Mening gevraagd over nieuwe manier verminderen van tandartsa

Author:
S.Wensveen
Posted:
zo, 01/06/2008 - 17:15
Hallo allemaal!

Ik zal me even voorstellen, ik ben Suzanne Wensveen, en ik studeer aan de Technische Universiteit in Delft.
Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een idee dat mensen moet helpen bij het bestrijden van hun tandartsangst. Ik zou heel graag jullie mening over dit idee willen weten, aangezien jullie experts zijn op het gebied van tandartsangst :D Ik zal hieronder proberen uit te leggen hoe het in elkaar zit.

http://imageupload.com/out.php/i62116_dentalpassport.jpg

Mijn concept is het tandartspaspoort. Het is een boekje, ongeveer ter grootte van een paspoort, en met veel dezelfde functies. Het paspoort kan je meenemen naar elke tandartsafspraak en krijg je na afloop weer mee terug naar huis.
De voorkant van het paspoort is digitaal en kan verschillende soorten informatie laten zien.
Bij het maken van een nieuwe afspraak staat op de voorkant de informatie over je nieuwe afspraak (datum en tijd) en ook een aantal verschillende kleurvakjes. Deze kleurvakjes staan voor de dingen die gedaan gaan worden tijdens de volgende behandeling, en hoelang ze ongeveer ten opzichte van elkaar gaan duren. Als je dat wilt, kan je aan de hand van de codes in het paspoort opzoeken wat er precies gaat gebeuren, als je dat niet wilt, kan je het paspoort ook dicht laten.

In het paspoort wordt ook je persoonlijke geschiedenis bijgehouden. Je kan de rontgenfoto’s opzoeken, en bekijken wat er ook al weer precies gedaan is aan welke tand of kies. Na elk bezoek wordt bijgeschreven wat er gedaan is.

Het paspoort kan je voor en tijdens de behandeling gebruiken om te overleggen met de tandarts. Je kan bijvoorbeeld informatie vragen over een bepaalde behandeling. De tandarts kan aangeven welke dingen al gedaan zijn, waardoor je een idee krijgt hoelang het nog gaat duren. Ook kunnen bijvoorbeel rontgenfoto’s direct op de voorkant van het paspoort geplaatst worden, zodat je tandarts kan uitleggen wat er precies aan de hand is en wat hij eraan gaat doen.

Na afloop van de behandeling wordt er een stempel in het paspoort gezet. Je krijgt het paspoort, met de gegevens van de volgende behandeling, weer mee naar huis.

Ik zou graag willen weten wat jullie van dit concept vinden. Wat vind je ervan? Is het iets wat je zou gebruiken? Welke functies lijken je goed, welke juist niet, en waarom? Suggesties zijn ook altijd erg welkom!

Alvast heel erg bedankt voor de reacties, en heel veel sterkte voor jullie komende tandartsbezoek!
Lieneke

Goed idee! Niet alleen tegen tandartsangst, maar so wie so handig. Zo is de patient altijd goed geinformeerd. Ook is het handig als iedere patient zijn behandelverleden en gegevens mee kan nemen naar bijvoorbeeld de spoeddienst.
Ik weet toevallig dat er wel een systeem wordt opgezet zodat iedere medicus in ieders medische gegevens kan opvragen via het net. Een van mijn patienten is dit aan het ontwikkelen. Zo kan bijvoorbeeld een huisarts rontgenfoto's uit het ziekenhuis via de pc opvragen. Er hoeft dan niet 2 dagen gewacht te worden voordat de gegevens binnen zijn.
Maar dat terzijde...

Het lijkt mij handig als je dit idee digitaal kan maken. Dan kan de tandarts met 1 knop regelen dat de patient op de hoogte wordt gesteld; het hoeft niet eerst allemaal uitgeprint te worden wat weer papier en een hoop geplak en gemier kost. De patient heeft zo dus zijn eigen leesbare patientendosier.
zo, 01/06/2008 - 17:51 Permalink
hermina

Ik vind op zich zo’n paspoort een leuk en goed idee en zeker, zoals Lieneke al schreef, als je naar een spoedtandarts zou moeten, dan ligt alles vast.

Maar als het uitgangspunt is dat het mensen van hun angst af helpt of dat het daar een hulpmiddel voor is? Ik ben een bange patient, het zou bij mij echt niks doen voor mijn angst (eerder andersom), maar dat kan natuurlijk per persoon verschillen. Als bange patient weet ik altijd precies wanneer mijn volgende afspraak is, wat er gedaan moet worden, wat er al gedaan is, en ook wanneer er foto’s gemaakt zijn etc… Het beste helpt bij mij gewoon mijn tandarts die er begrip voor heeft. Maar er zijn vast ook andere meningen over.

Wat ik me afvroeg: hoe ben je op dit idee gekomen.
zo, 01/06/2008 - 20:06 Permalink
Chris888

Het lijkt me wel een heel ingewikkeld ding. Als kind zou ik zoiets waarschijnlijk helemaal geweldig hebben gevonden (maar dan als agenda of zoiets), nu denk ik: kan alles wat in dat paspoort staat niet veel goedkoper centraal worden opgeslagen, toegankelijk met account en wachtwoord.

Dat het goed kan zijn dat een patiënt info kan opzoeken over zijn eigen gebit en behandeling dat begrijp ik, maar wat is het voordeel van zo'n gadget, behalve dan dat het er cool uitziet?
zo, 01/06/2008 - 21:17 Permalink
scaredycat

Ik vind het idee goed, maar denk dat de uitvoering te duur wordt.
Je hebt het dan namelijk over een scherm, met touchscreen, dat ook nog eens stroom
verbruikt. Formaat "paspoort" lijkt me ook nogal klein voor wat je ermee zou willen.

Aangezien je vraagt om input zou ik dan eerder denken aan
een USB-stick met vingerafdrukbeveiliging waarop alle data staat.

De vingerafdruk omdat ik niet wil dat mijn gegevens zomaar beschikbaar zijn
voor iedereen en die vinger heb ik toch altijd bij me als ik naar de TA ga...
Je zou dan een applicatie op de stick kunnen zetten die de gegevens
op een computer in een grafische interface weer kan geven.
(Bijna) iedereen heeft tegenwoordig een computer en de TA heeft er zeker eentje.

Je moet er dan wel aan denken dat de applicatie moet werken op
de meest voorkomende computersystemen. Op het moment denk
ik dan aan Windows Vista, Windows XP, Mac OS X en Linux.
Je zou eventueel in Java kunnen werken, dat werkt op alle genoemde
systemen en kan desnoods zelfs op een smartphone wekrne als die USB heeft.

Voor de herinnering van de volgende afspraak zou je kunnen kiezen
voor een USB-stick met Display, waar dat dan op komt te staan, probleem
is dan echter weer dat er stroom nodig is in de vorm van een batterij.
Dat kost geld en maakt het ding groter en is de batterij leeg, dan zie je niets.

Als ik kijk hoe klein USB-sticks al kunnen zijn (4Gb in een ding van 19*7*50mm)
lijkt me dat ook veel makkelijker meenemen dan een ding van ±125*90*5mm.
In de rendering hierboven klopt volgens mij de schaal ook niet,
bekijk ik het ding in verhouding tot de handen dan is het eerder
een A4-formaat ofwel grofweg 210*297mm en ongeveer 10mm dik

Het zijn maar wat ideeën, je mag ze zo gebruiken van me :P
zo, 01/06/2008 - 22:36 Permalink
S.Wensveen

Allereerst bedankt allemaal voor de complimenten en input!

Ik heb voor dit idee een week onderzoek gedaan bij een lokale tandarts. Uit dit onderzoek kwam dat gebrek aan informatie een belangrijke factor is bij tanadarts'angst'. De meeste mensen willen vooral weten wat er gebeurt tijdens de behandeling, omdat het (mede door alle moeilijke termen) altijd raden blijft waar de tandarts precies mee bezig is. Daarnaast waren er ook een paar mensen die juist helemaal niet wilden weten wat er gebeurde, vandaar dat ik wil proberen om het zo vrijwilig mogelijk te houden (kleurcodering, paspoort kan bij de tandarts blijven liggen)

Chris, het voordeel lijkt mij dat je dat je je kan voorbereiden op de komende behandeling, en vooral dat je dit ding tijdens de behandeling kan gebruiken. Het vormt een hulpmiddel om te overleggen met de tandarts over de te volgen strategie & behandeling. Ik ben het wel met je eens dat het goedkoper zou zijn om de informatie centraal op te slaan, in combinatie met het systeem waar Lieneke het over had bijvoorbeeld. Het voordeel van het paspoort boven een centraal opslagsysteem is voor mij dat het toegankelijker is (een boekje is voor bijna iedereen begrijpelijk, itt een computersysteem) en dat het iets persoonlijks is, echt tastbaar en van jou.

Hermina, ik ben het helemaal met je eens dat een begripvolle en sociaal vaardige tandarts de beste oplossing is, helaas kan ik binnen de grenzen van mijn project hier niet echt veel aan veranderen :D

scaredycat, over de uitvoering valt nog te onderhandelen :D De bedoeling is dat het binnen 5 jaar uitvoerbaar gaat zijn, en ik heb er goede hoop in dat dit tegen die tijd te doen moet zijn, gezien de ontwikkelingen in electronisch papier e.d.
Het is inderdaad een goed idee om beveiliging in te bouwen! Ik heb er over nagedacht om er een computerinterface van te maken, maar het probleem leek mij opnieuw, zoals bovenstaand, de toegankelijkheid. Voor jou en mij zijn usb sticks waarschijnlijk kinderspel, maar voor mijn oma of schoonmoeder bijvoorbeeld, ze zouden niet weten wat ze ermee aanmoesten. Daarnaast zal de tandarts nog een scherm met ophangsysteem moeten aanschaffen, zodat het voor de patient zichbaar is. De afbeelding geeft inderdaad de verhoudingen niet goed weer, dat klopt, het is meer om een idee te geven van het gebruik. Ik zal zeker je ideeen in overweging nemen, bedankt!
ma, 01/07/2008 - 13:30 Permalink
Chris888

Chris, het voordeel lijkt mij dat je dat je je kan voorbereiden op de komende behandeling

Dat lijkt mij op zichzelf een groot voordeel. Ik bedoelde dan ook dat de patiënt thuis ergens op zou kunnen inloggen.

en vooral dat je dit ding tijdens de behandeling kan gebruiken. Het vormt een hulpmiddel om te overleggen met de tandarts over de te volgen strategie & behandeling.

Ik ben een beetje bang dat juist de tandartsen die bereid zijn tijd te willen investeren in het paspoort, nu ook al goed met de patient overleggen, foto's laten zien op de pc, op de afspraakkaart schrijven hoe lang de afspraak is enz.

Maar je hebt wel gelijk dat zo'n paspoort lekker tastbaar is en dat je het zelfs in de wachtkamer nog kunt bekijken. Je geeft aan dat het paspoort gebruikt kan worden bij het stellen van vragen. Misschien was je dat al van plan maar ik denk dat je dan een mogelijkheid moet inbouwen waarbij de patient thuis al kan aangeven wat voor hem nog niet geheel duidelijk is (een hûh?-knop), zodat de tandarts kan zien wat nog besproken/uitgelegd moet worden en de (dichtgeklapte) patiënt niet zelf het gesprek hoeft te openen.

succes
ma, 01/07/2008 - 17:59 Permalink
S.Wensveen

Robinson, Het is goed om te zien dat er al aan dit soort oplossingen gewerkt wordt. Zo'n digitaal gezondheidspaspoort lijkt me een zeer nuttig ding (mits goed uitgevoerd)! Het maakt mij in principe weinig uit wie het op de markt brengt, als er maar een goede oplossing komt :D
DentalView had ik zelf (helaas) nog niet gevonden maar ziet er interessant uit! Zie je misschien wat in een koppeling met mijn idee, zodat de patient bijvoorbeeld zelf thuis al het betreffende filmpje kan bekijken en vragen kan opstellen, of is de communicatie tussen tandarts en patient tijdens zo'n filmpje juist essentieel?

Chris, het is inderdaad een zwak punt dat je aanstipt, dat alles nog steeds staat of valt met de houding van de tandarts, zeker bij het gebruik van het paspoort tijdens de behandeling. Dit vind ik zelf een van de moeilijkste punten in dit verhaal. Ik hoop eigenlijk dat het opzoeken van informatie en je eigen tandartsgeschiedenis ten minste voor een deel helpt, ook als het paspoort niet in de stoel zelf gebruikt kan worden. Ik zal er in ieder geval alles aan proberen te doen om te zorgen dat het voor de tandarts zo weinig mogelijk moeite kost, in de hoop dat het eerder gebruikt gaat worden. Zo'n hûh-knop lijkt me ideaal! Ik hoop dat je het niet erg vind als ik het idee steel (over eventuele royalties kan overlegd worden :wink: )
ma, 01/07/2008 - 20:23 Permalink
Denise1974

Ik denk toch dat de ene angst patient de andere niet is.
Ik wil helemaal niet weten wat mijn tandarts precies gaat doen van te voren,
ik wil dat pas weten als ik daar ben en vooral niet te uitgebreid, de helft onthou ik trouwens toch niet
Bij mij speelt de assistene een heel belangrijke rol, ze praat tegen me zegt dat ik moet doorademen als ik stop en ze zegt me hoe lang het nog duurt.
Ik denk dat dat veel belangrijker is, maar goed zoals ik al zei de 1 is de ander niet.
Voor het meebrengen naar een spoedtandarts van die gegevens vind ik het wel handig zeker als er bijzondere dingen aan de hand zijn.
Maar ik denk dat het handiger is als het breder is dus dat ze ook in bijzondere gevallen behandel
protocollen na kunnen lezen,
Ik heb er zelf voor gezorgd dat mijn tandarts het behandelprotocol die het ziekenhuis opgesteld heeft in zijn bezit heeft, maar ja je zit dan wel als er een spoed geval is.
Ik weet nog goed dat ze bij mij ( maar dat is wel 12 jaar geleden ofzo) een verstandskies wilde trekken terwijl ik een stollingsstoornis heb, gelukkig was mijn partner nog helder genoeg om in te grijpen want ik volgde door mijn extreme angst de helft niet maar stel dat hij niet mee was gegaan of je hebt niemand om mee te nemen is het toch wel handig als die gegevens ergens zo op te zoeken/ te vragen zijn.
Ik ontvang een smsje 1 of 2 dagen voor mijn volgende afspraak.
ma, 01/07/2008 - 21:10 Permalink
hermina


het is inderdaad een zwak punt dat je aanstipt, dat alles nog steeds staat of valt met de houding van de tandarts, zeker bij het gebruik van het paspoort tijdens de behandeling. Dit vind ik zelf een van de moeilijkste punten in dit verhaal.

Dat is dus wat ik eigenlijk bedoel met een begripvolle tandarts waar ik het meest aan heb. En dat is idd waar ik het meest over val wat betreft angstreductie bij jouw idee. Want je kunt nog zoveel info hebben, nog zoveel vragen hebben, als je tandarts niet meewerkt, dan werkt het gewoon niet. Is een redelijk onzekere factor in je concept, ook een die je zelf niet makkelijk kunt veranderen.
ma, 01/07/2008 - 21:25 Permalink
S.Wensveen

Ik denk toch dat de ene angst patient de andere niet is.

Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Mijn doel is dat het paspoort iets te bieden heeft voor bijna alle angst-patienten.

Voor het meebrengen naar een spoedtandarts van die gegevens vind ik het wel handig zeker als er bijzondere dingen aan de hand zijn. Maar ik denk dat het handiger is als het breder is dus dat ze ook in bijzondere gevallen behandel protocollen na kunnen lezen,

Het is inderdaad een goed idee om dit soort speciale gegevens op te slaan, ik ga kijken of dat mogelijk is.

Want je kunt nog zoveel info hebben, nog zoveel vragen hebben, als je tandarts niet meewerkt, dan werkt het gewoon niet. Is een redelijk onzekere factor in je concept, ook een die je zelf niet makkelijk kunt veranderen.

Dat klopt helemaal, dat is iets wat ik met dit concept niet op kan lossen helaas.

Allemaal heel erg bedankt voor jullie reacties!!! Jullie hebben mij weer een heel stuk verder op weg geholpen! :D De komende weken ga ik proberen het idee verder aan te passen en uit te ontwikkelen.
Als jullie willen weten hoe het verder gaat met dit idee, laat het me even weten, dan zal ik met plezier wat updates geven. Ook nieuwe reacties zijn van harte welkom!
wo, 01/09/2008 - 13:18 Permalink
mamjean

hallo,lijkt me een makkelijk systeem zeker net wat er al verteld wordt als je naar een vervangende tandarts moet.
zeker voor het buitenland lijkt het me ideaal, probeer maar in t spaans te vertellen wat je in je mond hebt. Als je dan de gegevens bij de hand hebt, kan hij precies zien wat er met het gebit is gebeurd. Nl. bij mij zelf een heleboel kronen, en nog enkele tanden die een zenuw hebben. Hij zal maar lekker gaan boren in een kroon. Verrassing........ Vind dit eigenlijk helemaal niets van toepassing voor angstpatienten. Eigenlijk voor alle patienten. Probeer maar eerst een angstpatient in de stoel te krijgen. Zoals je op dit forum leest zijn er legio mensen die wel willen maar niet durven. Hier ligt een hele grote taak voor de tandartsen en de studenten tandarts. Ikzelf WAS de grootste angsthaas die er was, ging wel elk half jaar heen dus achteraf valt het bij mij wel mee, als je leest dat sommige 6 tot 16 jaar niet geweest zijn. Door een nieuwe tandarts te krijgen die heel lief en veel begrip opbrengt voor schijtbakken, ga ik nu fluitend naar haar toe. Bij ons in de praktijk zijn een heleboel jonge tandartsen en ik moet zeggen. Geef mij die jonkies maar, de oudere van rond de 50 hebben niet zo veel begrip voor een angsthaas. Informatie is goed, maar net wat sommige ook zeggen, ik hoef het allemaal niet te weten. Ikzelf heb heel veel interesse in wat er allemaal gebeurd maar de meeste zijn blij als ze weer buiten de deur staan, en een half jaar weer van de tandarts af zijn. Tegen de tijd dat ze weer moeten, dat zien ze dan wel weer. Maar vernieuwing in systemen zijn altijd goed.
groetjes jeannet
di, 04/15/2008 - 19:23 Permalink