8 a 9 is veiliger voor mijn omgeving :) en voor mezelf ook natuurlijk, op de lange termijn tsja "the luck of the draw".........
ma, 05/08/2006 - 19:40 Permalink