Kroon plaatsen zonder verdoving?

Author:
KeepSmiling:)
Posted:
ma, 11/22/2010 - 00:01
Bij mij heeft de tandarts een kroon zonder verdoving geplaatst, wat zeer, zeer pijnlijk was. Verdoving zou niet hoeven, want de tandarts zei, dat het geen pijn zou doen. Nou, wel dus!

Dit tijdens de behandeling aangegeven en ook daarna, maar geen gehoor gevonden. Het tandvlees is nog steeds, na 3 maanden 'beurs'. Dit constateerde de mondhygiëniste zonder dat ik verteld had bij welke kroon dit gebeurd was.

Mijn vraag: Hoe wordt normaal een kroon geplaatst? Met of zonder verdoving? Ik kreeg de indruk dat ik 'aan het zeuren' was... wat ik niet erg patiëntvriendelijk vind. Verdoving kost tijd & geld, dat is waar. Maar een tevreden patiënt is goud waard, of niet? :(
Stokertje

Vreemde zaak, ik vind dat een behandelaar altijd gehoor moet geven aan gevoelige tanden of pijn tijdens behandeling. Daar is immers verdoving voor! Wat betreft het beurse tandvlees: kroonrand-gingivitis (=kroonrand-tandvleesontsteking) komt veel voor, gezien de overgang van kroon naar wortel nooit 100% goede aansluiting heeft in vergelijking met een natuurlijke kroon. Echter is het nu wel erg snel (naar mijn mening). Het zou kunnen zijn dat er nog wat cement (waar de kroon mee is vastgezet) is achtergebleven wat niet voldoende is weggehaald, maar wellicht heeft de mondhygiënist dit ook al weggehaald.

Enige tandarts met een mogelijke verklaring?
ma, 11/22/2010 - 19:53 Permalink
KeepSmiling:)

Dankje Stokertje en Aks.
Ik ben al meer dan 5 jaar bij deze tandarts en was altijd tevreden, maar vond hem van de zomer 'gehaast', grof en ruw. Ook ging hij voorbij aan mijn auw-auw geroep tijdens de behandeling, het 'steek-je-hand-maar-op, dan stop-ik' bleek ook niet te werken. De tranen van de pijn liepen uit mijn ogen. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt! Ik had het dus echt niet naar mijn zin en de pijn aan mijn kaak heeft nog enkele uren geduurd nadien.

De tweede kroon die geplaatst moest worden, heeft hij op mijn uitdrukkelijk verzoek met verdoving geplaatst. Het tandvlees bij deze kroon is mooi roze en gaat niet direct bloeden als de mondhygiëniste er met haar instrument langs gaat. Bij de andere kroon doet het onmiddelijk pijn, en gaat het tandvlees ook direct bloeden. Niet als ik zelf poets of eet. Ik had het nog niet gemerkt, dat het tandvlees 'beurs' was. Ook nu merkt ik niets, of soms bij warme thee een onaangename tinteling.

Wat kan ik verder zelf doen - behalve poetsen, stoken - om van deze ontsteking af te komen?
ma, 11/22/2010 - 22:16 Permalink
Stokertje

Helaas kun je er zelf verder niets aan doen, poetsen en stokeren is voldoende. Wanneer het tandvlees ontstoken blijft dien je een professional in te schakelen, zoals ik al zei kan het zijn dat de kroon niet goed aansluit of bijvoorbeeld het cement zijn dat irriteert (als het overmatig is). Een nieuwe kroon hoort geen problemen te geven, zoals bij je 2e kroon. Je kan het nog even aankijken, een week of 2, maar als er daarna nog geen verbetering optreedt, ligt de oorzaak zeker buiten jou mogelijkheden.
ma, 11/22/2010 - 22:52 Permalink
Spiegeltje

@stokertje: zou het eventueel ook nog een allergische reactie kunnen zijn in verband met het metaal van de kroon? Komt niet vaak voor, maar toch. Oplossing is dan een nieuwe kroon met een andere (edel)metaallegering of misschien beter nog een keramische kroon zonder metaal. De andere kroon geeft weliswaar geen klachten maar het kan gaan om een andere metaallegering.
ma, 11/22/2010 - 22:59 Permalink
KeepSmiling:)

@spiegeltje en @stokertje, bedankt! Nieuwe kroon? Bij dezelfde tandarts (dan wel met verdoving, haha)? Opnieuw 600 Euro kosten? Ik ben hier niet meer voor verzekerd, na 2 kronen is die ruime pot met geld leeg.

Twee weken maximaal dus afwachten.
Balen, zeg!!!

Zou er ook nog een tandarts willen reageren?

Zou een 'biologische' tandarts beter materiaal gebruiken dan een reguliere tandarts? Zodat ik niet allergisch raak, en waarom dan wel die ene kroon/ tandvlees en niet bij de andere kroon/ tandvlees? Het is toch hetzelfde materiaal dan?

Wie weet er raad?
di, 11/23/2010 - 09:15 Permalink
Stokertje

@spiegeltje: Tja je kan natuurlijk voor veel materialen allergisch worden, echter zou KeepSmiling dan ook last moeten hebben rond de andere kroon (mits van zelfde materiaal gemaakt). Allergie ligt minder voor de hand dan een overmaat aan cement, wat mij betreft, maargoed het zou kunnen.. Eerst even afwachten of het tandvlees hersteld, zo niet, dan maar langs de tandarts. Maar wellicht dat een forumtandarts nog een idee heeft? Ik ben ook maar een mondhygiënist ;)
di, 11/23/2010 - 10:38 Permalink
Spiegeltje

Zou een 'biologische' tandarts beter materiaal gebruiken dan een reguliere tandarts? Zodat ik niet allergisch raak, en waarom dan wel die ene kroon/ tandvlees en niet bij de andere kroon/ tandvlees? Het is toch hetzelfde materiaal dan?

Het heeft niet te maken met beter materiaal maar de gebruikte metaallegering (mengsel van metalen). Tegenwoordig worden door gewone tandartsen ook vaak volledig keramische kronen gebruikt, dat heeft niks met een biologische tandarts te maken. Maar het is denk ik so wie so te vroeg om meteen uit te gaan van een allergische reactie. Dit dient als mogelijkheid achter de hand te worden gehouden als andere oorzaken zijn uitgesloten.

Dat de andere kroon geen klachten heeft kan ook liggen aan het feit dat daarbij een andere metaallegering is gebruikt. Als patient krijg je daar zelden iets over te horen maar op dat gebied is er erg veel keuze door het lab en/of tandarts. Sommige scoren beter op het punt van 'biocompabiliteit' als andere.
di, 11/23/2010 - 11:57 Permalink
vV

ik vraag mij af of bij beide kronen verschillend materiaal gebruikt is, zijn niet al te lang na elkaar gemaakt als ik het goed begrijp.

Ik denk ook dat het toeval is dat juist d ekroon die zonder verdoving geprepareerd is de problemen geeft, hoewel... het zou natuurlijk kunnen dat de rand minder mooi is vormgegeven en minder mooi aansluit, dat daardoor vuil blijft zitten bv.
Of dat de biological width niet goed aangehouden is, dat is zeg maar afstand tussen kroonrand en aanhechting tandvlees. Als dat te krap is blijft tandvlees permament geirriteerd. Maar voor een oordeel meot zoiets gezien worden.

Allergie is mijn allerlaatste optie in ieder geval.
di, 11/23/2010 - 12:43 Permalink
KeepSmiling:)

Allen dank voor het meedenken. De kronen zijn snel na elkaar gemaakt, ongeveer binnen een maand en ook snel na elkaar geplaatst. Ik heb natuurlijk totaal geen idee van de legering.

Ik begin steeds meer te denken, dat het een kwestie is van 'gewoon pech' en een op dat moment 'ongeduldige tandarts', die even geen zin had om te verdoven, omdat hij verwachtte dat het niet pijnlijk zou zijn. Tandvlees zou zich toch binnen een maand moeten herstellen? Dan blijft er alleen over dat er een permanente irritatie is, ik zal me tot een (andere) tandarts wenden, want digitaal is het erg moeilijk te beoordelen zo. Maar gezien deze ervaring, ben ik bang voor pijn, nog niet zo erg dat ik naar een angst-tandarts moet, maar erg dapper ben ik ook niet meer. Als ik weet wat er aan de hand is, zal ik het hier melden.

Nogmaals dank!!
di, 11/23/2010 - 23:27 Permalink
KeepSmiling:)

Nou, naar de nieuwe tandarts geweest en het valt wel mee met mijn tandvlees, geen ontsteking. :smt001 Ik poets dan ook goed. Maar iets anders werd geconstateerd (omdat er foto's zijn gemaakt). De twee kronen zijn helemaal niet goed geplaatst.

Ik heb ze nog geen 3 maanden. De ene kroon, daar zit nog wat 'cement' wat weggehaald had moeten worden. Bij de andere kroon zit een tussenruimte van 1 mm tussen de kroon en de naastgelegen kies. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er cariës ontstaat. Want het is niet goed schoon te houden. De tandarts adviseert dus de twee kronen opnieuw te doen.

Ohja, kronen worden in deze praktijk altijd standaard met verdoving geplaatst. Ook leuk om te horen.

Is de vorige tandarts nalatig geweest, kan ik nog verhaal halen, ik heb altijd HC's gehad, heb nooit overgeslagen, altijd behandeling gehad.

Dit is dan alleen nog maar over de kronen, die mis zijn. Maar ook zijn andere kiezen niet goed gevuld, er is lucht te zien, niet volledig gevuld. Kan dat, mag dat. Zijn de inzichten tandheelkundig veranderd in de laatste 15 jaar?

Wil een tandarts reageren? Dit is een grote teleurstelling.
wo, 12/08/2010 - 21:38 Permalink