Bijwerkingen pijnstiller Ibuprofen

Author:
Spiegeltje
Posted:
ma, 05/07/2007 - 21:03
In het televisieprogramma Radar van hedenavond waarschuwen deskundigen tegen het gebruik van niet-selectieve NSAID's zoals Ibuprofen. Deze pijnstiller wordt veel gebruikt bij tandheelkundige behandelingen en kiespijn en is bovendien zonder recept verkrijgbaar.

Met name bij hartpatienten zouden deze de kans op een hartinfact vergroten, ook bij kortdurend gebruik. In de VS zou daar in de bijsluiters beter voor worden gewaarschuwd dan in Nederland.

Altijd lastig om dit soort informatie op zijn waarde te schatten maar het lijkt me niet verkeerd om als eerste keus het voorlopig maar bij een paracetamolletje te houden, zeker als je hartpatient bent. Ook niet geheel vrij van bijwerkingen uiteraard.

Bron: http://www.trosradar.nl/
A.Lut

Klopt ook als je anti depressiva gebruikt moet je uitkijken want dan moet je bij intensiever gebruik maagblokkers ernaast gebruiken is mij verteld
ma, 05/07/2007 - 21:33 Permalink
mecánico para …

Voorheen was het voorschrijven van NSAID's iets dat een speciale reden had. Sinds nerofen en aleve je de dag door helpen komen en maagzuurremmers je toelaten je maag vol te proppen kijk ik nergens meer van op. Dat bij sommige mensen paracetamol niet werkt is hun eigen idee en ik zou dat ook altijd als eerste keus pijnstiller geven. De roeptoeter van RADAR brengt het wel weer in een positief daglicht want deze berichten zijn al oeroud. Zal wel komkommertijd zijn ofzo
ma, 05/07/2007 - 22:09 Permalink
Mignon

Precies. Onderzoeken wijzen al jaren uit dat de pijnstillende werking van paracetamol niet onderdoet aan die van Iboprofen. Enig verschil tussen deze twee medicamenten is dat de NSAID een ontstekingsremmend effect heeft. Remming van de prostaglandinesynthese kan ongewenste neveneffecten veroorzaken. Wie voor veilig kiest, kiest daarom in eerste instantie altijd voor een paracetamol...

Gr, Mignon
di, 05/08/2007 - 07:55 Permalink
Irfan

NSAID’s hebben nu eenmaal meer bijwerkingen dan paracetamol, daarom is het voor een tandARTS ook cruciaal een goede kennis van de geneeskunde en farmacologie te hebben. Dan weet je ook wanneer je wat moet voorschrijven en wanneer je terughoudend moet zijn met NSAID’s. Maar daarvoor moet je als tandarts bij elke patient ook een goede medische anamnese afnemen.
Klakkeloos Brufen voorschrijven aan iemand die al diclofenac slikt, is niet zo slim natuurlijk.
Typisch dat Radar lukraak een aantal bronnen neemt, dat hun eigen standpunt bevestigd, uit een retrospectief onderzoek conclusies trekt en niet om het standpunt van de Nederlandse hartstichting vraagt. En amerika, daar kun je voor een verkoudheid in de supermarkt kiezen uit een dozijn soorten antibiotica...
di, 05/08/2007 - 14:47 Permalink
Spiegeltje


Typisch dat Radar lukraak een aantal bronnen neemt, dat hun eigen standpunt bevestigd, uit een retrospectief onderzoek conclusies trekt en niet om het standpunt van de Nederlandse hartstichting vraagt


Uit de televisieuitzending bleek wel dat ze de Nederlandse hartstichting hadden benaderd. Volgens de Hartstichting zouden NSAID's - juist vanwege hun bloedverdunnende eigenschappen - goed zijn voor hartpatienten. Hetgeen enigszins met ongeloof werd gebracht gelet op het commentaar van diverse deskundigen. Ik weet niet of dit trouwens een officieel standpunt is of dat 'zomaar iemand' is geciteerd.

Ik meen dat de kern van het probleem niet zo zeer is dat Ibuprofen in diverse gevallen niet de eerste keus is maar dat de bijsluiter onvoldoende, althans onvolledige informatie bevat over contra-indicaties, met name voor hartpatienten. De bijsluiter wordt overigens in 2007 aangepast, maar de waarschuwingen gaan veel minder ver dan in de VS en stroken niet met de mening van - kennelijk gerespecteerde - deskundigen die in het programma aan het woord kwamen. Gesuggereerd werd dat commerciele belangen hierbij een rol spelen en dat de inhoud van de bijsluiters nauwelijks worden gecontroleerd.

Nu moeten we ook geen al te zware lading geven aan berichtgeving van programma's als Radar maar deze uitzending zat toch wel redelijk evenwichtig in elkaar.

Voor wie het programma nog eens wil terugzien:

Uitzending Tros Radar Ibuprofen
di, 05/08/2007 - 15:43 Permalink
dracula

Ik had dus ergens gelezen dat je beter voor 2 paracetamols kunt kiezen dan voor ibuprofen. Ik gebruik eigenlijk atlijd Advil, en voor tandheelkundige pijnen Brufen Bruis 600.

Een keer had ik weer een rare behandeling ondergaan, en ik had zoveel napijn, dat ik dus aan de max dosis zat van brufen bruis, nou ik kreeg toch maagklachten ! echt niet normaal meer. Kan ook ook komen doordat ik ze had gemixt met niet-nsaids (ofzo), zat namelijk ook aan de Naproxen.

Maarja Brufen Bruis 600 ruled nog steeds !
za, 06/23/2007 - 00:48 Permalink
Spiegeltje

Naproxen is ook een NSAID! Hou het voortaan maar op Paracetamol. Als dat niet voldoende helpt eventueel combineren met een ander middel, bijvoorbeeld ibuprofen of Alive , maar alleen na overleg met een (tand)arts.

Als het aan de 2e kamer ligt verdwijnt Ibuprofen weer achter de toonbank. Nu kun je bij de beter gesorteerde supermarkt nog dikke pakken Ibuprofen zelf uit het schap halen.
za, 06/23/2007 - 01:08 Permalink
dracula

Ik dacht juist dat je 'gewone' pijnstillers juist niet mocht mixen met NSAID's?

Voor gewone pijntjes gebruik ik liever paracetamol, maar tandpijnen zijn gewoon zó erg, en ibuprofen werkt daar wat sneller bij. Heb ik het idee.
za, 06/23/2007 - 19:23 Permalink
IkkeLinnie

Hoi Dracula.
Ja màg 'gewone' pijnstillers (paracetamol) wel gebruiken, samen met een NSAID. Alleen geven NSAID's vaak maag/darm klachten, (bv. buikpijn, maagzweer, maagbloeding etc) daarin tegen geeft paracetamol eigenlijk bijna geen klachten. Ook heeft natuurlijk je medische (voor)geschiedenis hiermee te maken. Dus idd je kan beter 2 paracetamol's nemen dan kiezen voor een NSAID. Tenzij je een NSAID voorgeschreven krijgt voor bv. de ontstekingsremmende werking, deze heeft een paractetamol namelijk pniet. Maar dit is aan je tandarts/kaakchirurg.
Groetjes Linnie.

@ Spiegeltje, ik wil niet vervelend zijn, maar Ibuprofen valt naar mijn weten ook onder de NSAID's. oftewel dan krijg je weer het zelfde al bij de combi Paracetamol-Naproxen.
_________________
zo, 06/24/2007 - 01:04 Permalink
Spiegeltje


@ Spiegeltje, ik wil niet vervelend zijn, maar Ibuprofen valt naar mijn weten ook onder de NSAID's. oftewel dan krijg je weer het zelfde al bij de combi Paracetamol-Naproxen.
_________________


Natuurlijk, Ibuprofen is ook een NSAID en daarom beter niet te combineren met een andere NSAID als Naproxen (Dracula dacht dat dit géén NSAID was). Dat had ik duidelijk willen maken.

Dus Paracetamol en Naproxen kan eventueel wel samen tot de maximaal toegestane dosis van elk middel apart, maar dat geldt niet voor Ibuprofen en Naproxen. Gekoppeld aan de toch al forsere bijwerkingen van een NSAID ten opzichte van Paracetamol een niet aan te raden combinatie lijkt me.
zo, 06/24/2007 - 10:36 Permalink
IkkeLinnie

spiegeltje, sorry, mijn excuses.
Ik dacht dat jij bedoelde dat dracula beter kon kiezen voor ibuprofen dan voor naproxen. Wat natuurlijk op hetzelfde neerkomt. Dus nogmaals sorry, ik had je verkeerd begrepen. :oops:
Groetjes Linnie!
zo, 06/24/2007 - 11:00 Permalink
joost41

Jammergenoeg hoor ik niemand hier over doodsimpele Aspirine van BAYER, dit is gemaakt van berkenbast, natuurproduct, en kun je innemen op 2 manieren

1 minidosis n kwart 500 mg per week(om bloedplaatjes minder te laten hechten)is tegen hartaanvallen ed

2 maxidosis das meteen 2 of 3x 500 mg in een keer om mee te beginnen en dan n halve om op peil te blijven
remt ontsteking, gaat bloedvatverwijding bij ontstekingen tegen en is een goede pijnstiller

moet je bij de hoge dosis wel een goede lever hebben, en:
6 uur van te voren bij trekken of anderzinds ingrijp stoppen met inname omdat het het dichten van wondjes belemmerd, maar dus zeker niet slecht voor het hart en maakt ook niets uit of je er alcohol bij doet(waar ik nogal eens trek in heb in tand-probleem-situaties:)

mvg
zo, 09/16/2007 - 07:45 Permalink
mecánico para …

@joost41: het ging over de bijwerking van Ibuprofen, niet over hoe je hartproblemen voorkomen kan. Overigens is het advies wegspoelen met alcohol niet slim, maar dat had je zelf waarschijnlijk wel door. Het nemen van een onderhoudsdosis is helemaal niet nodig als je geen standaard probleem hebt, kan je net zo goed een wijntje nemen en zeggen dat daardoor de Fransen allemaal ouder worden dan wij. Kom op zeg.
Qua pijnstilling is een aspirine overigens niet altijd eerste keus, bijvoorbeeld na een kies eruit halen is daardoor de kans op nabloeding weer groter. dus daar zou ik het niet voorstellen.
zo, 09/16/2007 - 09:39 Permalink
Spiegeltje

Jammergenoeg hoor ik niemand hier over doodsimpele Aspirine van BAYER, dit is gemaakt van berkenbast, natuurproduct (..)


Helaas (of gelukkig?) wordt Aspirine allang niet meer gemaakt uit een uit berkenbast verkregen grondstof, salicylverbindingen, maar langs puur chemische weg in tonnen tegelijk gemaakt waarbij de zeer ongezonde grondstof fenol wordt gebruik :D

Ter info: fenol is giftig bij opname door de mond, bij inhalatie en huidabsorptie. Tijdens Wereldoorlog II werden in concentratiekamp Auschwitz I duizenden gevangenen vermoord door middel van fenol
(bron: wikipedia).

Met de (bij)werking(ingen) van aspirine heeft dit allemamaal niets te maken, net zo min als het feit dat vroeger berkenbast bij de productie werd gebruikt.
zo, 09/16/2007 - 13:19 Permalink
choq

het beste is om ibuprofen gewoon bij je apotheek te halen, daar kunnen ze controleren of het bij de medicatie kan die je gebruikt en of er eventueel contra-indicaties zijn zoals hartfalen, astma of maagklachten.

Aspirine heeft behoorlijk wat contra-indicaties en interacties met medicijnen dat het eigenlijk niet zonder medicatiebewaking gebruikt moet worden. En het is zeker geen eerste keus!
ma, 09/17/2007 - 17:49 Permalink
hermina

Naast wat Spiegeltje al schreef: bij de apotheek hebben ze ook niet je lichamelijke problemen geregistreerd, daar is je huisarts voor.

@ joost: bij aspirine wordt nou net wel gewaarschuwd voor alcoholgebruik, het mag van oorsprong "natuurlijk" zijn (zoals veel meer geneesmiddelen), nog altijd een geneesmiddel met bijwerkingen, en zeker geen eerste keus pijnstiller.
ma, 09/17/2007 - 20:51 Permalink
choq

ik ben apothekersassistent en ja bij otc middelen die interacties geven (zoals ibuprofen) vragen we áltijd of er iets gebruikt wordt en ook contra indicaties als hartfalen en astma staan bij ons in het systeem (door medicijnen die gebruikt worden en omdat artsen via hetzelfde systeem werken) en we brengen het middel dat gekocht wordt altijd op naam in en de computer checkt dan nogmaals of iets kan of niet.

dus ja; ook zonder doktersrecept wordt dat gecontroleerd
ma, 09/24/2007 - 15:36 Permalink
hello jozefien

Ibuprofen zou je eigenlijk nooit zonder een maagbeschermer moeten slikken :smt009 . toen ik bij de Internist was met maagklachten vroeg hij gelijk of ik dit slikte, hij had al mensen gezien die na 14 dagen slikken grote maagproblemen hadden. na een maagonderzoek bleek ook ik een aangetaste maagwand te hebben....na 14 dagen slikken!!! Ik slik het dus alleen als Paracetamol niet voldoende helpt, dan neem ik het erbij, dat is eigenlijk alleen bij zeer hevige kiespijn en altijd met een maagbeschermer die heb ik dus standaard in huis. Doe dus voorzichtig met alle NSaid s :smt006
di, 09/25/2007 - 16:14 Permalink
mecánico para …

Ibuprofen zou je eigenlijk nooit zonder een maagbeschermer moeten slikken :smt009 . toen ik bij de Internist was met maagklachten vroeg hij gelijk of ik dit slikte, hij had al mensen gezien die na 14 dagen slikken grote maagproblemen hadden. na een maagonderzoek bleek ook ik een aangetaste maagwand te hebben....na 14 dagen slikken!!! Ik slik het dus alleen als Paracetamol niet voldoende helpt, dan neem ik het erbij, dat is eigenlijk alleen bij zeer hevige kiespijn en altijd met een maagbeschermer die heb ik dus standaard in huis. Doe dus voorzichtig met alle NSaid s :smt006


wat deed jij na 14 dagen slikken bij de internist? als dta de oorzaak was had je huisarts dat ook wel kunnen bedenken.
ennuh, paracentamol is een betere pijnstiller dan Ibuprofen, alleen de inwerktijd is langer. je mag die twee niet zomaar vergelijken want met paracetamol mag je een aanloop nemen met 1000 mg, en dan is het een goede pijnstiller.
Overigens, "alle" NSAID's over de kam van Ibuprofen of nog naarder, Nasproxen scheren slaat nergens op. Er zijn heel goed lange termij toepasbare NSAID's. Mebutan, Indocid kan je langer slikken en hebben minder klachten.
Generaliserend praten over geneesmiddelen is niet zinvol als je de ins en outs niet weet.
di, 09/25/2007 - 22:28 Permalink
hello jozefien

ai, meneer de fietsenmaker...ik zat niet na 14 dagen bij de Internist, maar had last van mijn maag na 14 dagen slikken en dit ging niet weg. Verhaal van Internist was duidelijk: t is gewoon troep! Helaas...ik weet wel het een en ander van medicijnen, door studie en ik heb reuma, maar er is helaas geen 1 middel veilig. Indocid??? is die rotzooi dan nog steeds te de handel? Enig idee hoeveel bijwerkingen dat medicijn heeft. Ik slik normaal nooit iets, een pijntje moet kunnen...maar kiespijn...wat vreselijk is dat toch, ja, dan neem ik Paracetamol dat is 1e keus en als het echt niet te harden is, als je wel met je hoofd door de muur wil lopen van de pijn dan neem ik een maagbeschermer(losec) en een Ibuprofen. sommige mensen hebben een maag van beton, die kunnen het wel slikken, maar veel krijgen helaas last van NSAID s. :smt006
wo, 09/26/2007 - 00:24 Permalink
mecánico para …

Je kan nu wel zeggen van niet maar je schrijft:
Ibuprofen zou je eigenlijk nooit zonder een maagbeschermer moeten slikken . toen ik bij de Internist was met maagklachten vroeg hij gelijk of ik dit slikte, hij had al mensen gezien die na 14 dagen slikken grote maagproblemen hadden. na een maagonderzoek bleek ook ik een aangetaste maagwand te hebben....na 14 dagen slikken!!

Beste Jozefien, kan ik wel fantaseren dat je meer, ergens anders en/of al langer last had, maar dat staat er niet bij. En jij noemt sommige NSAID's rotzooi en hebt het over of ik weet welek bijwerkingen er zijn.........wat wil je horen? Dat je ruema hebt wil niet zeggen dat je medicatie hoeft te doorgronden overigens, maar goed jij vindt het geen fijne middelen, ik schrijf ze voor korte perioden met klachten wel voor als dat nodig lijkt en er geen contraindicaties zijn. En chronische klachten wegduwen met NSAID's kan weldegelijk, maar dan moet je met de apotheker gaan praten. Ik blijf overigens bij mijn stelling ergens vroeg in deze draad, dat paracetamol eigenlijk altijd eerste keus is.
wo, 09/26/2007 - 09:18 Permalink
hermina

@ Josefien
Al is paracetamol in de thk de eerste keuze, soms is bij pijn een NSAID nodig. NSAID’s zijn echt goede pijnstillers, naast de ontstekingsremmende werking die ze hebben. Mits goed geindiceerd erg goede middelen en zeker geen rotzooi. En echt niet iedereen heeft losec (of een andere maagbeschermer) nodig bij kortdurend gebruiken ervan.
wo, 09/26/2007 - 12:51 Permalink
hello jozefien

nee, niet iedereen heeft een maagbeschermer nodig bij kortdurend gebruik, maar toch behoorlijk wat mensen wel...en hoe weet je dat...alleen als het te laat is! De specialist (in de VU) waar ik was zei letterlijk: ze zouden die rommel eigenlijk nooit zonder maagbeschermer moeten voorschrijven! Dat is dus zijn mening, een mening van iemand die dus IN de maag kijkt en daarbij heb ik dus een slechte ervaring. maar ieder zijn mening en ik weet heus wel dat ze verder goed werken. Ik neem ze dus alleen bij kiespijn en dan toch maar met een losec. :smt006 .
wo, 09/26/2007 - 18:19 Permalink
mecánico para …

die specialist schrijft wel inhalatie middelen voor waarvan IK dan weer zeg, zou je dat wel doen, want je gebit is een blij bezit. En daar kijkt hij weer naar de voordelen tov de nadelen.
In pricipe is een geneesmiddel altijd al een zwaktebod met bijwerkingen en daardoor nadelen. En je kijkt als behandelaar dus ook altijd naar de gulden middenweg, beste middel/minste problemen............maar dan fulminerend naar patienten overdrijven over de nadelen van de bijwerkingen is je ogen sluiten voor de realiteit. Het is zelfs zo triest dat je het zonder recept krijgt............want de patient is ow zo goed bezig met zijn "eigen" kennis en verantwoordelijkheid
wo, 09/26/2007 - 18:45 Permalink
hermina

Hallo Josefien,
Misschien intussen een offtopic onderwerp maar toch: naast wat mecanico schreef (waar ik het volledig mee eens ben, al zal dat niemand boeien), heb ik ook nog iets.
Schrijft de tandarts dan ook het recept losec uit als u last hebt van kiespijn en NSAID gebruikt, het is fijn voor u dat u losec standaard in huis hebt, maar dat is niet bij iedereen het geval. En ik blijf van mening dat je het niet standaard nodig hebt bij kortdurend gebruik en daar ben ik echt niet de enige in, en niet helemaal een leek.
mvg Hermina.
do, 09/27/2007 - 22:56 Permalink