beschadeging kaakzenuw

Author:
Wilma Jenniskens
Posted:
do, 01/24/2002 - 16:11
Dinsdag is door een kaakchirug bij mij een wortelpuntontsteking aan een kies behandeld. Hierbij is de kaakzenuw beschadigd waardoor mijn kin, lip en een stukje tong gevoelloos zijn (alsof de verdoving niet helemaal is uitgewerkt.). De kaakchirurg heeft mij na de behandeling op de rontgenfoto laten zien dat de kaakzenuw vlakbij de te behandelen kies lag. Mijn vraag is of hij niet een andere behandeling had kunnen kiezen (kies trekken bijvoorbeeld).
Momenteel heb ik wel prikkelingen in mijn kin. lip en tong. Ik weet dat het een aantal maanden kan duren dat het gevoel terug komt (als het al terugkomt). Betekenen de prikkelingen dat er toch nog gevoel is en dat ik hoop mag hebben dat alle goed komt?
de digitale tandarts

Een belangrijke zenuw die door de onderkaak loopt is de nervus alveolaris inferior. Bij een aantal tandheelkundige behandelingen bestaat er een kleine kans dat deze zenuw beschadigd wordt.
De behandelingen waarbij het risico hierop het grootst is, zijn o.a. het trekken van een verstandskies, zetten van implantaten en operatieve behandeling van ontstoken wortelpunten (apex resectie).

De laatste behandeling is waarschijnlijk bij u uitgevoerd. Hieronder is te zien dat de deze zenuw vlak onder de kiezen langsloopt.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/nervus.gif
Van het linkerdeel is de buitenste laag van het bot in de tekening weggelaten en is te zien dat de zenuw takjes afgeeft naar de kiezen. In het rechterdeel is te zien dat de zenuw daar naar buitenkomt en o.a. naar de kin en lip loopt.

De zenuw verzorgt dus niet alleen het gevoel van de tanden en kiezen in een kaakhelft, maar ook een deel van de lip en kin van deze helft.

Tijdens een behandeling, zoals bij u is uitgevoerd, kan de zenuw gekwetst worden. Nadat de verdoving dan uitgewerkt is, voelt men een verdoofd gebied en/of tinteling/jeuk in de behandelde kaakhelft. Meestal is dit voelbaar in de kin en de onderlip, maar dit is ook bij de ondertanden mogelijk.

Over het algemeen keert het gevoel binnen drie maanden terug. Prikkelingen zijn hierbij een goed teken!

Uw vraag:"had de kies niet getrokken kunnen worden". Waarschijnlijk had de kies inderdaad getrokken kunnen worden, maar dan was u deze kwijt geweest en had er ter vervanging alleen een brug of implantaat gezet kunnen worden. Geen vervanging is natuurlijk ook mogelijk.
Zo zijn in veel situaties verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het te bepalen einddoel en de mogelijke complicaties en risico's kiezen de behandelaar en de patient de te volgen strategie.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-29 22:43 ]
di, 01/29/2002 - 22:35 Permalink
Mirandadijkstra

Hallo,

ik moet 21 maart ook naar de kaakchirurg om mijn verstandskiezen te laten trekken. Deze zitten half in mijn kaak en moeten er dus wel uit.. Ik ben ook bang dat mijn kaakzenuw wordt geraakt. Kan dit het geval zijn en gebeurt dit vaak??
wo, 02/23/2011 - 15:01 Permalink
vV

gebeurt niet vaak, is een helaas wel eens voorkomende complicatie. kaakchirurg kan aan de hand van de foto redelijk inschatten of er risico is, en of dat groot of klein is, en zal daar dus zeker bij d ebehandeling ook rekening mee houden. Voor een apex resectie onder ligt dat risico weer wat anders (groter denk ik door anatomie) dan voor trekken van een verstandskies. Bespreek dus vooraf even met de kaakchirurg.
wo, 02/23/2011 - 15:11 Permalink