Tandarts overijverig door nieuwe zorgstelsel?

Author:
Vivian
Posted:
vr, 11/03/2006 - 14:21
Ruim 3 jaar zit ik nu bij mijn huidige tandarts. Tot vorig jaar heb ik naar zeggen van mijn tandarts een goed gebit en onderhoud ik het ook prima. Ik stond daarom ook vaak binnen 3 minuten weer buiten.
Sinds de invoering van de nieuwe zorgstelsel merk ik dat hij ineens allerlei dingen vindt om te "verbeteren"....Ik heb ineens bij elke bezoek tandsteen, wat ik voorheen bijna nooit had. Hij gaat 2 seconden met zijn apparaat langs een paar kieren en langs plaatsen (aan de voorkant van mijn tanden) waar ik echt nooit tandsteen heb gezien en de kosten zijn ca. EUR 18,- per keer (Geen wereldbedrag, maar niet in verhouding met 2 seconden werk vind ik).
Kort geleden heeft hij mij ook een bit aangeraden, omdat ik knarsetand. Het zou mijn tanden teveel beschadigen en mijn tanden gaan er misschien scheef van staan....Ik ben erg ijdel en stemde natuurlijk gelijk in om die bit te laten maken. Nadat hij klaar was moest ik langskomen om hem te passen.......de bit zat te strak en deed vreselijk veel pijn als ik hem in deed. Als ik het probeerde uit te doen, was ik steeds bang dat ik al mijn tanden eruittrok. Ik had dit bij hem aangegeven en hij zei doodleuk:''het went wel, je tanden gaan vanzelf met de bit meegroeien". Dat lijkt mij echt niet normaal? Het is toch geen beugel? Die bit was niet goedkoop (ruim EUR 150,-) en hij ligt nu gewoon in de kast, omdat ik daar niks mee kan.
Bij mijn vorige bezoek had hij ook al aangegeven dat ik de volgende controle mijn tandvlees moest laten behandelen, terwijl ik er helemaal geen last van had. Hoe weet hij nou dat ik over een half jaar problemen ga krijgen met mijn tandvlees? Op mijn vraag of ik alvast iets kon doen om mijn tandvlees gezond te houden, zei hij slechts dat ik met Parodontax moest poetsen. Ik snap er niks van!
Ik vind mijn gedit heel erg belangrijk, dus alles wat de tandarts wilt doen om mijn tanden gezond te houden, vind ik goed, maar ik begin nu toch echt te twijfelen of hij al die behandelingen voor mijn bestwil doet of voor zijn eigen gewin.
Ik zou graag willen weten of er nog meer mensen zulke ervaringen heeft.
vV

in essentie is er met de invoering van het nieuwe zorgstelsel mbt de tandarts niets veranderd, dus daar kan het niet aan liggen.

Wellicht is het een goed idee eens met uw tandarts te praten over de door u ervaren veranderingen in de manier van behandelen en de zaken die u ervaart, het door u ervaren gebrek aan duidelijke informatie.

Het lijkt mij dat er voornamelijk iets schort aan de communicatie.

Overigens: een splint vanwege de indicatie kanrsen valt mbt tot vergoeding onder de basisverzekering. Zoek eens op het onderwerp splint en knarsen, daar is hier al veel over geschreven.
vr, 11/03/2006 - 14:53 Permalink
fleetstone

Sinds de invoering van de nieuwe zorgstelsel merk ik dat hij ineens allerlei dingen vindt om te "verbeteren"....


Even een klein stukje geschiedenis:
Als je vroeger toetrad tot het ziekenfonds (=staatszorg voor patiënten die onder een bepaalde inkomensgrens zaten) en je klopte aan bij een tandarts, dan werd je eerst 'gesaneerd'.
Dat hield in dat de tandarts het gebit helemaal in orde mocht maken voordat hij je aannam als patiënt. Die sanering moest je zelf betalen.
Van die sanering maakten tandartsen goed gebruik. Als je echter weet dat het ziekenfonds niet zo gul betaalde als de particuliere verzekering, kun je daar begrip voor opbrengen.
Tandartsen die alleen maar ziekenfondsverzekerden in hun praktijk hadden, hoefden zich niet rijk te rekenen.

Maar die situatie bestaat al 12 jaar niet meer, want in jan 1995 is de tandartszorg goeddeels uit het ziekenfonds verdwenen. Sindsdien geldt de regeling zoals die nu ook bestaat. Dus in zoverre niets aan de hand, lijkt mij.

Wat het bitje betreft zou ik de tandarts eens vriendelijk vragen of het gebruikelijk is dat tanden met het bitje ‘meegroeien’. Een beetje vreemde uitspraak trouwens.

En m.b.t. het tandvlees vraag je naar het WAAROM. Vragen, vragen en nog eens vragen, daar wordt je echt wijzer van.

Maar verder sluit ik me aan bij de vorige reacties.
za, 11/04/2006 - 23:36 Permalink
mecánico para …

Ziekenfonds is in essentie niet van staatswege maar door het collectief betaald.
Saneren was niet zaligmakend en helemaal niet om je te spekken, want dat was extractie en vullen.
Fleestone je brengt hiermee tendentieus gepraat in, tiepisch voor een borrel, nix voor een forum.
Van ziekenfonds patienten kon je goed leven, toen en later ook, dus dat gulle/niet gulle verzin je zelf.
Over ziekenfondspraktijken wordt ook lekker ongenuanceerd gekletst: 70% van de bevolking is ziekenfonds was en is en dat wordt alleen maar meer. Dus wat een onzin dat je van een tandartspraktijk zoals de doorsnee praktijk, niet goed kon rondkomen.
Kortom, de historie zoals geschetst is er eentje uit een fantasie van vele nederlanders maar heeft weinig realiteit in zich.

Oplossing voor het bitje: zoals gewoonlijk lijkt de spalk steviger aan te liggen tegen de voortanden: iets ruim,te geven is eerste keus. Dat is een gegeven bij zo'n beetje alle spalken en gebitsbeschermers.
zo, 11/05/2006 - 09:36 Permalink
fleetstone

“... ziekenfonds niet zo gul betaalde als de particuliere verzekering.... Tandartsen die alleen maar ziekenfondsverzekerden in hun praktijk hadden, hoefden zich niet rijk te rekenen”.

Inderdaad niet slim van mij. Had niet gedacht dat ’t zo’n punt zou zijn.

Off topic, mijn ZF-ervaring van vóór 1995:
Na sanering niks noemenswaardigs meer gedaan op één extractie na. Gevulde kies in onderkaak die bij vorige controle al problemen gaf, maar waaraan toen zg. niks mankeerde, moest er nu opeens uit (?). Niet één foto gemaakt, maar ta had conclusie al getrokken en wilde niks curatiefs aan kies doen. Liet me 2 mogelijkheden: meteen trekken of wachten (???). Tweede optie leek me zinloos dus met wond in mond en kies in broekzak naar huis.
.....
Vervelende nasleep: kies in bovenkaak zakte uit. Daarop gewezen door andere ta. Getrokken kies onder de loep genomen; niets ernstigs aan de hand. Had gemakkelijk gespaard kunnen worden; gewoon een nieuwe, betere vulling. Ik was dus flink kwaad.

Om zakkende kies in bovenkaak te redden gekozen voor dure brug-oplossing in onderkaak. Maar toen gelukkig al ZF-patiënt af.
ma, 11/06/2006 - 16:44 Permalink
Vivian

Nu ben ik weer gerustgesteld. Het viel mij alleen op dat ik de laatste paar bezoeken meer behandelingen had dan alle voorgaande jaren bij elkaar. Ik zal bij mijn volgende controle de tandarts vragen om mijn bit na te kijken.
Hartelijk dank voor al jullie antwoorden.
di, 11/07/2006 - 15:21 Permalink