Bang

Author:
AS23
Posted:
zo, 11/01/2015 - 21:37
Ik ben hier op dit forum gekomen om mijn verhaal te doen en steun te zoeken bij andere mensen die net als ik bang zijn en zich schamen voor hun gebit. Ik ben pas 23 jaar en mijn gebit is er slecht aan toe. In mijn jeugd heb ik nare ervaringen opgedaan met een tandarts die gaatjes vullen met verdoving maar onzin vond. Ik ben dus toen een lange tijd niet meer naar de tandarts geweest. Vorig jaar is er een kies afgebroken, de kies naast mijn snijtand, omdat die erg in het zicht zat ben ik toen naar de tandarts gegaan. Er is toen een wortelkanaalbehandeling gedaan en er is meteen gekeken wat er nog meer moest gebeuren. Dit zouden nog 2 wortelkanaalbehandelingen worden, veel gaatjes vullen en alle verstandskiezen moesten worden getrokken. Ik heb mijn verstandskiezen laten trekken en een andere kies die erg rot was ook. Die zat helemaal achterin dus kan wel zonder die kies leven. Mijn ouders betaalde toen mijn verzekering en ik had geen aanvullende tandarts verzekering. Maar ze zouden de rekening van de wkb betalen. Helaas gebeurde er nogal iets onverwachts en dat ging dus niet meer. Ik was zo blij dat ik eindelijk de stap had genomen om iets te laten doen aan mijn gebit, maar door dat financiële gedoe durf en kan ik eigenlijk niet meer terug naar die tandarts. Nu heb ik samen met mijn vriend een goede verzekering en hebben we samen een afspraak gemaakt voor over twee weken bij een nieuwe tandarts. Ik weet eigenlijk al wat er allemaal moet gebeuren omdat ik dat heb besproken met de vorige tandarts. De kiezen trekken en de wortelkanaalbehandeling vielen me best mee, maar toch ben ik weer zo bang nu de afspraak staat.
AS23

Hier een update van mijn kant. Helaas is het er nog slechter aan toe dan ik dacht en dat mijn vorige tandarts heeft verteld. De gaatjes moeten inderdaad gevuld worden maar ik heb geen wortelkanaalbehandeling nodig, de kies is niet meer te redden. Vandaag was ik zo emotioneel dat ik niet heb gevraagd hoe we dit gaan oplossen. Wat kan er gedaan worden als je eennalaatste kies word getrokken?
Maar het ergste wat er vandaag uit kwam was dat ik dus parodontitis heb. De tandarts keek en er zijn pockets van wel 7 mm. Ik moet dus naar de mondhygieniste om dit te behandelen. Nou ben ik wel erg benieuwd wat er dan precies gaat gebeuren. De pockets worden schoongemaakt maar doet dit pijn? En zijn er mensen die hier ook last van hebben gehad en hoe is de behandeling verlopen?
vr, 11/13/2015 - 20:11 Permalink
Romy32

Eerst wil ik even zeggen dat ik het heel goed van je vind dat je weer naar de tandarts bent gegaan.
Goed bezig!

Als een kies getrokken is, kun je twee dingen doen:
1. Niets.
2. Het gat laten opvullen.

Als je voor optie 2 kiest, zijn er weer verschillende mogelijkheden:
1. Een brug.
2. Een implantaat.
Omdat je nog zo jong bent, is het misschien ook nog een optie om de achterste kies met een beugel naar voren te halen, maar daarover kan je tandarts je meer informatie geven.

Optie 1 (niets doen) is niet verstandig. De kiezen naast het gat kunnen iets naar elkaar toe gaan groeien, en de kies tegenover het gat kan iets uit gaan groeien. Als je dan over een paar jaar besluit het gat toch op te laten vullen, kan dat misschien niet meer.

Wat betreft de behandeling bij de mondhygiënist; dat kan ook onder verdoving.
za, 11/14/2015 - 10:25 Permalink
AS23

Als antwoord op door Romy32

Hartstikke bedankt voor je snelle antwoord Romy!

Ik ben weer een stukje wijzer geworden. Ik ga deze opties volgende keer zeker bespreken met mijn tandarts. Ze zei wel al dat we pas wat konden doen aan het gat als mijn tandvlees weer gezond is. Maar ik wil liever niet zo lang met een gat rondlopen. Gelukkig weet ik nu wel wat meer en heb ik genoeg te vragen aan mijn tandarts.
Heel fijn dat dit forum er is!
za, 11/14/2015 - 17:53 Permalink
Summer2508

Als antwoord op door AS23

Wat rot dat je gebit er slechter aan toe is dan je dacht, maar wel knap dat je de stap weer hebt genomen. Is deze tandarts wel aardig/rustig? :-) In ieder geval respect dat je de stap hebt gezet om toch te gaan. Vwb je andere vraag daar heb ik geen verstand van, maar Romy heeft al goede tips gegeven. Wilde eigenlijk alleen zeggen dat ik het stoer van je vind! ;-)
do, 12/03/2015 - 02:09 Permalink
AS23

Als antwoord op door Summer2508

Hi Summer2508! Bedankt voor je lieve reactie. Mijn nieuwe tandarts is inderdaad heel vriendelijk en rustig, ze legt alles goed uit. En als ik tijdens het boren even met mijn ogen kneep dan had ze het al door en stopte ze even. Echt heel fijn dus. Ik ben inmiddels twee keer geweest en heb al veel gaatjes laten vullen. De eerste keer zat ik met tranen in de stoel en de tweede keer ging het al veel beter. Als ik thuis kom heb ik wel even een flinke huilbui en wil en kan ik helemaal niks meer. Gelukkig heb ik ook een hele lieve vriend die me wel begrijpt. Al heeft hij zelf nog nooit een gaatje gehad.
Ik ben ook bij de mondhygieniste geweest en alles is gemeten en we hebben een plan gemaakt. In het nieuwe jaar moet ik 4 keer terug komen om alles te laten schoonmaken. Wel weer een flinke rekening helaas, maar ik ben nu wel op het punt gekomen dat ik echt alles wil oplossen.
Weer een heel verhaal, maar ik hoop dat er andere meelezen en zelf nu ook de stap maken. Ik heb zelf namelijk het hele forum uitgepluist voordat ik eindelijk ging.
wo, 12/09/2015 - 00:13 Permalink
AS23

Als antwoord op door AS23

Hier weer een update van mij. Ik ben alweer twee keer geweest om gaatjes te laten vullen en ook al is 1 kies heel diep gevuld gelukkig geen last gehad. Ook is mijn kies getrokken, het gaat om de 36. In mijn jeugd zijn er door ruimtegebrek in alle kwadranten al een kleine kies getrokken en dat is mooi allemaal naar elkaar toe gegroeid. Nu was ik dus heel bang dat dit goed te zien zou zijn, maar met een zuinig lachje is het gelukkig niet zo goed te zien. Het trekken was niet echt prettig aangezien de kies helemaal afbrak en de kies daarna door midden werd geboord. De ene helft kwam er redelijk makkelijk uit, de andere helft ging veel moeilijker. Uiteindelijk is er dus een klein wortelpuntje overgebleven, maar omdat het nogal diep was en veel bloed kon mijn tandarts het niet goed zien en heeft ze besloten het maar te hechten. Ik kan het er nog uit laten halen door de kaakchirurg zei ze maar kan het ook laten zitten als het geen problemen geeft. Dus daar hoop ik dan maar op. Gelukkig geen dikke wang gekregen of helse pijnen, ik heb wel antibiotica gekregen en slik ook nog wel paracetamol. Maar voor de rest gaat het prima. Nu ben ik even klaar bij de tandarts en ga ik in het nieuwe jaar de behandeling bij de mondhygieniste starten. Als mijn tandvlees dan weer gezond is, ga ik samen met mijn tandarts kijken wat we gaan doen om het gat op te vullen.
zo, 12/20/2015 - 16:50 Permalink