Hoe metalen staafjes verwijderen uit kiezen?

Author:
Panfluit
Posted:
zo, 11/27/2005 - 06:24
Na een wkb onder een kroon/brug worden soms metalen staafjes ipv rubber in kiezen geplaatst omdat het element niet sterk genoeg meer is. Zijn die staafjes zomaar te verwijderen als er opnieuw een wkb gedaan moet worden? Hoe gaat dit in zijn werk?
prondel

Die metalen staafjes komen niet ipv maar NA de rubber stiftjes. Het is een oplossing om op de rest van de wortel weer een basis voor een kroon of brugpijler te kunnen bouwen. De houvast in de kroon en de vulling erboben worden als het waren met elkaar verbonden. Dat heet Stiftopbouw plastich materiaal.
Verwijderen betekent in een al minder stevige wortel proberen iets los te wrikken/de lijm te verbinding te verbreken. Da's niet een makkelijke handeling als de stift goed houvast heeft en/of de lijn erg strek is. Er tegen aan trillen met het tandsteen verwijdereinstrument brengt vaak wel beweging in de stift, echter, hetis eengeduld klusje.

Waarom wil je dit graag weten eigenlijk? moet er een keer een stift uit gehaald worden bij je?
zo, 11/27/2005 - 07:20 Permalink
Panfluit

Dank je wel voor je snelle reaktie?

Ik heb in het verleden een frontbrug gekregen van 6 elementen. De brug rust links en rechts op de snij en hoektanden. Na een aantal jaren waren de linkertanden onstoken omdat de brug van binnen leeg was. Het cement was verdwenen en er was caries ontstaan. De tandarts heeft toen staafjes geplaatst. Ik dacht ipv rubber, maar extra dus begrijp, ik nu.
Nu heb ik regelmatig pijnklachten rechts (nog niet heel ernstig, maar in toenemende mate) en mijn huidige tandarts wil i.n. een wkb door de brug heen doen. Echter links heb ik steeds vaker drukpijn en ik vrees voor een wortelpuntontsteking. Daar zitten dus die metalen staafjes, vandaar mijn vraag.
Ik zou zelf liever de brug laten verwijderen en een frame of zo nemen. Ik heb met mijn brug al die jaren niet kunnen bijten omdat het pijnklachten gaf, nu heb ik hem meer belast de laatste tijd ivm pijn aan een kies waar ik normaal mee bijt. Ik denk dat de klachten daardoor toenemen.

Stel dat de brug verwijderd wordt, hoe moet ik me extractie dan voorstellen? Eerst de brug? Gaat dat met die staafjes?
zo, 11/27/2005 - 07:48 Permalink
prondel

Lastig dat van veraf te zeggen hoe dingen gaan: als de brug eraf kan worden genomen/zachtjes wordt het cement losgetikt, staat die tand er gewoon onder. Als de brug niet opnieuw wordt gebruikt kan je door groefjes te boren de brug eraf krijgen. Je zou in principe dan aansluitend de tand kunnnen behandelen, eruit halen of eerst eens bekijken wat er mee is en zien of je succes kan behalen.

Die stift in de tand maakt het niet moeilijker de kies of tand te verwijderen, je hebt alleen minder grip.

En als je toch al richting frame of wat denkt, leg dat die tandarts dan snel voor want allerlei noodgrepen en moeilijke routes in het wortelkanaal en een andere patientenwens over de toekomst kunnen je wel op kosten jagen zonder dat er gaat gebeuren wat je echt graag wilt. Misschien wil de tandarts je juist een plezier doen door te proberen de brug met alle macht te redden.

Meer wegen en Rome blijft een mooie stad.

Peter
zo, 11/27/2005 - 10:39 Permalink
Panfluit

Wederom dank je wel voor het antwoord.

Ik zal mijn wens kenbaar maken aan mijn tandarts. Goede communicatie is vaak het halve werk.

Groet Gabrielle
zo, 11/27/2005 - 14:36 Permalink