Pijnlijke voortanden, verstandskiezen die getrokken moeten worden en parodontitis

Author:
Jula
Posted:
zo, 03/06/2022 - 22:03
Beste mensen,

Ik zit met een probleem. Ik heb last van mijn twee voortanden: het is een zeurderige pijn, als ik diep inadem wordt het erger (wat ik niet snap). Dan lijkt het alsof ik in zoutzuur heb gebeten, het voelt super branderig aan. Het gekke is dat mijn onderste tanden, net onder die voortanden, ook pijn doen (gevoelig, drukkende gevoel). Ik kan me niet meer concentreren op mijn dingen, ik lijd er echt onder en word er depressief van. Ik zal kort uitleggen wat voorafging.

In november 2020 kreeg ik soms steken in mijn voortanden. Het gebeurde tijdens het werken, achter mijn pc. Ik heb slijtageplekken op mijn voortanden, tanderosie, dus ik dacht: gevoelige tanden, ik deed speciale tandpasta erop. Elmex.

In mei 2021 had ik drukkende pijn aan een kies rechtsonder. Ik werd eigenlijk wakker met drukkende pijn aan die kies. Nog die dag naar de tandarts gegaan, niet mijn eigen tandarts, foto’s gemaakt, er was niks op te zien. De tandarts zei: het is overbelasting. Dat kon, want ik at alleen aan die kant, want mijn kiezen aan de andere kant waren gevoelig. Het tandvlees was ook rood, ik moest spoelen en kreeg pijnstillers. Ik ging spoelen, de pijn trok enigzings weg.

Dus elke keer als ik pijn had, dacht ik ow, het is overbelasting. Dus ik probeerde aan de beide kanten te eten.

In oktober 2020 naar de mondhygiëniste geweest. Mijn tanden waren gevoelig, maar ze was ook erg ruw, ze moest zelfs fluoride gebruiken om de behandeling uit te voeren (wat ik haat, want ik kan niet tegen dat spul). Nog dezelfde maand naar naar de tandarts geweest, foto’s gemaakt, niks op te zien. Moest wel mijn 2 verstandskiezen laten trekken.

Na een maand begon de ellende. Ik kreeg enorme steek in een van mijn voortanden. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Ik heb alles geprobeerd wat je kan krijgen tegen gevoelige tanden. Na een aantal uur veranderde de stekende pijn in drukkende pijn. Zoals ik eerder zei, het glazuur aan mijn voortanden is erg aangetast. Voor dit incident durfde ik die plekken amper te poetsen. Na het incident dacht ik: misschien moet ik beter poetsen, want misschien gebeurde dit omdat ik niet goed heb lopen poetsen. Maar goed, de mondhygienste was ook ruw geweest.

Na een aantal weken kreeg ik enorme last van mijn rechter boven kies, schuin boven de kies waar ik in mei last van had. Gelijk een afspraak met de tandarts gemaakt, er zijn foto’s gemaakt, maar wederom: niks op de foto’s te zien. De tandarts dacht dat de pijn misschien veroorzaakt werd door de verstandskies, (je kan de pijn ook anders voelen namelijk). Maar hij dacht ook aan een bijholteontsteking, als ik mijn hoofd bewoog deed het idd pijn. Ik was ook verkouden. Maar ik heb af en toe nog steeds last van die kies, vooral als ik me inspan.

De tandarts kwam tijdens de tweede afspraak ook achter dat ik een gaatje had. Best slecht eigenlijk. En dat ik eigenlijk een serieus tandvleesprobleem heb, parodontitis. Daarom moeten de verstandskiezen eruit, zodat het hele gebit schoon gemaakt kan worden. Dat was het plan. Omdat de samenwerking tussen mij en hem niet optimaal is, ben ik doorverwezen naar een speciale kliniek (voor parodontitis).

Ik heb een afspraak gemaakt bij die kliniek en ondertussen hield ik pijn in mijn mond. Die kies boven rechts deed nog pijn. Mijn tandvlees bloedde, dus ik ging spoelen en op mijn voortanden voelde ik enorme druk. Het leek alsof mijn tanden door het gebruik van het mondwater steeds gevoeliger gingen worden.

Na de afspraak bij die kliniek werden mijn klachten aan mijn voortanden erger. Ze hebben de pockets gemeten en daardoor ging mijn tandvlees nog meer ontsteken. En ja hoor, ik moest weer spoelen met Pro Aid. Maar dat spul is zo agressief, dat ik nog steeds last heb van mijn tong (ook al ben ik al een tijdje ermee gestopt).

Ik ben ondertussen er ook achter gekomen dat ik klem in mijn slaap. En toen is het kwartje eigenlijk gevallen. Ik denk dat die kiespijn in mei en november door klemmen kwam, maar toen was ik me daar niet van bewust. Als ik wakker word, doen mijn kiezen pijn, dus ook mijn voortanden en mijn ondertanden. In de loop van de dag wordt de pijn aan mijn twee voortanden alleen erger. Net zoals ik hierboven schreef: branderig, alsof ik in zoutzuur heb gebeten. Ik weet niet of deze pijn wordt veroorzaakt door 1) knarsen/klemmen of 2) door mijn tanderosie, want ik mis echt flink wat glazuur, 3) tandvleesontsteking. Ik heb overigens op de kiezen lopen tikken met een pen en een van de tanden is iets gevoeliger, maar de pijn trekt weg, dus ik maak me geen zorgen dat het om een wortel probleem gaat.

Ondertussen heel veel tandpasta’s uitgeprobeerd, want ik kreeg van Elmex ook een rare tong, en heb zelfs zonder tandpasta gepoetst. Ik heb een aantal keer gespoeld met zoutwater, omdat ik die Pro Aid niet meer gebruiken, en toen begon dat gevoel van alsof ik in zoutzuur heb gebeten. En het is nu veel beter, maar als ik diep inadem, voel ik een soortgelijke pijn, heel raar. Want op die moment, als ik normaal adem, voel ik het niet.

Dus wat denken jullie? Komt de pijn aan mijn voortanden door knarsen/klemmen? Of door het ontbreken van (gedeeltelijk) glazuur? Of tandvleesontsteking? Kan natuurlijk ook een combinatie zijn. Maar stel dat het komt door het ontbreken van het glazuur, hoe kan het dan het beste gerepareerd worden? Want ik ben bang dat ze als ze facing erop gaan plaatsen, dat de napijn heel erg zal zijn, net als wat ik in november heb ervaren: want de kiezen zijn nu al gevoelig, hoe zullen ze straks zijn als je ze gaat behandelen? Wat zijn de mogelijkheden? Overigens word ik heel, heel, heel misselijk van fluoridelak, dat is dus geen optie. Ik heb pijn, maar ben zo bang voor een behandeling, omdat ik bang ben dat de napijn zo erg zal zijn, dat misschien de wortel nog meer geïrriteerd raakt en dat ik misschien een wortelkanaalbehandeling moet krijgen.

Het liefst wil ik 1) dat die twee verstandskiezen eert eruit zijn 2) dat ik mijn voortanden laat kijken en misschien facing erop laat zetten of een andere oplossing 3) een bitje 4) mijn tandvlees, parodontitis, aanpakken.

Maar ik ben vreselijk bang om die verstandskiezen te laten trekken. Het gaat om linksonder en rechtsboven. Ik ben bang voor de verdoving, dat ik er misselijk van word, dat ik hartkloppingen krijg, en dat ik moet stikken of overgeven, dat verdoofde gevoel in je mond, ik word gek als ik eraan denk. En ik ben nu al duizelig, dus ik kan niks kalmerings nemen.


Oke, om samen te vatten: hoe voelt het als je rechtsboven wordt verdoofd? Zwelt je hele gehemelte op? Moet je dan niet kokhalzen? Of is je gehele halve kant van je gezicht verdoofd? Trouwens, is het laten wegtrekken van een verstandskies hetzelfde als een normale kies? Ik heb wel eens een kies laten trekken, daar heb ik dan wel ervaring mee. En hoe is het om je kies onder te laten trekken? Kan je wel nog slikken? Het lijkt me vreselijk, dat verdoofde gevoel in mijn tong. Stik je niet? Word je keel ook verdoofd?

En wat moet ik met mijn voortanden? Is het erosie of toch tandenknarsen? Ik ben als de dood dat, of het gaat om het plaatsen van een facing of zelfs reinigen om die parodontitis aan te pakken vreselijk pijn gaan doen, want ze zijn nu al heel gevoelig.

Wat moet ik doen?

Ik moet een bitje laten maken, maar dat kan nu niet omdat ik als de dood ben voor het verwijderen van mijn verstandskiezen. En hoe moet het straks met de reparatie van mijn voortanden? En bij wie moet ik dat (facings) laten zetten in godsnaam? Wie is daar goed in? En zelfs als ik alleen een bitje laat maken en ze laat zoals ze nu zijn, gaan ze niet vreselijk pijn doen tijdens de behandeling om het tandvlees aan te pakken? Misschien tijdens de handeling niet, want je wordt verdoofd, maar wel napijn. Ik had dit aan de behandelaar voorgelegd, bij die speciaal kliniek en ze zijn doodleuk: smeer er tandpasta erop. Ja natuurlijk, alsof dat gaat helpen! Als het pijn doet, zit je alleen thuis pijn te hebben. Zo kut dit.

Ik weet het echt niet meer en word er heel depressief van.

Hoop dat jullie me kunnen adviseren en helpen.

Alvast bedankt.

Jula
Tandarts_Richa…

Uw poost lees ik nu pas... mag nog werken. Het eerste wat ik dacht...Parafuncties, stress, een bitje. Het zou een combinatie kunnen zijn v alle drie. Zou een voor een afstrepen beginnend met niet te veel door uw hoofd halen van wat misschien wel of misschien niet kan gebeuren. U bent , in de mond, ziek. Volg de therapie als u beter wilt worden. Streng nietwaar. Eerst de fundering uw tandvlees. Verwijder wat overbodig is, uw verstandskiezen. Behandel de slijtage aan uw voortanden door eerst vullingen te leggen aan de verhemelte zijde. Dit geeft helaas een beetverhoging, maar uw kiezen zullen dan naar elkaar toe groeien,( lees "Dahl Plateau"). Als alles stabiel is een anti knars plaatje. U kunt ook al beginnen met professioneel begeleiding om v d oorzaken v d parafuncties ( knarsen, klemmen), uw stress af te komen. Zorg dat de schade veroorzaakt door parodontitis wordt gestabiliseerd, door de parodontoloog, uw tandvlees groeit niet terug dus de tandhalzen kunnen na een behandeling gevoelig zijn. Probeer Vitis mondspoeling voor de gevoelige tandhalzen. En als alles na alle moeite en hulp door professionals tot rust gekomen is ....weer opbouwen, waar nodig. Laat u begeleiden , luister naar de adviezen, ga niet zelf doctoren. Succes.
ma, 03/07/2022 - 22:55 Permalink
Jula

Bedankt voor uw reactie. Ik weet wat ik moet doen, eerst verstandskiezen laten trekken, ben alleen super bang. De kies rechts boven moet eruit. Ik weet niet wat me te wachten staat. Hoe voelt de verdoving? Zwelt je gehemelte helemaal op? Of de helft van je gezicht? Kan je nog goed ademhalen? Ik las ergens dat iemands oog was uitgevallen. Kan iemand mij vertellen hoe het voelt? Het gaat om de verstandskiezen linksonder en rechtsonder.
ma, 03/07/2022 - 23:33 Permalink
Tandarts_Richa…

Verdoofd is verdoofd. U voelt dat wij bezig zijn maar voelt geen pijn. Verdoving is uitschakelen v gevoel. Dat alleen, voelt raar net als wanneer je been "slaapt". Tintelt. Maar niets opgezwollen, etc. Maak u geen zorgen vertrouw je behandelaar. Napijn als de verdoving is uitgewerkt kan maar daar zijn pijnstillers voor. Waar haalt u die gekke verhalen vandaan. Oog uitgevallen, laat mij niet lachen nog nooit van gehoord. Al die verzinsels maken het alleen erger door wat u denkt , de behandeling valt meestal mee. U kunt ook een olifant uit een mug maken.
di, 03/08/2022 - 23:15 Permalink
Jula

Klopt, maar ik zoek een andere tandarts. Ik zit in Amsterdam. Verstandskiezen zijn als eerst aan de beurt, maar twijfel of dat eerst moet omdat ik echt pijn heb aan mijn voortanden. Ik weet niet of ik nog een aantal maanden kan wachten (gezien verstandskiezen wegtrekken+behandeling tandvleesontsteking) ik word letterlijk depressief van de pijn.
vr, 03/11/2022 - 19:18 Permalink
Jula

Hartelijk dank.
Ik maak me alleen wel zorgen om de parodontale behandeling. Als mijn voortanden (en ondertanden) zo gevoelig zijn (door klemmen) hoe gaat het straks met het reinigen van die elementen? Ik ben zo bang dat het vreselijk pijn gaat doen. De parodontoloog waar ik ben geweest zei: doe tandpasta erop. Maar zo simpel is het niet. Ik merk dat ik zo angstig ben, dat ik nog meer ga klemmen en zo in een vicieuze cirkel zit. Ik probeer me te ontspannen, maar ik moet wel een behandelaar hebben die dit serieus neemt.
za, 03/12/2022 - 21:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien ben ik te nuchter...Maar wat heeft het voor zin je nu nog zorgen te maken. De schade is er al. De remedie is de behandeling bij de parodontoloog...Het is zoals het is. Gevoeligheid zal optreden , althans bij de meeste mensen uitzondering daargelaten, maar ga er maar van uit . Accepteerdat. Gevoeligheid is te onderdrukken met sensitive tandpasta. Vitis sensitive (blauw) in combinatie met blauw mondspoeling of de v oudsher gebruikte Sensodyne. Niet wisselen v tandpasta omdat de werkzame stof tijd nodig heeft om te werken. Tandenborstel niet eerst nat maken en na poetsen uitspugen maar niet naspoelen met water.In ieder geval een sensitive pasta. De ene merk werkt voor de ene de ander voor een ander. Bij mij werkt alleen Oral-B. Geef het de tijd om in te werken. Als een tand extra gevoelig is dan een likje tandpasta plaatselijk opsmeren. Het is zoals het is. Berouw komt altijd na de zonde maar er is niets beter dan je eigen tanden.... Zet door.
zo, 03/13/2022 - 09:26 Permalink