Anamnese onderzoek

Author:
Jan
Posted:
vr, 06/21/2002 - 10:07
Mijn gebit is goed gevuld. Ik heb veel vullingen, waarvan veel grote in kiezen. Ik heb inmiddels 1 kroon. Mijn tandarts heeft voorgesteld een anamnese onderzoek te doen. Ik heb begrepen dat tijdens dit onderzoek de gebitssituatie volledig wordt doorgelicht. Daarna wordt een soort behandelplan (meer jaren plan) opgezet.

Er worden afdrukken gemaakt van het boven- en ondergebit. Er wordt een speciale rontgenfoto gemaakt waarop alle tanden en kiezen te zien zijn. Verder wordt het tandvlees gemeten en worden er mondfoto's gemaakt.
De codes die gebruikt worden voor het anamnese onderzoek zijn: C28, X21, C29 en G10.

Mijn vraag: Is dit een nieuw soort onderzoek? Ik had er tot nu toe nog niet van gehoord. Of wordt dit onderzoek alleen voorgesteld aan personen waarbij men met de behandelingen achter de feiten aanlopen?

Kunt u verder aanvullende informatie geven over de inhoud van het onderzoek en voor wie het bedoeld is.

Uit het onderzoek kan naar voren komen dat ik bijvoorbeeld ieder jaar 2 of 3 kronen moet laten zetten. Is het verstandig om zoveel aan mijn gebit te verbouwen terwijl ik op dit moment nergens last van heb. Ik weet dus niet of ik preventief mijn gebit wil gaan verbouwen.
de digitale tandarts

In sommige wat meer complexe situaties is het verstandig om het gebit goed te onderzoeken en na aanleiding daarvan een behandelplan op te stellen.

Bij u zijn reeds een groot aantal vullingen gemaakt en mogelijk ook kanaalbehandelingen uitgevoerd. Om nog vele jaren met uw gebit te kunnen functioneren, zijn waarschijnlijk kronen noodzakelijk.

Om de prognose en eventuele therapie van de verschillende gebitselementen te bepalen heeft de tandarts gegevens nodig.

Voor het opstellen van een behandelplan worden vaak rontgenfoto's en gipsmodellen van het gebit gebruikt.
X21 = panorama rontgenfoto
C28 = behandelplan
C29 = de studiemodellen van gips
G10 = een beetregistratie, welke gebruikt kan worden om de modellen over te zetten naar een apparaat wat kaakbewegingen kan simuleren (de articulator):

http://www.tandarts.nl/imagesforum/articulator-in-beweging.jpg

Mochten tanden/kiezen grote vullingen bevatten dan is de kans aanwezig dat de wandjes kunnen breken:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/tijdvoorkroon.jpg

Door breuk tot soms diep onder het tandvlees is het mogelijk dat de tandarts niet goed in staat meer is om de kies te restaureren. Op tijd kronen beschermt tegen dit soort vervelende fracturen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroon.jpg

Tevens is het bewezen dat kronen langer meegaan dan vullingen en als u nog lange tijd met uw gebit wilt doen, zou het niet onverstandig zijn om te kiezen voor een duurzame oplossing.

Met vriendelijke groet.
za, 06/22/2002 - 21:05 Permalink
Jan

Ik heb inmiddels het anamneseonderzoek gehad. Wat nog overblijft is een afspraak voor een bespreking.
Ik heb nu een begroting gekregen voor de restauratie, zo zal ik het maar noemen.
Het voorstel van de tandarts is de drie verstandskiezen te verwijderen (eentje is er al niet meer) en op de 8 kiezen ervoor een kroon te plaatsen. 4 goudkleurige en 4 van porselein.
De kosten komen neer op zo'n 3.500,= euro.

Ik weet dat kronen langer mee gaan dan vullingen. Ik zal er dus waarschijnlijk voor kiezen om het behandelplan te gaan uitvoeren met een tempo van zo'n 2 kronen per jaar. Ik wil op dit moment graag weten wat er gebeurd als de kronen vervangen dienen te worden. Ik ben nu 30 en zit er eigenlijk niet op te wachten dat het enige alternatief na een kroon een prothese is.

Kan dan zonder problemen nieuwe geplaatst worden? En kan ik nog gaatjes krijgen in de tanden die onder kronen zitten?

Alvast bedankt voor het antwoord.
di, 07/02/2002 - 21:08 Permalink
de digitale tandarts

Helaas heeft niets wat in de mond gemaakt wordt heeft een onbeperkte levensduur. Gelukkig gaan kronen zeer lang mee en kan indien deze toch verloren gaan vaak een nieuwe kroon gemaakt worden.
Soms is het dan noodzakelijk om een stift in een wortelkanaal te zetten als verankering, zie ook deze vraag: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Mocht een tand/kies uiteindelijk niet te behouden zijn dan is d.m.v. brugwerk of een implantaat deze meestal te vervangen, zie ook deze vraag: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=158&forum=7

De reden waarom een kroon faalt kan van mechanische aard zijn (o.a. breuk/loskomen) of van biologische o.a. door tandbederf en tandvleesproblemen.
In het porselein of metaal van een kroon zal geen gaatje kunnen ontstaan, maar langs en onder de randen kan dat echter wel.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroonmetcaries.jpg

In het bovenstaande plaatje heeft het tandvlees en kaakbot zich teruggetrokken (parodontitis) en ontstaat door de tandplak op het blootliggende worteloppervlak tandbederf(bruin/zwart)

Poets daarom je kronen goed dan gaan ze veel langer mee.

Met vriendelijke groet.
do, 07/11/2002 - 12:59 Permalink