Kunstgebit vragen.

Author:
Helena90
Posted:
ma, 02/07/2022 - 03:35
Nadat ik lang in een basisverzekering heb gezeten heb ik nu weer een aanvullende verzekering met uitgebreide tandarts erin. Ben daar wel blij mee want nu kan ik eindelijk naar de tandarts terug.

Mede door Corona tijd is mijn angst stoornis en paniekstoornis weet opgevlamd. En houd dat me wel tegen om te gaan.

Ik heb een slecht gebit en ik wil een kunstgebit. Ik heb links geen normale kiezen meer zitten op de kleine kies naast de hoektand na. En er is nog 1 gewone kies aanwezig maar die is afgebroken, zwart en ik denk dat de zenuw dood is. Alleen als er eten in komt en ik bijt dan ga ik door de grond van de pijn.

Rechts heb ik aan de bovenkant alles nog (behalve de verstandskies) en rechts beneden zit er een flink gat tussen twee kiezen in.

Ik eet dus nu al 2 jaar met voortanden, hoektanden en ondertandjes en gehemelte. Ik eet alleen zacht voedsel en bij hard voedsel moet ik water of thee hebben om het zacht te krijgen om het te kunnen doorslikken. Ook snij ik alles zo klein mogelijk en bijt ook heel voorzichtig kleine stukjes af. Ik eet dus ook erg langzaam en dat valt op bij mensen. Daardoor eet ik liever niet in gezelschap, omdat ik me schaam erover en bang ben dat ik me verslik of stik in iets. Slikken word ook steeds moeilijker en de Voedingskeuzes beperkter. Ik weet wel dat ik in de nacht kaakklem en knars. Dat doe ik soms overdag ook als ik erg gespannen en gestresst ben of pieker.

Ik heb dagelijks pijn en slik dagelijks 3x 50 mg tramadol en 2x 500 mg naproxen. Zo hou ik de pijn en de ontstekingen onder “controle”. Ook spoel ik meerdere keren per dag met perio aid mondspoeling. En poets ik met vitis en met perio aid tandpasta. Met elektrische borstel en ik stoker minimaal 1x per dag met de raggertjes. Toch blijft het tandvlees bloeden, ontsteken en pijn doen en zijn mijn tanden en kiezen gevoelig. En er blijft plak zitten. Ik denk dat mijn pockets ook dieper zijn geworden.

Het beperkt ook mijn sociaal leven. Want je durft niet meer te lachen, niet meer te kussen of te zoenen, intiem te zijn, ook blijf je op afstand. Niet erg met de Corona maar alsnog hinderlijk.

Ook ontsteekt alles regelmatig en heeft het een Ping Pong effect op mijn reuma klachten.

Bij de laatste kies die getrokken is vond de tandarts een kunstgebit niet nodig er kon genoeg gerepareerd worden. Maar ik ben er nu echt klaar mee. Ik wil een kunstgebit en het liefste onder narcose dat ze de overige kiezen/tanden trekken en gelijk het gebit erin. Ik vraag me af hoe dit bij de verzekering gaat? Basis vergoed kunstgebit 75 % en aanvullende zou de eigen bijdrage van 25% vergoeden als ik het goed gelezen heb bij CZ. Eigen risico betaal ik gespreid dus eigenlijk ontvang ik geen factuur van eigen risico’s omdat het verrekend word.

Stel dat dit lukt, hoe gaat het dan in zijn werk? Moet je eerst happen alsnog? En kun je happen met een rotte en kapotte kies?

En zijn er nog extra kosten naast eigen risico en eigen bijdrage?

En stel dat ik het trekken bij de tandarts wil proberen, kunnen ze dan gelijk alles eruit trekken? Of moet dat perse kant voor kant? En kost dit extra? En klopt het dat hoek en snijtanden en voortanden het meeste pijn doen omdat deze niet te verdoven zijn omdat de wortels dicht bij de neus zitten?

Hoe erg is de napijn? Hoelang kan deze duren? (De ergste pijn dan)

En kan ik met een gebit weet normaal eten en slikken?

En kan je een klik gebit gelijk krijgen en word dit ook vergoed of moet je eerst gewoon gebit en dan pas klik? Zijn er nog opties die vergoed worden en waarbij het gebit stevig in de mond blijft zitten?

En mag je bij het uitkiezen van tandkleur ook een wittere Tint nemen dan dat je eigen tanden zijn en het gemiddelde is wat ze normaal gebruiken?

Sorry voor de vele vragen, maar ik wil gewoon goed ingelicht en voorbereid zijn want dit is best een heftige stap voor mij. Omdat het veel angst geeft, maar ik moet wat doen want ik wil niet heel mijn leven zware pijnstillers slikken terwijl dat voor nood is en er een risico is dat je verslaafd kunt raken eraan,

Alvast bedankt.
Tandarts_Richa…

Eigenlijk bent u bij uw tandarts het best om al die vragen te beantwoorden. Hij kent uw gebit. Een van mijn specialismen is kunstgebitten. Ik kan maar een advies geven. Als er nog wat te redden is NOOIT aan een kunstgebit beginnen beter een frame prothese. Het eerste gebit is een nood gebit. Uw kaak slinkt ontzettend met alle klachten van dien. Velen hebben problemen met gewoon eten en slikken. Sommigen komen niet v d pijnklachten af. Maar gelukkig zijn er ook mensen die die problemen niet kennen. Kijkt u maar op dit forum, dit onderwerp is al vaak langs gekomen, u bent niet de eerste. Lees alle ellende, vaak niet overdreven. U heeft alle ellende en kosten gespaard en krijgt het nu alsnog tegelijk op uw bordje. Heel veel geld die anders in de loop van tijd geleidelijk op uw bordje was gekomen. Ook het trekken van uw tanden kost geld, even voor het gemak 40 Eur per tand of kies, reken maar uit, en daarna nog de eigen wettelijk bijdrage en 25% van uw nieuw noodgebit. Hoop dat u een hoge aanvullende verzekering heeft genomen. Gespreid betalen doe ik nooit. Een bank is voor een lening daar kan men gespreid betalen. Een narcose gaat niet zonder risico, stel dat u niet wakker wordt( risico). Het duurt soms maanden voordat een verzoek om narcose gehonoreerd en uigevoerd wordt. En indien niet nodig en anders kan ...niet. Het is verstandig minimaal een jaar te wachten alvorens tot een operatie voor implantaten ( klikgebit) over te gaan. Dan is het eerste deel v h ergste slinken v d kaak minder geworden. U kunt zelfs WC (toilet) wit krijgen, maar of dat mooi is???. Net als wanneer ik op mijn grijze kale hoofd opeens een zwart toupet zou doen. Dat was toen ik jonger was. Indien mogelijk, al doe je een vulling per maand omdat je het anders niet kan betalen, Stel een plan voor behoud in termijnen op met je tandarts!!! Nooit!! een kunstgebit tenzij niet anders kan. Lees A U B de vele vragen op dit forum
ma, 02/07/2022 - 18:49 Permalink
Helena90

Ik ben bij de tandarts geweest en het word een gewoon kunstgebit. Klikgebit kan pas later. Halverwege maart heb ik de eerste afspraak bij de tandprotheticus. Heb ook verwijzing voor kaakchirurg gekregen voor te trekken onder narcose al heb ik daar pas voor de intake 20 april een afspraak en jammer genoeg is er daarna ook nog een wachttijd. Dus ik moet nu maar even het uit zingen met pijnstillers, maagtabletten en medicatie tegen de misselijkheid.

Of ik moet ineens geen angst meer hebben en het volledig durven te laten trekken bij de tandarts. Maar daar zet ik mijn hoop maar niet op. Zelfs komt de angst door de lorazepam heen.
do, 03/03/2022 - 00:32 Permalink
Tandarts_Richa…

Als vooral de hoektanden nog goed zijn dan altijd kiezen voor een frame prothese. Wat u beschrijft zal waarschijnlijk een immediaat prothese zijn. Ik noem dat een "gok" gebit. De maker v d prothese zal moeten gokken hoe de kaak zal zijn nadat de tanden/kiezen getrokken zijn. Dit kan verkeerd beoordeeld ( gegokt) zijn. met veel ellende tot gevolg. Eerste nood gebit is de eerste 18 maanden vaak een probleem gebit. Heeft u alle ellende in eerdere vragen gelezen. Ik heb maar een post gezien van iemand die blij was na het plaatsen v h gebit. Maar dat was kort na plaatsen. Hoop dat mijn reactie daarop niet uitkomt. Totdat de tanden getrokken zijn kan je altijd nog bedenken en indien mogelijk over gaan tot een gedeeltelijk gebit een frame prothese. Anders wens ik u veel geluk en hoop dat u ellende bespaard blijft. Uw tandarts kan aangeven of hij u bij het trekken kan helpen. Ik doe dat zelfs bij de meest angstige cliënten. Achteraf altijd opluchting en geluiden dat het meevalt... voor niets bang geweest....Maar leuk is het nooit.
do, 03/03/2022 - 22:02 Permalink
wilma63

Mijn naam is wilma en ben 58 jaar.
Op 7 maart heb ik moeten happen en op 8 maart is alles getrokken onder narcose. Direct het noodgebit in
Vanaf het moment dat de verdoving is uitgewerkt last van drukpunten aan het ondergebit gehad.
Zowel op 9 maart als 11 maart teruggeweest om dit te laten verhelpen. Voor een uurtje was het dan redelijk maar daarna begon het weer verschrikkelijk pijn te doen.
Ik kon op een gegeven moment niks meer met mijn mond, niet drinken of eten. Laat staan praten.
Uiteindelijk heb ik besloten om vanaf 12 maart het ondergebit uit te laten.
Wel heb ik elke keer als ik iets dronk of vloeibaar voedsel tot me nam direct hierna mijn mond gespoeld met lauw water met zout.
Nu begin ik aan de bovenkant aan de binnenkant last van mijn lip te krijgen alsof het vol met blaren zit.
De onderkant waar het gebit op bleef drukken doet nog steeds ontzettend pijn. Het is net of ik een groot gaatje in mijn kies heb, sat gevoel heb ik.
Wat medicatie betreft gebruik ik aleve 275, dit vanwege het feit dat paracetamol niet werkt bij mij en van ibuprofen krijg ik een allergische reactie.
Na bijna 5 dagen weinig tot niks gegeten te hebben voel ik me knap beroerd. Als ik dit eerder had geweten was ik er nooit aan begonnen.
Morgen naar tandprothecius hier in mijn woonplaats om te kijken hoe of wat er aan de hand is. De narcosetandarts zit in zaandam.
Elke keer 2 uur heen en 2 uur terug met het OV. Om dan binnen 10 minuten weer buiten te staan,buiten de kosten elke keer van het OV. Nu dan ook hopen dat mijn zorgverzekering hiermee akkoord gaat.
zo, 03/13/2022 - 19:51 Permalink
Tandarts_Richa…

Wat vervelend voor u. Maar ik ben heel blij met uw verslag. Ik blijf het zeggen. Er gaat niets boven uw eigen Tanden en kiezen, wees er zuinig op. Wat u beschrijft zijn de gevolgen van wat ik hierboven al genoemd heb: Een 'Gok"prothese. Dus niets bijzonder aan de hand, gewoon de normale problemen v e immediaat prothese. Misschien zullen er wat aanpassingen aan moeten gebeuren. Zou zo lang mogelijk ( minimaal 3 maanden) wachten met opvullen/rebasen/relinen. Zou niet naar een ander dan diegene die het gemaakt heeft gaan. De eerste nazorg behandelingen, v pijnklachten, horen bij het vervaardigen v d prothese. Gaat u naar een ander dan bestaat het gevaar dat de eerste zegt... Tja maar die ander heeft het heel verkeerd aangepakt... dus weg garantie/nazorg. U heeft de nadelen v e verre behandelaar geaccepteerd, daar hoort ook de nazorg reizen bij. De eerste 18 maanden slinkt uw kaak het hardst. Hoe langer u wacht hoe minder keren opgevuld zal moeten worden voordat u na 18 maanden uw definitief gebit laat aanmeten. Helaas heeft u mijn antwoorden op dit forum niet eerder gevonden. En dan nog...de meesten denken "het zal mij niet gebeuren". Vraag het mij af hoe uw zorgverzekeraar zal reageren. Als het van tevoren aangevraagd is of dat de maker een overeenkomst heeft dan moet het geen problemen geven. Succes... maar nogmaals bedankt voor uw waarschuwing... mij wil men niet geloven...helaas.
ma, 03/14/2022 - 19:45 Permalink
Helena90

Beste Richard, men wilt je wel geloven maar er zijn gewoon gevallen waarbij het vaste gebit op is en de patiënt geen rijke miljardair is om naast de aanvullende verzekering te kunnen (blijven) betalen.

Voor mij is het een opluchting dat 1. De tandarts mij serieus heeft genomen, 2. Eerlijk is geweest en 3. dat ik weet dat ik nu inclusief wachtlijst bij de kaakchirurg nog even moet doorbijten met tramadol, paracetmol, ibrufen en pillen tegen de misselijkheid en pillen tegen het maagzuur en een maagbeschermer. Minimaal 6 maanden nog. Ondertussen breken de stukken van mijn tanden en kiezen nog meer af tot scherpe randen en is eten nog minder fijn. Ik zit te verlangen naar de afspraken van het happen voor het gebit. Maar tegelijkertijd vraag ik me ook af of er bij het happen geen tanden en kiezen er gratis mee uitgetrokken worden wanneer ze dat spul wat hard is geworden weet uit je mond halen. Zou fijn zijn dit te weten van te voren zodat ik extra pijnstillers kan nemen want als er een tand/kies eruit getrokken word doordat het in het hap spul plakt dan denk ik dat ik heel het gebouw bij elkaar gil en schreeuw van de pijn.
ma, 03/21/2022 - 01:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Alleen als de tanden/ kiezen zo los zijn dat je ze eigenlijk al met blazen eruit zou kunnen krijgen heb je kans dat ze in de afdruk mee komen. Is mij in 40 jaar en duizenden afdrukken misschien twee keer voorgekomen. De angst voor wat er kan gebeuren maakt alles veel erger. Niet nadenken v wat er kan gebeuren anders durft u zelfs niet meer de straat op. Heb vertrouwen.
ma, 03/21/2022 - 04:35 Permalink
Laura_40

Hai,
Ik heb sinds 7 maart een boven prothese. Ben pas 40 jaartjes jong dus was wel een dingetje. Ik heb mijn tanden en kiezen bij de tandarts laten trekken. Het voordeel hiervan vind ik is dat de tandarts jou kent. Het gebeurde bij mij in etappes. Eerst de kiezen links, toen rechts en daarna de tanden. Ik kon die periode dus nog gewoon eten. En de meeste wonden waren geheeld toen de prothese er 7 maart in ging. Totaal geen pijn gehad. Ook niet bij het trekken. Wordt goed verdoofd. De 2e dag na het plaatsen van de prothese zat ik al aan een prakje spinazie met een eitje😃.
Echt, het kan dus ook heel erg mee vallen.

Ik heb mijn prothese nu dus 2 weken maar ik moet wel een kaakoperatie ondergaan. Door ziekte en medicijn gebruik heb ik bijna geen bot dus de prothese zit los. Opvullen en plakken kan niet omdat de wonden eerst 2 tot 3 weken moeten helen.
Er wordt dus bot uit mijn heup gehaald en ik mijn kaak geplaatst. Als dit vastgegroeid is, dan de implantaten en dan weer een paar maandjes later een klikprothese. We moeten even door dit proces maar uiteindelijk zijn we dan blij met onze mooie witte nep tandjes😃.
Hoe moeilijk de situatie soms ook is…ga niet bij de pakken neer zitten, geef niet op en onthou waar je het voor doet.
Voor mij dus ook een enorme tegenslag dat ik de operatie moet ondergaan maar ik hou mijn einddoel voor ogen.
Dus voor iedereen die dit nu ook ondergaat…. Houd moet😘
di, 03/22/2022 - 12:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Normaliter zou ik een minimaal jaar wachten met het plaatsen van implantaten. Het slinken v h bot moet eerst tot rust komen. Doet men dit niet dan kunnen er problemen ontstaan door het verder slinken als de implantaten te snel geplaatst worden. Normaliter geven de zorgverzekeraars ook niet zo snel toestemming maar u kunt het natuurlijk zelf betalen als u rijk genoeg bent. Eerste 18 maanden slinkt de kaak het hardst. Een paar keer opvullen en dan pas het definitief gebit. Een behandelaar met ervaring zal geen problemen hebben met het maken v e prothese in een sterk geslonken kaak. Toevallig mijn ervaring gebied. Maar ik heb weinig cliënten die in een boven kaak implantaten nodig hebben. Het eerste noodgebit zit altijd los. Ik kan niet na twee weken al zeggen dat een kaakoperatie nodig is. Maar misschien ben ik niet een goede tandarts. Ik ben heel blij met uw bemoedigende woorden maar wil meegeven om zo lang mogelijk je eigen tanden en kiezen te houden. Zo lang mogelijk een gedeeltelijk prothese indien nodig.
di, 03/22/2022 - 13:47 Permalink
Laura_40

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Richard,
Toevallig vergoed mijn verzekering dit wel. Dit omdat ik nagenoeg dus geen bot heb. Dit heeft niet te maken met het trekken van de tanden en kiezen. Maar een andere medische redenen.
Een normaal gebit heeft dus 0 houvast bij mij.
Zowel de tandarts als de kaakchirurg zijn het hier over eens. Dus in mijn geval moet er zo snel mogelijk bot bij geplaatst worden om vervolgens implantaten te kunnen plaatsen.
Niet iedereen is hetzelfde en bij sommige lopen dingen dus anders.

Mijn bericht was alleen maar om te laten zien, dat het krijgen van een prothese ook pijnloos kan verlopen. Je leest vaak alleen maar horror verhalen. Dus ik dacht.. ik breng wat positief nieuws.
T valt allemaal wel mee.. als je maar de juiste instelling hebt en vooral de moed niet laat zakken.
Is het vervelend.. ja.. soms..
maar er zijn echt ergere dingen dan dit.
di, 03/22/2022 - 15:43 Permalink