Tarieven 2013

Author:
Lieneke
Posted:
za, 10/06/2012 - 09:22
Het is nog niet geheel duidelijk, maar hoogst waarschijnlijk worden de tarieven van 2013 die van 2011 + zo'n 4%.
De nieuwe codes preventie blijven. Tandsteen zal per vijf minuten worden berekend; zo'n 11 euro per vijf minuten.
http://www.tandartsennet.nl/actueel/actueel.html#nieuws:E0F6706FAAB8331…
BJN

Voorzetje voor de discussie:

Twee jaar terug in ontwikkeling van een mooi vakgebied... We houden lekker vast aan het 'oude'. Omdat de politiek geen enkele durf, noch visie heeft. Betalen per item is weliswaar gemakkelijk te controleren, maar geheel niet gericht op preventie en ontwikkeling van zelfzorg. Vreemd, omdat het overgote deel van de problemen in de mond te voorkomen is door de client zelf. Dan moeten 'wij' wel daar uitgebreid op inzetten. En niet 90% van de codes laten gaan over 'curatieve' (reparerende) onderdelen. Tevens is een algemeen tarief niet kwalitatief-logisch voor de geïntroduceerde diversiteit aan 'mondzorg deskundigen' (tandarts, mondhygienist, preventie assistent, kaakchirurg, orthodontist, tandarts-met-2-jaar-orthodontie-specialisatie, tandarts-met-kennis-kleine-chirurgie, implantoloog, etcetera). Ze kunnen het namelijk met grote zekerheid allemaal even goed...

Ook de vele innovatieve, ondernemende praktijken zullen moeten conformeren een minimum-gemiddelde tarief met weer meer codes dan nodig. Voorlopen in de 'markt' wordt weer eens afgeremd. Gemiste kans.

Preventie in twee codes... En 11 euro per 5 minuten... Dat is de winst voor de client, en 'werker in de mondzorg'. Er zullen zodoende nog veel meer 'preventie-assistenten' ingezet gaan worden, met alle gevolgen van dien. Wie houdt straks nog de coordinatie van de mondzorg - op individueel niveau - , en de behandelingsplannen op lange termijn voor de client, in de gaten?
za, 10/06/2012 - 09:38 Permalink
Lieneke

Laatste vraag is zeker heel interessant. Ik zie dat de zelfstandige taken van de assistent worden gezien als dat de assistent dit geheel zelfstandig zou moeten doen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. De assistent is niet opgeleid om deze verantwoordelijkheid te dragen. Deze ligt bij de tandarts/mondhygiënist.
Ik vind het ook erg vreemd dat er zoveel declaraties zijn voor curaties versus preventie. Laatste paar congressen wordt er bij de mondzorgers erin geremd dat cariës altijd te remmen is mbv preventie. Vullen stopt het proces / de activiteit niet. Wordt er geen preventie ingezet dan raakt men in een kostbare restauratiecyclus.
Een spreker merkte op dat er 3,7 tandartsen zijn per mondhygiënist in Nederland. Zou dat niet andersom moeten zijn? De tandarts is nodig als preventie faalt.
Wanneer gaat men snappen wanneer er precies verwezen dient te worden naar preventieassistent en naar mondhygiënist? Ik krijg nog altijd met regelmaat patiënten te laat verwezen, of nog erger... niet verwezen.
za, 10/06/2012 - 10:01 Permalink