Interdentale Caries

Author:
scorpi0
Posted:
wo, 02/23/2011 - 21:58
Beste Tandartsforum

Ik heb een vraag over interdentale caries.
Stel nou dat er interdentaal een gaatje zit. Ik stel me voor dat je een gezond uitziende kroon van een kies hebt, bijvoorbeeld de 47.
Stel nu dat er tussen de 47 en de 46 jarenlang slecht is schoongemaakt, en dat bacterien een klein rond gaatje in de 47 hebben kunnen maken tot op het dentine, of bijna tot op het dentine.

Hoe kan de tandarts er nou achter komen, bij een routine controle om de 6 maanden, of daar nou daadwerkelijk een gaatje zit?
Ook al zou de tandarts een foto maken, is er dan iets op te zien? Want rondom het gaatje zit toch nog gezond Glazuur? Hierdoor kun je toch niet zien of er daadwerkelijk een gaatje zit, zelfs op een röntgenfoto?
überhaupt is het volgens mij moeilijk om op een zwart-wit röntgenfoto te zien of er een gaatje zit.

Hoe zit dit precies, ik ben erg nieuwsgierig.

Word zo'n gaatje bijvoorbeeld altijd gevonden? Wat gebeurd er als je het laat zitten? Hersteld het misschien weer na goed schoonmaken met flosdraad en spoelwater? Wat als de bacterien al gedeeltelijk het dentine hebben geinfecteerd, moet dit element dan getrokken worden? Wortelkanaal behandeling wellicht?


Ik hoop overigens dat ik in het goede sub-forum deze vraag heb gepost. ik twijfelde namelijk om deze vraag in het subforum "Problemen met tanden en kiezen" te plaatsen.

mvg,
Scorpio

oh en ik ben nieuw hier, hallo allemaal :)
Lieneke

Ja, dat is zeker moeilijk. Vandaar die hoge opleiding...
Gaatjes interdentaal worden soms opgespoord met behulp van licht, lucht en met een sonde (haakje). Het glazuur kan overigens wel weg zijn. En gezond glazuur, wat is volgens jou dan gezond glazuur?
Vaak wordt het gevonden met behulp van rontgen. En ja, helaas worden ze soms helemaal niet gevonden. Fout negatief noemen we dat. En dan worden ze later of te laat (als het gaatje al bij de zenuw is gekomen) gevonden. Er kan dan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn en soms zelfs extactie (trekken).
Op rontgen zie je dan doorgaans een driehoek of piramidevormige zwarting. De vorm en in hoeverre het gaatje in het tandbeen (dentine) zit, en de vergelijking met voorgaande foto's (monitoren), bepalen of het gaatje geboord moet worden of niet. Sommige gaatjes kunnen dus stabiel blijven door goede mondhygiene en goed voedingspatroon e.d. en hoeven niet geboord te worden.
do, 02/24/2011 - 07:20 Permalink
scorpi0

hee!

Dank jullie wel voor de duidelijke antwoorden!
@Lieneke: Met gezond glazuur bedoelde ik, ik had gehoord dat onder invloed van plaque glazuur kan demineraliseren. Met gezond glazuur bedoelde ik glazuur dat nog niet aangetast was, waarbij het proces van demineraliseren nog niet in dat glazuur begonnen was.

Nogmaals erg bedankt voor de antwoorden :)

mvg,
scorpi0
za, 02/26/2011 - 01:08 Permalink