vervolg studie enkele vragen

Author:
A.hussein
Posted:
do, 08/29/2013 - 22:43
hallo, ik heb vorige week van enkele mh's en ta's gehoord dat je met je propedeuse van MH door kan stromen naar het schakeljaar van ta en als je dat jaar behaalt start je met ; Master TA.
Alleen las ik nu ergens dat je VWO vakken van Natuur en scheikunde nodig hebt, en dat het schakeljaar €21000 kost en in 1 jaar MOET behalen.

Heb al verder naar gezocht maar de ene website zegt dat je je mh diploma moet behaalt hebben en de andere weer niet.

Ik hoop dat iemand hier meer over weet. Graag reacties!
Illuminus

Schakeljaren zijn (als ze er al zijn, om verschillende redenen worden ze nogal eens afgeblazen) per definitie alleen voor afgestudeerde mh's met een hbo bachelordiploma en inderdaad meestal de eis van natuur en scheikunde op vwo niveau.

Daarna moet je solliciteren voor een plek in het schakeljaar (motivatie etc etc) want er zijn maar een paar plaatsen over het algemeen en is zo'n schakeljaar inderdaad kostbaar, het bedrag van 21 duizend komt me niet vreemd voor.

Met een mh propaedeuse een schakeljaar ingaan en vervolgens direct instromen in de master TA zou o.a. inhouden dat je de 6-jarige opleiding via deze shortcut in 5 jaar zou doen...dat gaat m niet worden.

Beste optie is inderdaad Groningen, Nijmegen en Amsterdam bellen wat ze aan schakelprogramma's hebben.
vr, 08/30/2013 - 13:30 Permalink
Lieneke

Precies. Het schakeljaar gaat vaak niet door vanwege die kosten; te weinig studenten die dit kunnen betalen. En dat is niet zo gek!
Nog vreemder vind ik dat je van-alles-en-nog-wat binnen no time kan worden op de uni nadat je mondhygienist bent geworden maar dat je vrijwel geen vrijstellingen krijgt als je tandheelkunde gaat studeren. Maar daar denken de tandartsen hier vast anders over.
vr, 08/30/2013 - 19:59 Permalink
vV

Ook al is het vak hetzelfde, kan zijn dat de inhoud wel uitgebreider is, dan is een vrijstelling dus niet mogelijk, dat kan alleen als het dezelfde inhoud/zwaarte had. Is de enige logische reden die ik mij voor kan stellen., naast wellicht een tijdfactor.
vr, 08/30/2013 - 21:13 Permalink
Lieneke

Toen ik de post-hbo deed (restauratieve zorg), toen zei de docent dat we precies dezelfde stof kregen als de uni en dat ook het tentamen/examen hetzelfde was. Ik heb ook tentamens gezien van de uni en dat waren inderdaad soortgelijke vragen. Maar misschien dat er inderdaad lichter werd geteld. Vandaar dat we allemaal boven een 8 uitstegen....Maar ik weet alleen niet of wij dezelfde stof kregen als het hbo.
Qua paro: Ik heb nog niet meegemaakt dat de tandarts meer wist dan ik. Meestal is het andersom. Maar mondhygiënisten krijgen natuurlijk geen chirurgie aangeleerd. En wellicht verdiep ik me op sommige vlakken wat meer dan andere mondhygiënisten. En als ik het niveau zie van sommige stagiaires....tja...Misschien kunnen we het beter vragen aan een mondhygiënist die tandarts werd... ;)
za, 08/31/2013 - 09:20 Permalink
Illuminus

De tandarts-mondhygiënist hier te huize doet er het zwijgen toe......teveel frustraties :smt013

Afgezien dan van het dieptepunt dat er geen vrijstelling gegeven werd voor de klinische parodontologie toets.Welke
conform de reglementen dan door de daarvoor aangewezen tandarts-docenten zou moeten worden beoordeeld, maar wat steevast werd overgelaten aan de op de vloer aanwezige mh docenten. De weigering deze beoordeling door een mh docent te laten uitvoeren vanwege het argument dat de afnemende mhdocent niet hoger gekwalificeerd was dan desbetreffende student in dit geval was een klein bommetje dat ontplofte....Overigens werd het principiële standpunt wel geaccepteerd en moest de hevig gepikeerde mhdocent de arena verlaten.....(zij voelde zich meer dan bekwaam 1 jaar na afstuderen een mh met 10 jaar ervaring te beoordelen, zij was immers docent! :smt003 )

Afgezien van de op zijn zachtst gezegd moeizame doorstroom in de oude situatie (pre-mondzorgkunde), is
tandheelkunde meer een studie in de breedte. En zoals met alle studies die een breder veld omvatten verlies je in
de individuele vakken op bepaalde punten aan diepgang. De mindset als je vanuit mondhygiëne tandheelkunde gaat studeren moet dan ook zijn dat je een bepaald surplus aan ervaring en kennis in een klein gebied meebrengt, maar dat die extra bagage in een tandheelkunde curriculum niet altijd zal kunnen worden beloond omdat de zwaartepunten anders liggen.

Vanuit dat licht vind ik wel dat als je een vrijstelling weigert op paro/mh gebied als academische opleiding dat je wel aan moet kunnen
tonen waarom je dit weigert en wat de meerwaarde van het academisch vak is. En dat laatste gebeurt ook niet echt, dus ik begrijp de frustraties wel een beetje.

Maar bovenstaande speelde vooral in de oude situatie, in de bama structuur zijn de zaken wel grotendeels gesynchroniseerd en is een schakeljaar gebouwd om een mondzorgkundige rechtstreeks in de master in te laten stromen. Dat dit schakeljaar 21 mille kost is niet anders, dit kost een thk student de maatschappij ook en als je niet via het schakeljaar gaat maar via de bachelor mag je nu tussen de 20 en 30 mille per jaar instellingscollegegeld aftikken, keer 3 is dat altijd nog een veelvoud van de kosten van een schakeljaar.

It's a hard world......
di, 09/03/2013 - 13:04 Permalink