ik zoek een "naam" voor mijn behandeling

Author:
patericia
Posted:
vr, 01/16/2004 - 21:29
Hallo,

Na 7 jaar niet naar de tandarts te zijn geweest (ik bespaar jullie de details) ben ik eind 1999 geholpen bij Stichting de Bijter.
Ik ben daar ong. 6 uur onder algehele narcose geweest en vraag me eigelijk nu pas af wat er toen gedaan is. Misschien een beetje te laat :sad:

Wat ik nog weet is dat ze, naast een wortelkanaal behandeling en veel getrokken kiezen, volgens mij de rest van m'n tanden hebben afgeslepen tot het ongeveer stiftjes van een paar mm /cm waren en toen hebben ze het ,denk ik, opnieuw opgevuld.
Het zijn dus geen "nep" tanden die ik heb, maar wat dan wel??

Ik denk dat ik toen alleen maar aan mijn angsten dacht en alles zo snel mogenlijk wilde vergeten ofzo. Ik was toen 16 jaar.
Na de behandelingen ben ik er nog een paar keer geweest en toen gingen de gesprekken vooral over de angst en het op zoek gaan naar een huistandarts.

Die heb ik nu dus gevonden en zij vertelde mij pas dat ik in 2009 weer ongeveer hetzelfde moet laten doen. En dat ze er waarschijnlijk uitvallen !!!! HELP!!.
Voor zover ik weet is hier mij niets van verteld bij de Bijter. Alleen dat mijn tanden iets eerder geel zouden worden, maarja who cares :smile:

Nu is mijn vraag dus is dit waar en weet er iemand een naam voor de behandeling die ik toen heb gehad?? En als ik naar de Bijter bel en ik vraag om mijn dossier, moeten hun die dan aan mij toesturen als ik dat vraag?

Met vriendelijke groet,
Patricia

(ps volgende maand voor het eerst sinds 1999 een gaatje laten boren.....spannend :sad:(( )
dj

Hoi,

Volgens mij zit het ongeveer zo: Het kan zijn dat er via het wortelkanaal een titanium pin is gebruikt om de tanden/kiezen, elementen, in de kaak te verankeren. Die pennen heten stiften (dacht ik).
Vervolgens kunnen er een aantal dingen op die afgeslepen elementen zijn geplaatst. Als er nog een stuk boven het tandvlees aanwezig was kan er gewoon een hele grote vulling zijn geplaatst, bv een drievlaksvulling, evt ook een inlay, een vulling die buiten de mond wordt gemaakt en daarna geplaatst. Ik denk dat er bij jou iets anders is gebeurd dan alleen vullingen en inlays.
Op de stompjes kan ook een volledige vervanging van de rest van het element zijn geplaatst, dat heet een kroon. Het kan ook zijn dat die vervanging voor een aantal elementen aan elkaar vast zit. Dat heet een brug.

Ik heb mij door laten vertellen dat elementen die een wortelkanaalbehehandeling hebben ondergaan uiteindelijk vrijwel altijd verloren gaan. De kaakchirurg zei dat veel kaakchirurgen en tandartsen dit niet weten.
Hier zit ook een probleem aan. Als de levensduur van een element met een stift erg lang is, zeg meer dan 30 jaar, is het niet zo makkelijk deze levensduur te schatten, oa omdat je nu eenmaal erg lang moet wachten tot er voldoende gegevens binnen zijn. In de tussentijd is waarschijnlijk wel de techniek verbeterd.
De verwachtte levensduur van elementen met een stiften of een wortelkanaalbehandeling is wel sterk afhankelijk van het aantal apexresecties en WKB's dat nodig is. WKB's en apexresecties zijn nodig als er infectie door bacterien heeft plaatsgevonden in het kanaal waar vroeger de zenuw zat, het wortelkanaal of het meest naar de kaak gelegen stukje van het element, de apex. Bij deze behandelingen wordt steeds een stukje van het element wordt afgehaald, dat daardoor wordt verzwakt. De kans op deze infecties is te verkleinen door een zeer goede mondhygiene en door op tijd op kontrole te gaan. Hierdoor gaan de vullingen, kronen, bruggen en inlays langer mee.

Je dossier kun je inderdaad opvragen. Je kunt het zelf gaan ophalen, vragen of ze het naar jou opsturen maar ook vragen of dit naar je huistandarts wordt gestuurd en dan kun je die om een kopie of om uitleg vragen.

Doeg,
za, 01/17/2004 - 09:29 Permalink
patericia

Hoi,

Bedankt voor je reactie, maar dit alles is er dus niet gebeurt. Het zijn geen stiften en kronen of bruggen zijn het ook niet. Dat weet ik zeker want we hebben het erover gehad dat ik misschien ooit bruggen moet omdat ik zoveel kiezen mis.

De tanden zijn echt een soort van opgevuld / opgebouwd met, volgens mij, het soort spul wat ze ook gebruiken voor gaatjes te dichten.

Ik denk dat ik maandag toch maar eens ga bellen, want het is eigelijk een beetje een raar verhaal :smile:

Nogmaals bedankt,
Groetjes Patricia
za, 01/17/2004 - 14:55 Permalink
Ricky

Vermoedelijk zijn er toch zgn. wortelstiften geplaatst en daarna de elementen opgebouwd met composiet, witte vulling dus. Dit heet "composietkroon" of "kroon van plastisch materiaal". De term "kroon" kan hier een beetje verwarrend werken, want een kroon zoals de meeste mensen die kennen is geheel iets anders.
Composietkronen zijn van kunsthars en -in verhouding tot echte kronen- veel goedkoper.
Ze zijn echter ook een stuk zwakker en slijtagegevoeliger! Bovendien zal de kunsthars langzaam maar zeker gaan verkleuren (bijv. roken,koffie,thee,etc.). Na enkele jaren zijn ze dan ook meestal aan vervanging toe. Ze kunnen echter ook vaak gebruikt worden als basis voor een echte kroon of brug. Bespreek het een en ander tijdig met je tandarts zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan, m.n. financieel!!
Groeten, Rick
zo, 01/25/2004 - 11:22 Permalink
ganesha

Ricky mag ik je wat vragen??

Hoe zie je het verschil dan tussen een echte (porselein?) kroon en één van hars.

Ik heb veel gedoe met mijn kronen, had porceleinen en de tandasrt heeft me niet verteld dat er ook hars betaat. Ik betaal € 900.- voor 2 voortankronen, zou het hars zijn ...dat hij me dat niet verteld???

Iekkk, dat wil ik niet iv m het kwaliteitsverschil :sad:

Tot ik je bericht las hier wist ik niet dat dit ook nog kon dus ging in éne twijfelen ...

Sorry voor het inbreken en Sterkte met het gaatje binnenkort
vr, 01/30/2004 - 21:03 Permalink
Ricky


Op 2004-01-30 21:03, schreef ganesha:
Ricky mag ik je wat vragen??

Hoe zie je het verschil dan tussen een echte (porselein?) kroon en één van hars.

Ik heb veel gedoe met mijn kronen, had porceleinen en de tandasrt heeft me niet verteld dat er ook hars betaat. Ik betaal € 900.- voor 2 voortankronen, zou het hars zijn ...dat hij me dat niet verteld???

Iekkk, dat wil ik niet iv m het kwaliteitsverschil :sad:

Tot ik je bericht las hier wist ik niet dat dit ook nog kon dus ging in éne twijfelen ...

Voor 900 Euro voor twee kronen, mag je een goede kwaliteit verwachten: dus porselein of glaskeramiek. Vraag je tandarts uit welk materiaal de kronen bestaan. Tegenwoordig is de tandtechnieker zelfs verplicht om schriftelijk te vermelden uit welk materiaal zijn werkstukken bestaan.
Groeten, Rick :smile:
zo, 02/01/2004 - 11:06 Permalink