Behandeling Disto-relatie via beetverhoging

Author:
John37
Posted:
za, 03/31/2018 - 23:17
Helaas nog geen reactie gehad, zou fijn zijn als patiënten en tandartsen die ervaring hebben met een beetverhoging reageren.


Voor onderstaande diagnose stelt mijn tandarts voor om zowel beneden als boven een beetverhoging toe te passen. Vooraf is een gipsmodel gemaakt. Dit is een compromis: de optimale behandeling zou zijn volgens een orthodontist: orthodontische voorbehandeling, onderkaak osteotomie (BSSO), orthodontische nabehandeling, uitgebreide THK follow up restauratie bovenfront palatinaal. Maar osteotomie zie ik niet zitten en orthodontie evenmin. Dus zijn we hier op uitgekomen. Ik post deze vraag hier omdat ik na een email geen bevredigend antwoord op mijn vragen krijg en graag een second opinion wil. Nog mooier: ervaringen van mensen horen die ook een beetverhoging hebben gehad. Ik ben man en 56 jaar oud.

Diagnose
• Traumatische (gehemelte) palatumbeet als gevolg van een disto-relatie van de onderkaak.
• Sterk geërodeerde palatinale vlakken van de boventanden.
• Verticale overbeet van > 10 mm. En Sagittale overbeet van > 5mm.

Ik heb uitgebreid ge-googled op de beetverhoging variant en veel gevonden in verwijzing tot bruxisme maar geen antwoord op de volgende vragen:

- Als ik het goed begrijp wordt de beetverhoging uitgevoerd dmv composiet (direct composiet), elementen worden dus verlengd. Is dit onzichtbaar? Tandarts antwoordt dat het vrijwel naadloos is maar wat is 'vrijwel'?

- Eigenlijk wil ik mijn tandarts gewoon vragen om referenties en met mensen spreken die ook zo'n behandeling hebben ondergaan. In het bedrijfsleven een gewone zaak maar het zou kunnen dat dit in de tandartsenwereld dit niet gebruikelijk is. Wat is jullie ervaring met vragen naar referenties?

- Als ik de studies lees lijkt het gebruikelijk te zijn om eerst een tijdelijke composietopbouw te maken en dan een opbeetplaat gedurende een maand om de optimale FWS te bepalen. Mijn tandarts gaat echter direct beginnen met de opbouw, met 2 x 2 uur is alles gedaan inclusief zes kronen. Zes omdat gebitselement 23 getrokken is en er dus een brug moet komen. Implantaat was hier wellicht beter geweest maar ik heb gekozen voor een brug en hij zei dat dit geen enkel probleem is. Klopt het dat de FWS niet bepaald hoeft te worden?

- Kan het kloppen dat dit zo snel kan en het niet nodig is om de optimale FWS te bepalen of eigenlijk de optimale beethoogte. Aangezien het composiet is denk ik dat hij snel correcties kan maken door er een stuk af te halen als het te 'krap' zou zijn.

- De essentie van het verhaal is dat door de distorelatie er grote krachten op de elementen staan. De beetverhoging vermindert die krachten zo heeft hij me uitgelegd en beperkt zo mogelijke toekomstige schade. Maar hoe sterk is een dergelijke constructie? Direct composiet betekent dat het er 'gewoon opgezet wordt'. Kom ik zo niet van de regen in de drup of is het wel tegen een stootje bestand? Of is het juist de bedoeling dat het composiet eerder kapot gaat dan mijn wortels wat waarschijnlijk gebeurd is met element 23.

- Totale kosten bijna 4800,- is dat een redelijke prijs?

Graag jullie advies.
vV

paar dingen:
referenties geven mag niet, wet op de privacy.
Ik heb veel beetverhogingen gedaan in composiet. Voor is dat het makkelijk reparabel is, nadeel dat het toch een compromis is. Gezien het soort beet vraag ik mij af of dit een wijze weg is, mate waarin verhoogd kan worden is beperkt.
Je gaat veranderingen doen die zichtbaar zijn. Kan esthetisch mooi worden wanneer tandarts het vaker doet.

kosten is lastig in te schatten. Wel is het zo dat voor sit soort behandelingen een aanvraag mbt regeling bijzondere tandheelkunde gedaan kan worden. Heeft het voordeel dat het vanuit de basisverzekering vergoed wordt , behalve het eigen risico. Heeft voor de tandarts het voordeel dat hij het op uurbasis mag declareren (indien zo aangevraagd) waar hij wellicht beter mee uitkomt ook nog.
Wil hij geen machtiging aanvragen kan je overwegen het via een CBT te doen. en mbt de genoemde kosten vraag ik mij af of ie dat red, met splint vooraf en wellicht ook na behandeling ter bescherming.

verder nogal wat vragen. Toch om nadere uitleg vragen. Is zonder de situatie erbij te hebben ondoenlijk namelijk. Of een second opinion, maar dan een echte en geen digitale.
2x 2 uur red ik niet, dat gaat alleen al op aan de brug en kronen en kom ik in relatie tot het extra werk ivm de verhoging zelfs tekort aan. Complete dentie opbouwen met composiet ben ik zeker 2 dagdelen mee bezig, en dan moet het geen al te moeilijke zijn. Komt mij nogal kort door de bocht voor. Aangezien er kronen gemaakt worden zou ik zeer zeker eerst een splint maken om te wennen aan de hoogte. Met composiet kan je wat corrigeren, kronen niet zo maar eenvoudig. Of een tijd met noodkronen/brug lopen in de gecorrigeerde hoogte.
kosten vraag ik mij af of ie dat red, met splint vooraf en wellicht ook na behandeling ter bescherming.
ik vraag mij zelf af of ik met een dergelijke forse orthodontische afwijking hiervoor zou kiezen, mbt de lange termijn.
ma, 04/09/2018 - 16:37 Permalink
John37

Als antwoord op door vV

Dank voor de reactie. Ik heb idd deze vragen gesteld aan de tandarts maar hij reageert een beetje vreemd via de mail en heeft de afspraken ge-geannuleerd. Weet echt niet wat ik hiervan moet denken. Leek mij een gerenomeerde instelling/kliniek. Denk dat ik er maar een telefoontje aan waag maar vind dit bepaald niet voor hun pleiten.
do, 04/12/2018 - 11:02 Permalink