Kaakproblemen

Author:
Charlarloca
Posted:
za, 12/01/2001 - 20:12
4 oktober ben ik naar de kaakchirurg geweest om mijn 38 te laten verwijderen. Mijn 48 was een aantal weken daarvoor al verwijderd. Daar heb ik weinig last van gehad ookal moest de kaakchirurg behoorlijk boren en zagen om de kies uit het kaakbot te krijgen. Het is inmiddels al een aantal weken geleden dat ik de 38 heb laten verwijderen en dat ging een stuk makkelijker dan de 48. Maar....ik heb er wel veel meer last van. Ik heb goed gespoeld met chloorhexidine en andere ontsmettingsmiddelen, dus de wond is goed schoon gehouden en is nu genezen.

Ik kan alleen mijn mond niet goed openen doen. Ik heb het idee dat mijn kaakkopje niet goed "rolt". Normaal beweegt de kaak naar beneden en naar voren en bij mij naar beneden en eigenlijk meer naar achteren (slechts een heel klein stukje). Ik heb al van een aantal mensen gehoord dat dit vaker voorkomt bij mensen die naar de kaakchirurg zijn geweest. Ook de tandarts zegt dat dit inderdaad vaker voorkomt. Hoe lang kan dit ongeveer duren? Ik vind het namelijk niet prettig om een appel te eten omdat ik die niet goed kan afhappen. Kunnen jullie mij vertellen hoe lang ik hier ongeveer zoet mee ben? Alvast bedankt!
de digitale tandarts

Na een (operatieve) tandheelkundige ingreep, is het mogelijk dat er een beperkte mondopening (trismus) ontstaan is.

Deze bewegingsbeperking kan gelokaliseerd zijn in het kaakgewricht (intra-articulair) of buiten het kaakgewricht (extra-articulair)

De bewegingsbeperking buiten het kaakgewricht is meestal het gevolg van irritatie van de kauwspieren, door bijv. ontsteking van de extractiewond en of mechanische beschadiging door de injectienaald. Dit zal over het algemeen na enkele weken spontaan moeten genezen.

Mochten er al onderliggende functie problemen bestaan in het kaakgewricht dan zou door de kracht uitgeoefend op het gewricht, of door het te ver openen van de mond, pijn en bewegingsbeperking kunnen optreden. Het probleem ligt dan binnen het kaakgewricht.

Rust en warmte is hier de beste remedie. De patient krijgt het advies de mond niet te ver te openen (met de hand de kaak ondersteunen bij gapen) niet te grote dingen af te bijten (appels, enz.) en niet te stevig voedsel te kauwen (taai vlees enz.)

Mochten de klachten niet vanzelf afnemen (+/- 3 maanden) dan kunnen voorzichtig openingsbewegingen geoefend worden. Doe dit dan bij voorkeur met hulp van een gespecialiseerde tandarts (tandarts-gnatholoog).

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-06 00:40 ]
ma, 12/03/2001 - 13:42 Permalink