Sinds enkele jaren problem met kaakholte onstekingen.
Het blijkt dat wortelpunten welke tot in de kaakholte reiken onstoken zijn geraakt.
Dit is door een apexresectie al 2 maal geprobeerd te corrigeren.
waarbij bleek dat er ook een fistel in de kaakholte zat welke verwijderd is.
Nu zit er weer een fistel op het litteken in de mond.
Daarnaast heb ik het idee dat er weer onstekingen in de kaakholte optreden door deze tanden(2stuks). Af en toe bloed bij snot.
Wat zijn mijn opties?
- Tand trekken (mogelijk gevolg gat naar kaakholte gaat dit dicht?)
- Weer opereren en schoonmaken?
Daarnaast vraag ik me af of er een techniek is om te zien of de onsteking in de kaakholte van een betreffende tand afkomstig is.
Bijvoorbaat bedankt voor alle tips.
Gr
Erik
Het blijkt dat wortelpunten welke tot in de kaakholte reiken onstoken zijn geraakt.
Dit is door een apexresectie al 2 maal geprobeerd te corrigeren.
waarbij bleek dat er ook een fistel in de kaakholte zat welke verwijderd is.
Nu zit er weer een fistel op het litteken in de mond.
Daarnaast heb ik het idee dat er weer onstekingen in de kaakholte optreden door deze tanden(2stuks). Af en toe bloed bij snot.
Wat zijn mijn opties?
- Tand trekken (mogelijk gevolg gat naar kaakholte gaat dit dicht?)
- Weer opereren en schoonmaken?
Daarnaast vraag ik me af of er een techniek is om te zien of de onsteking in de kaakholte van een betreffende tand afkomstig is.
Bijvoorbaat bedankt voor alle tips.
Gr
Erik
Meestal is snot (laat ik het verder secreet noemen) van een bijholteontsteking van een andere kleur. gelig. als het van je kies zou komen is het eerder groenig.
Maar het ene en het andere kan gewoon door elkaar heen lopen.
Beste keus: laat de tandarts/kaakchirurg de kies nogmaals bekijken, bij recidief (herhaling van klachten en pus) kan er rustig een breuk in de wortel zitten die de ontsteking gaande houdt. Dan kan je 'm alleen maar verwijderen.
De diagnostiek is wat lastig uit te leggen dus ik zou het echt voorleggen aan de behandelaar en zeker kijken of je niet eerst 1 van beide, de meest voor de handliggende veroorzaker eruit moet halen. Dan kijken wat er gebeurd in een half jaar: en dan pas deel twee waar nodig behandelen/verwijderen.
succes
laatste apex was december 2006
Maart 2006 terug voor checkup geen afwijkingen geconstateerd
September 2006 terug naar kaakchirurg met fistel op lidteken.
Advies fistel wegpoetsen en indien pijnklachten terugkomen.
(was misschien secreet van wond welke dicht aan het groeien is)
Nu dus af en toe fistel ( om de 2 weken)
Ik denk dus afwachten??????????
of verwijderen met kan op gat in neusholte?
kijk als je uitgaat van keis eruit, gat in kaak/bijholte de berucht aanwezige antrumperforatie.......dan denk ik: laat die kies er bij de kaakchirug uithalen (= risico kleiner maken, dus altijd goed). En if so dat die antrum perforatie optreedt, waar ben je dan aan het beste adres voor een mooie sluiting van dat antrum........? Bij de kaakchirurg. Die heeft goed zicht op wat er gedaan is, die heeft de spullen om de zaak netjes te sluiten. En je hoeft niet hals over kop een tussendoorgemaakte afspraak te maken.
Dat antrum moet als ie open is gesloten worden voor de zon weer opkomt. Dus dat is snel, en gezien we niet in lapland wonen liefst dezelfde dag.
Nee, als je angst voor perforatie de regie geeft dan zit je over 10 jaar met 1) nog steeds die fistel, 2) nog steeds een uitgesteld = NIET afgestelde, behandeling voor de boeg. en 3) 10 jaar met een chronische ontsteking.
Tuurlijk kan er de eerset tijd wat rest vocht uit een fistel komen, maar als er weer gelig secreet komt is het echt niet okee, hoe mooi de controle foto ook was na 6 maanden.
Plat gezegd, van uitstel komt geen afstel en nu hebt je planningsmogelijkheden. Dat is beter dan met een dikke kaak die kies eruit te piepen in het weekend en dan door de perforatie allerlei omwegen te moeten maken om die sunrise voor te zijn.
stel ik laat die kies eruit laat halen.
Wat als blijkt dat de kies ervoor ook eruit moet.
Er blijft dan een kies over (naast de verwijderde verstandkies)
Implantaat brug .......?? (opties??)
Ik kan je wel wat meer algemenere informatie geven over de keuze tussen een brug of implantaat:
In principe is niets doen ook altijd een oplossing welke overwogen moet worden.
Mocht jezelf toch op deze plek weer een element hebben willen staan, dan bestaan daar verschillende behandelingen voor.
Ik zal de twee meest bekende (niet-uitneembare) constructies bespreken.
- De (conventionele) brug
Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.
Voordelen:
- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.
Nadelen:
- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
- het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen.
Mocht de achterste kies ontbreken dan kunnen alleen de kiezen/tanden hiervoor als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige krachten wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloed.
- Een kroon op een implantaat
Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.
Voordelen:
- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- Goede mogelijkheid om achterste kiezen te vervangen. Er hoeven geen zwevende brugdelen met ongunstige krachten gebruikt te worden.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.
Nadelen:
- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren als uitgezakte kaakbijholtes en hoog gelegen zenuwen kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.
Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn en/of als de brug zwevende delen bevat.
Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Omdat het zetten van een implantaat, in het geval van voldoende bot en tandvlees, zeer voorspelbaar is en geen grote ingreep hoeft te zijn, wil ik iedereen aanraden na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.
Met vriendelijke groet.
Re: Sinusitus door kaakontsteking, graag advies.
Re: Sinusitus door kaakontsteking, graag advies.
:smt017
Dank voor elke reactie