Nervus mandibularis

Author:
wbb
Posted:
di, 08/31/2010 - 14:36
Er zat sinds een wortelkanaalbehandeling in februari een ontsteking in mijn kaak bij element 36 (linksonder dus). Die is er 2 weken geleden door de kaakchirurg uitgehaald. Sindsdien heb ik een gevoelloze plek van mijn mondhoek tot mijn kin (ook in het tandvlees), maar de huid daaromheen is heel erg gevoelig en prikt. Op Google ontdekt dat dat wrsch. de nervus mandibularis is. Telefoontje naar het ziekenhuis: de zenuw is gekneusd, gaat wel over. Wie heeft hier ervaring mee? Hoe lang kan dit gaan duren?
wbb

Oke, bedankt.
Weet je wat ik balen vind? De kaakchirurg ontkent dat dat door de ingreep komt. Ik heb twee keer gevoeld dat hij de zenuw raakte, eerst 1 'tikje' en een paar minuten later een stuk of 5 'tikjes' binnen een seconde in mijn onderlip. Nee, de zenuw ligt wel 2 mm. onder de wortelpunt, dus hij kan hem niet hebben geraakt... Het moet de verdoving zijn geweest. Ja natuurlijk, 2x een tikje... Ik ben toch niet gek! Dat hij zo'n zenuw raakt kan gebeuren, dat vind ik ook niet zo erg, risico van het vak, zullen we maar zeggen. Maar om dan te beweren dat dat de verdoving was! Bewijzen kan ik het niet, tijdens de ingreep kon ik het natuurlijk niet zeggen. Ik zal maar hopen dat het overgaat en dat die man er toch wat van leert, al wil hij dan niets toegeven.
do, 09/09/2010 - 20:41 Permalink
Basset

Uiteindelijk maakt het niet uit of de injectienaald de zenuw geraakt heeft of dit tijdens de behandeling is gebeurt.

Zeer waarschijnlijk gaat het om het doorsnijden van een aantal zenuwuiteinden. Die gaan meestal na een tijdje regenereren. Als je aangeeft een plekje verdoofd te hebben geeft dit een betere prognose dan wanneer een halve kaak verdooft is.

Je zou het herstel kunnen stimuleren met laserbehandeling. zonder jezelf schade toe te brengen zou je dit zelf ook kunnen proberen met een (liefst groene geen rode) laser pointer. Je moet wel het vermogen van die pointer opzoeken ( meestal iets van 0,01 tot 0,065 Watt) Als je dit weet moet je even in je mond het operatieoppervlak meten in vierkante centimeter. Of beter gezegd de oppervlakte tandvlees dat je gaat aanstralen. Per vierkante centimeter dien je om de twee dagen 12 Joule energie in te stralen ( 1 watt = 1 joule per seconde)

voorbeeld de operatiezone is 2 vierkante centimeter en de pointer heeft een vermogen van 0,06 milliwatt. We hebben nu 24 joule energie nodig die we op 5 punten gaan instralen (- pointer tegen het tandvlees zetten op meerdere plaatsen van de operatieoppervlakte) (mogen ook 20 punten zijn eigen keus)onze pointer is o,o6 Watt dus of o,o6 j/ seconde en 24/0,06 = 400 sec of 6,5 minuten. Dus als je de pointer 5 keer verplaatst straal je op elk punt 1,3 minuten aan.

in de praktijk zouden we dit doen met een laser van 250 milliwatt en hierdoor dus de tijd inkorten
Druk de pointer altijd goed tegen het tandvlees en zet druk. zo zal de energie dieper gaan naar de zenuw en minder in de bloedbaan worden opgenomen.

om de twee dagen uitvoeren is tevens pijnstillend indien nodig. meer energie en korter na elkaar helpt niet omdat de stimulatiereceptoren nog bezet zijn van de vorige beurt.

Kost je wel wat baterijen maar kan baat geven anders naar een kinesist die heeft deze apparatuur ook meestal.
vr, 09/10/2010 - 13:21 Permalink
wbb

De onderlip is in de mondhoek gevoelloos, dan een baan recht naar beneden en dan in een redelijk scherpe hoek een baan naar het midden van de kin. Plus het gedeelte van het tandvlees waar de ingreep heeft plaatsgevonden. Vooral op de plek van die scherpe hoek is de huid (over)gevoelig.
Dat verhaal van die laser zegt mij als leek helemaal niets, maar toch bedankt voor je moeite. Ik moet in januari voor de laatste controle terugkomen, dus ik wacht dat eerst wel af.
ma, 09/13/2010 - 20:28 Permalink
dentalteddy bear

goed zo dat gaat de goede kant uit.
het is moeilijk in te schatten of een zenuwbaan volledig doorgesneden is of gedeeltelijk. De resterende vezels moeten de prikkel intensiteit leren verwerken en mischien moeten andere hersencellen de gevoelsregistratie overnemen.

De eerste sensatie die je terug voelt is die tussen verdoofd en niet verdoofd, als je spuit bijna uitgewerkt is.
za, 10/09/2010 - 21:45 Permalink
wbb

Even het laatste nieuws: 2 maanden na de behandeling kwam de pijn in de kaak weer langzaam terug. Bij de halfjaarlijkse controle bij de tandarts bleek dat de ontsteking er weer zat, met nu nog een fistel erbij... De week erna moest ik naar de kaakchirurg voor de laatste controle. Het bot was niet aangegroeid, de ontsteking zat er inderdaad weer. Conclusie: de kies moest er alsnog uit. Is een week later gebeurd. Ik ben dus alleen maar achteruit geboerd sinds augustus. De lipzenuw is nog steeds niet in orde. Als ik mijn kiezen op elkaar zet, voel ik het in mijn lip. Dit wordt overigens wel steeds minder, dus heb ik hoop dat dat nog wel overgaat. Kan iemand mij vertellen of dat sneller gaat door veel met die kant te kauwen e.d. zodat het meer gestimuleerd wordt, of werkt dat juist het tegenovergestelde (als irritatie)? Het gedeelte in mijn kin voelt nog steeds vreemd aan: het tintelt bij aanraken en jeukt af en toe erg. Ik betwijfel of dat ooit weer helemaal normaal wordt. Enfin, afwachten maar.
do, 02/10/2011 - 13:51 Permalink
wbb

Inmiddels is het ruim een jaar na de operatie. Nadat de kies er uit is gehaald, is de pijn weg en de kaak is goed genezen. Ook het fistel is verdwenen. Helaas is het gevoel in de lipzenuw nooit helemaal goed gekomen. Ik kan er niet goed tegen als bijv. mijn zoontje op schoot zit en met zijn hoofd tegen de huid aan komt, dat irriteert behoorlijk. Gelukkig is er geen functieverlies van de lip. Enfin, er is mee te leven en ik ga er maar van uit dat er na ruim een jaar toch geen verbetering meer komt. Daarom sluit ik bij deze dit onderwerp maar af. Bedankt voor het meelezen!
di, 10/04/2011 - 22:12 Permalink