Oorzaak Abces

Author:
Queenie22
Posted:
di, 07/09/2013 - 18:34
Hallo Iedereen,

Ik heb sinds gisteren dit forum ontdekt en ik heb er al erg veel aan gehad!
De positieve verhalen hebben me in ieder geval al de moed gegeven om snel actie te ondernemen met betrekking tot het probleem wat ik hieronder met jullie wil delen en ik heb dus ook maar 1 dag over gedaan om een afspraak te maken bij mijn tandarts! :smt003

Deze aanpak is wel eens anders geweest... ik ben heel erg bang voor de tandarts. Mijn ouders hebben mij tot mijn 18e (tot ik uit huis ging) wel altijd meegenomen voor de controles en behandelingen. Ik ben nu 22 en heb een jaar in het VK gewoond en woon nu al een jaar in Portugal. Sinds dat ik op mezelf ben gaan wonen ben ik, voornamelijk door het ontbreken van de ´dwang´ (pfff dat klinkt wel heel slecht... lees: ´het er niet onderuit kunnen komen´) door mijn ouders niet meer naar de tandarts geweest, totdat ik een maand of 3 geleden de stap genomen heb hier in Portugal een fijne tandarts te vinden (mijn vrouw en schoonmoeder gaan ook naar deze tandarts en was dus al 1x met mijn vrouw mee geweest om ´de kat uit de boom te kijken´), onder de strikte voorwaarde dat er die dag niets zou worden gedaan, behalve kijken en ´indexatie´ van de schade :wink:

Ik voelde me die dag erg op mn gemak.. direct mijn angst besproken en dat was allemaal geen probleem.
Ik ben ook blij dat ik die dag de stap genomen heb en ben gegaan, want dat heeft, in samenwerking met het effect van dit forum, er voor gezorgd dat ik direct actie ondernomen heb toen gisterochtend het volgende probleem optrad:

Ik werd wakker met een gevoelige ´bal´ op het tandvlees boven mijn verstandskies rechts onderin. De verstandskies ligt ook voor het grootste gedeelte nog onder het tandvlees. 1 van de opmerkingen van de tandarts tijdens de ´indexatie´ was dan ook dat zowel mijn rechter als linker verstandskies onder weggehaald moeten worden. Dus ik heb gekeken in de spiegel (en inderdaad, je ziet een perfect rond ´balletje´ zitten) en ben daarna op zoek gegaan naar info over wat dit zou kunnen zijn (daardoor ben ik ook op dit forum terecht gekomen ;)). Hetgeen wat het duidelijkst naar voren kwam was dat het een abces is. Ok, het zij zo... maar de schrik is me toch wel om het hart geslagen als je termen leest als ´gevolg van necrose´, ´wortelkanaalbehandeling´ en nog meer termen die, als je echt bang bent voor de tandarts, niet geweldig in de oren klinken ;).

Ben dus nog een beetje verder gaan zoeken (niet omdat ik hoop wat minder engs te vinden om het abces uit te leggen, maar puur informatie zoeken) en kwam ook tegen dat dit wel eens het gevolg zou kunnen zijn van tandvleesontsteking. Dit klinkt me, net zoals de andere uitleg, ook bekend in de oren, aangezien ik inderdaad last heb van gevoelig tandvlees en tandvleesontstekingen.. voornamelijk het plekje waar dit abces nu zit, is vaker gevoelig geweest en ik denk me ergens vaag te herinneren dat ik hier eerder last van heb gehad en dat ik het toen weet aan het doorkomen van mijn verstandskiezen.

De reden waarom ik dit hier post is eigenlijk niet om een passend antwoord te krijgen, zeker aangezien ik ook wel doorheb dat dit gewoonweg niet kan via een scherm en dat alleen de tandarts hier uitsluitsel over kan geven :wink: Maar voornamelijk omdat de overvloed van ´enge´ informatie en ´het niet weten´ me heel erg paniekerig maakt. Heb onderhand het gevoel dat het abces meer op mijn hart dan in mijn mond zit (als jullie begrijpen wat ik bedoel hihi :wink: ), kan niet even rustig zitten, voel me paniekerig en ik wordt er ook niet leuker op tegenover mijn vrouw (ze bedoelt het goed, maar komt af en toe met ´ach.. in het ergste geval..´ over de brug waarvan ik denk ´MOET dat nou? :smt012 :smt005 ).

Wellicht dat jullie me een beetje gerust kunnen stellen, ook al is het voor mij enge informatie... maar van blijven rondzoeken op het internet wordt ik ook niet heel erg gelukkig :wink:

Alvast bedankt!!

(P.S: ik ben op sommige punten een beetje beknopt gebleven, aangezien ik anders morgen nog zit te typen en dit het geheel wellicht onoverzichtelijk maakt, ik geef echter graag meer duidelijkheid in het geval er vragen zijn en ik zal ook zeker morgen nog even melden wat nou precies het euvel is geweest :wink: )
Queenie22

Heeft iemand nog tips voordat ik er morgenochtend aan moet? hihi :wink:
Ach.. dat is het nadeel van mijn beroep (internationeel vertaalster (en voordat ik de kritiek krijg zoals op een ander forum... ik vertaal van het Duits naar het Engels.. NL is mijn derde taal :wink: ), ik ben nog veel te laat op :smt005
Ik laat het jullie sowieso morgen weten, want ik mis, in navolging van het ´antwoord, graag antwoord terug´ (sorry, quote op geheugen :wink: ) ook wel een beetje de afloop... zeker als je naar lotgenoten zoekt en niet weet hoe het nou NA het bezoek is gegaan :wink:
wo, 07/10/2013 - 00:03 Permalink
vV

het abcesje zal voornamelijk komen door vuil wat tussen tandvlees en de kies blijft zitten.
Als gepland is de kies te trekken zal dat dus vanzelf allemaal gaan genezen wanneer de oorzaak weg is.

Overigens: doe je zelf een lol, ga niet proberen op elke vraag een antwoord te vinden op internet. Behalve dat uit elk antwoord wellicht 1 of meer nieuwe vragen komen is ook niet per se elk antwoord wat je denkt te vinden het juiste.
Misschien is het gewoon beter te vertrouwen op de behandelaar, die heeft hier meerdere jaren voor gestudeerd (niet via een korte internetcursus dus..) . Het enige wat je doet met steeds meer vragen stellen en antwoorden trachten te vinden (op vragen die wellicht helemaal niet aan de orde zijn) is het verder voeden van je eigen angst, lijkt mij averechts te werken.
succes met de behandelingen.
wo, 07/10/2013 - 09:21 Permalink
Queenie22

Heel erg bedankt voor je antwoord vV, je hebt helemaal gelijk!
Het is juist dat mijn angst vooral ligt in het ´onbekende´, dus dan ga je automatisch naar een ´antwoord´ zoeken... wat inderdaad, zoals je zegt, vooral averechts werkt :wink:
Ik ga straks vertrekken.. de tandarts zit hier een uur vandaan... en dan zullen we het zien :D
Nogmaals bedankt!
wo, 07/10/2013 - 10:39 Permalink
Queenie22

Zo, voor vandaag zit het er weer op.
Het was inderdaad zoals vV al zei, een ´abcesje´, dus verre van alle horrorverhalen die ik mezelf gisteren weer had aangepraat (wat voel je je dan toch altijd ´stom´ achteraf he :smt005 ). Ook de tandarts moest er hartelijk om lachen toen ik achteraf vertelde wat ik me allemaal in mijn hoofd had gehaald haha :wink:
Volgende week wordt de verstandskies weggehaald... als de dag aanbreekt zal ik wel weer even zwaar in de zenuwen zitten, maar mede dankzij de verhalen op dit forum, ben ik er niet meer zo bang voor als dat ik eerder was (BEDANKT!! :D ).
Ik zal volgende woensdag het verloop nog wel even melden hier!
wo, 07/10/2013 - 19:10 Permalink
Queenie22

Morgen is het zover... ben als de dood... rationeel weet ik dat het weinig voor gaat stellen, maar pfffff....
Moest wel lachen toen ik het verhaal van de schoonzus van mijn vrouw hoorde... zij gaat naar dezelfde tandarts en heeft het voor elkaar gekregen ongemerkt de praktijk uit te lopen toen de tandarts zei dat er geboord moest worden :smt005 En toch zit ze bij dezelfde tandarts en heeft onderhand heel veel reconstructie achter de rug... dus ik hou me daar maar aan vast ;)
wo, 07/17/2013 - 01:51 Permalink