2 verschillende afviezen; wat te doen? (incl. foto's)

Author:
Sleuteltje
Posted:
zo, 03/11/2018 - 13:00
Beste tandartsen,

Ik zit erg te twijfelen over wat te doen met mijn situatie. Hopelijk kunt u mij verder adviseren.

Bijna 20 jaar geleden is er een WKB uitgevoerd op de grote kies linksboven na acute pijnklachten door een flinke ontsteking. Hier is vervolgens een WKB op uitgevoerd. Na opnieuw lichte klachten in 2008 is er een herbehandeling uitgevoerd, waarbij het 4e kanaaltje is gevonden en schoongemaakt. De kies is daarna rustig gebleven.

Vorig jaar (inmiddels 10 jaar later) zag mijn huidige tandarts (nieuwe woonplaats) bij de 2,5 jaarlijkse röntgenfoto's dat er bij diezelfde kies op 2 plaatsen opnieuw een ontsteking was ontstaan. Na overleg is er een herbehandeling uitgevoerd door een endodontoloog, werkzaam in dezelfde praktijk. Hij zag op de foto's dat er (waarschijnlijk op 3 plekken) restanten van de vijltjes zijn achtergebleven; hij heeft deze niet weg kunnen halen, maar had de rest wel goed schoon kunnen maken en zei goede hoop te hebben op genezing. Daarna was het (minimaal) een half jaar afwachten om te kijken hoe het heeft geholpen.

Afgelopen januari was het zover en zijn er röntgen gemaakt. Een deel van de ontsteking was genezen; een ander deel (een zwart vlekje boven het wortelkanaal waar het vijltje is achtergebleven) was onveranderd gebleven (het was niet kleiner, maar ook niet groter geworden). Mijn tandarts adviseerde om nogmaals een half jaar te wachten, en te kijken of het alsnog zou genezen. Hij heeft dit overlegd met de endodontoloog die de herbehandeling heeft uitgevoerd en hij was het er mee eens. Nu ga ik eind deze maand bijna 4 weken naar Zuid Amerika, ik heb mijn tandarts verteld over mijn reis en hij heeft mij een antibioticakuur voorgeschreven om mee te nemen, mocht het aldaar op gaan spelen. Ik was hiermee op dat moment gerustgesteld.

Totdat ik vorige week ineens merkte dat de kies op een avond begon te zeuren. Dit heeft de hele avond geduurd (het was vrij licht, en ik heb geen pijnstillers nodig gehad), en trok aan het einde van de avond weer weg. Nu voelde ik de kies al eerder af en toe, maar dat was meer een gevoel van 'spanning' (geen druk, meer een bepaalde prikkel/irritatie), maar die avond herkende ik duidelijk het gevoel van zenuwpijn. Ondanks dat het weer weg was getrokken zat het me (zeker i.v.m. mijn reis binnenkort) toch niet lekker, en heb ik de volgende ochtend mijn tandarts gebeld. De assistente heeft met de endodontoloog overlegd en die adviseerde (ondanks die eenmalige pijnklacht) nog steeds om te wachten. Ik heb nu (sinds vorige week maandag) geen pijn meer gehad, en daarvoor eigenlijk ook alleen heel af en toe die 'spanning/prikkel'.

Omdat me dit toch zorgen baarde heb ik een second opinion aangevraagd bij een kaakchirurg. Hij heeft nieuwe (overzichts)foto's gemaakt, en zag ook de ontsteking. Hij adviseerde juist toch om een apexresectie uit te voeren, nog voordat ik vertrek. Die afspraak staat nu aankomende week, 13 dagen voor ik vertrek. Hij heeft naar het bultje gekeken en gevoeld en gaf aan dat dit waarschijnlijk ook door de ontsteking komt, wat mij doet afvragen of die er dus niet al die tijd heeft gezeten (het bultje zit er al minstens 10 jaar). De foto's die elke 2,5 jaar zijn gemaakt bij mijn oude tandarts laten niet allemaal de wortels zien (is dit gebruikelijk?), dus valt niet echt te achterhalen hoe lang de ontsteking er al zit. Ik heb wel foto's van de gehele kies incl. wortel van 2009/2010.

Ik zit nu dus met 2 verschillende adviezen: mijn tandarts en endodontoloog adviseren te wachten. Ik heb begrepen dat er soms flink wat tijd voorbij moet gaan om de herbehandeling een kans te geven, voordat je kunt beoordelen of het is geslaagd of niet. Bovendien zorgt een apexresectie natuurlijk voor verzwakking van de kies, wat ik ook zonde vind als dit niet nodig is (ik ben nog jong). Ik heb de antibiotica als voorzorgsmaatregel om mee te nemen naar mijn reis. Dit geeft enigszins wat rust, maar ik weet ook dat dit niet altijd (goed) werkt. Het idee om in mijn eentje met een pijnlijke, dikke wang te moeten rondlopen in een ver land vind ik toch behoorlijk naar.

Het andere advies van de kaakchirurg is dus om een apexresectie uit te voeren, hij gaf aan dat het hem het beste leek om dit nog vóór mijn reis te doen. Ik heb hem gevraagd of dit niet te kort dag is i.v.m. wondgenezing, hechtingen, etc. en hij zei dat dit in principe goed moet gaan, maar er is natuurlijk altijd kans op complicaties.

Ik vind het erg lastig; mijn tandarts en de endodontoloog die de herbehandeling heeft uitgevoerd kennen natuurlijk mijn situatie het beste, de kaakchirurg is alleen afgegaan op de nieuwe (overzichts)foto's die hij bij het consult heeft gemaakt. Zo heeft de endodontoloog bijvoorbeeld toentertijd 3D rontgen gemaakt verteld dat de wortels van mijn kiezen erg hoog liggen in de sinus holte, iets dat wellicht meespeelt. Met de kaakchirurg heb ik het hier niet meer over gehad. Ergens ben ik bang dat het er op een overzichtsfoto misschien 'eenvoudig' uitziet, maar bij het openmaken wellicht blijkt dat het een gecompliceerde situatie is, waarna de nasleep misschien ook erger wordt en risicovol is i.v.m. met mijn reis.

Ik begrijp dat er weinig gezegd kan worden over of de ontsteking aldaar weer kan gaan opspelen of niet, het gaat mij er met name over of er iets gezegd kan worden over het verschil in risico wat betreft het afwachten, of het kort van tevoren laten behandelen (met wellicht kans op complicaties, wondgenezing, ik heb ook verhalen gelezen over mensen waarbij de ontsteking een week na de apexresectie weer terug was, etc.). Als hier nog iets over gezegd/geadviseerd kan worden hoor ik het heel graag. Ik weet dat het slagingspercentage niet erg hoog ligt (50-75%) maar voor mij is het voor nu het belangrijkst dat ik de reis kan overbruggen. Ik heb tegen mezelf gezegd dat als ik begin deze week geen pijnklachten meer heb gehad (de laatste keer is bijna een week geleden) dat ik dan kies voor afwachten. Maar of dit nu de verstandigste manier van afwegen is weet ik niet...

Ik heb de foto's meegestuurd, links van vóór de herbehandeling (maart 2017) en rechts van de laatste controle (een half jaar later) januari 2018. Mocht het nog relevant zijn om de oudere foto's (2009/2010) te laten zien - misschien om te kijken of de ontsteking er toen ook zat en als stabiel kan worden gezien - kan ik die nog nasturen.

Nog een ander vraagje (die denk ik in beide situaties - na behandeling of niet - van toepassing is); hoe zit het de ontsteking/wond, antibiotica, in combinatie met zonlicht en de vlucht?

Alvast heel erg bedankt!
Attach
Sleuteltje

Als antwoord op door vV

Aangezien er klachten zijn: behandelen. Waren die klachten er niet was monitoren eerste optie.


Hartelijk dank vV!
De klachten zijn echter momenteel al een week niet meer aanwezig, en hebben maar 1 avond geduurd. Ik heb deze klachten ook aan mijn tandarts/endodontoloog voorgelegd en dit veranderde hun oordeel over het nog 6 maanden monitoren niet. Wat is uw idee hierover? Kan een kies die (heel af en toe lichte) klachten geeft nog uit zichzelf genezen? En valt er nog iets te zeggen over of de ontsteking 'groot' te noemen is a.d.h.v. de foto's? Is er haast bij geboden of kan dit nog 1,5 maand wachten?

Ik heb een afspraak staan bij de kaakchirurg voor a.s. vrijdag, dat is 13 dagen voor vertrek. Is dit een probleem i.v.m. wondgenezing, hechtingen, de vlucht, etc? Ik heb al mijn verstandskiezen ook chirurgisch moeten laten verwijderen en dit is mij erg meegevallen. Is de apexresectie hiermee vergelijkbaar?

Nogmaals bedankt!
ma, 03/12/2018 - 11:16 Permalink