Composietvulling als alternatief voor stifttand?

Author:
dvr
Posted:
wo, 08/08/2007 - 21:32
Enkele weken geleden brak ik maaltand 46 door op een olijfpit te bijten. Deze tand had een 20 jaar oude vulling. Dit weekend kwam de vulling uit de tand en vanaf dat moment voelde ik pijn wanneer mijn tong de tandopening raakte.
De tandarts vertelde mij gisteren dat er maar twee mogelijkheden zijn, de kies trekken of een kroon plaatsen wat enkele tandartsbezoeken vergt. Omdat ik voor de kroon opteerde maakte hij de tand klaar voor een wortelkanaalbehandeling en plaatste er een voorlopige vulling in. Slechts nadien vertelde hij me dat ik voor de wortelkanaalbehandeling naar een endodontist moet gaan. Indien hij me dit voor de behandeling had verteld zou ik waarschijnlijk voor het trekken van de maaltand geopteerd hebben. Graag informeer ik of een composietvulling de stifttand kan vervangen en zo ja wat de consequenties zijn . Voor de wortelkanaalbehandeling is er een wachttijd van enkele weken, is dat een probleem voor de voorlopige tandvulling? En tenslotte, kan ik nu, na de voorbereiding tot wortelkanaalbehandeling, deze tand alsnog laten trekken? Alvast dank voor het antwoord.
Spiegeltje

Met stifttand bedoel je een kroon met opbouw? Uit ervaring weet ik dat het tegenwoordig, met de steeds beter wordende materialen, heel vaak mogelijk is om in plaats van een traditionele kroon een composietkroon te maken (lees: zeer uitgebreide vulling), desnoods met een stift verankerd in het wortelkanaal. Zonodig kan deze composietkroon later als basis worden gebruikt voor een traditionele kroon. Voorlopig ben je dan veel goedkoper uit. Een kroon is vaak wel een estetisch mooiere oplossing maar sommige tandartsen zijn erg handig met composiet en dan is het zeker een alternatief. Hoe het met de duurzaamheid op langere termijn zit weet ik niet. Een gewone kroon gaat trouwens ook niet eeuwig mee.

Tussen de start van de wkb en het afmaken van de behandeling mag rustig een een geruime tijd zitten, is dus geen enkel probleem. Ook kan deze kies altijd worden getrokken, is dus ook geen probleem.
do, 08/09/2007 - 00:00 Permalink
Newtan

Alle endodontologen zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden om een kies op te bouwen na een wkb. Hoe? dat hangt helemaal van de individuele situatie af. Meestal wordt er composiet in het gat gedaan. Een tijd daarna (½ tot 1 jaar later) kan er een kroon op.

Wij kunnen wel iets zeggen, maar alles hangt af van de inschatting van de tandartsen onderling.
do, 08/09/2007 - 07:44 Permalink