mag een apexresectie door een tandarts uitgevoerd worden?

Author:
merel83
Posted:
ma, 03/02/2009 - 17:18
Beste allemaal.

Ik heb een vraag,
3 jaar geleden heb ik een wortelkanaal behandeling gehad, mijn kies heeft deze behandeling helaas niet overleefd met als
gevolg een kroon.

Kort nadat de kroon is gezet ging het ontsteken. Ben toen in het weekeinde naar de weekendtandarts geweest en deze zag op de foto dat het leek dat de pin scheef stond, als het ware door mijn wortelkanaal.

Mijn tandarts reageerde hier amper op. Nu is het zo dat ik sinds die tijd steeds ontstekingen daar heb, Mijn tandarts heeft
een foto gemaakt en er zit een abces onder. Deze wil hij weghalen door in mijn tandvlees te snijden dan iets open te klappen en al het vuil etc weg te halen. Ik heb gegoogled en volgens mij heet dat een apexresectie.

Nu wil mijn tandarts dat zelf gaan doen (hij heeft geen assistentes)
Mag een tandarts dit of moet je hiervoor naar de kaakchirurg?

Het zit me totaal niet lekker, ook dat die kroon volgens mij niet helemaal lekker zit?

Ik zou het heel fijn vinden om advies hierover te krijgen

alvast hartelijk bedankt,

merel
remcoh

Hoi Merel, ook ik ben helemaal geen expert, maar ala


3 jaar geleden heb ik een wortelkanaal behandeling gehad, mijn kies heeft deze behandeling helaas niet overleefd met als
gevolg een kroon.



volgens mij is dit inherent aan de behandeling, kies is vlgs mij altijd dood na een wortekanaalbehandeling




Ik heb gegoogled en volgens mij heet dat een apexresectie.




ik ben ook maar een googlelaar maar volgens mij is dit geen apex resectie.
Bij een apex resectie wordt er naar ik meen een gat geboord in je kaak, en de wortelpunt verwijderd, lijkt me toch net effe anders :)
ma, 03/02/2009 - 17:29 Permalink
robinson

Of een hemi-sectie.



Wortelamputatie en hemisectie


Bij een wortelamputatie wordt een volledige wortel zonder het klinische kroongedeelte van een meerwortelig element verwijderd. Dit betreft meestal een vestibulaire wortel van een bovenmolaar. Bij een hemisectie wordt de gehele wortel met het bijbehorende deel van de klinische kroon verwijderd. Dit betreft meestal een ondermolaar waarbij na splitsing óf de mesiale óf de distale radix met bijbehorend coronaal tandmateriaal wordt geëxtraheerd. Soms kunnen na een hemisectie beide delen behouden blijven (premolarisatie), bijvoorbeeld wanneer de bodem van de pulpakamer is geperforeerd en beide wortels goed omgeven zijn door bot.
Het doel van een wortelamputatie of hemisectie is om tenminste één wortel omringd door gezond weefsel te behouden, als de toestand van de andere wortel(s) van dien aard is dat behoud niet mogelijk is. De reden kan van parodontale of endodontische aard zijn.
Procedure:
- In een voorafgaande zitting wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd aan alle wortels die behouden blijven.( reeds uitgevoerd bij u)
- Indien een wortelamputatie of hemisectie is geïndiceerd bij een element met vergevorderde parodontale afbraak, dan is een flap niet altijd nodig.


Soms moet echter bij een hemisectie een correctie van de botcontour plaatsvinden om de randen van het resectievlak goed af te kunnen werken. Het prepareren van een mucoperiostale lap verbetert het zicht op het operatiegebied aanmerkelijk, met name bij wortelresecties die zijn geïndiceerd in verband met perforaties of resorpties in het furcatiegebied.
- Indien een wortelamputatie of hemisectie wordt uitgevoerd bij een element waarvan de radix uitsluitend om endodontische redenen niet behouden kan blijven, dan is het prepareren van een mucoperiostale lap vrijwel altijd geïndiceerd.
- De definitieve restauratie is afhankelijk van de aard van de resectie, de resterende hoeveelheid gezond tandmateriaal, de parodontale situatie en de occlusie en articulatie van de patiënt.
di, 03/03/2009 - 07:47 Permalink