medicijn in kies

Author:
ruby
Posted:
za, 09/18/2004 - 20:46
wie heeft er wel eens gehoord van een medicijn die ze in je kies doen wanneer er een zenuwontsteking is.
Dit om de zenuw 'dood'te maken?
Wat is het nut hiervan,waarom de zenuw er niet uit gehaald?
Timmerman

HOi,

Ik heb dat ook 'n s gehad. Toen kreeg de tandarts de kies niet verdoofd en heeft hij het zo geprobeerd. Is een paar maanden pijnloos geweest en toen begon de pijn weer. Het schijnt een ouderwetse methode te zijn.
wo, 09/22/2004 - 11:00 Permalink
ruby

Ik heb dit tijdje geleden nl. gehad,het stonk ontzettend van kruidnagel.Maar de kiespijn bleef,m'n tandarts maar zeggen,dat duurt ff....
De weekend tandarts heeft toen de zenuw eruitgehaald.Ik was toen behoorlijk ontdaan van de pijn maar merkte wel uit de reactie van deze tandarts dat ie het ook maar vreemd vond.
Ik heb het nooit meer kunnen vragen aan m'n tandarts want die was die week er na met de noorderzon vertrokken.
Maar ik kan het nog teeds niet uitstaan dat niet gelijk de zenuw er toen uithaalde.Heb weken met enorme pijn gelopen,totdat ik bijna van m'n graatje ging.
wo, 09/22/2004 - 11:47 Permalink
Van Leeuwen

Als het naar kruidnagel ruikt is het vaak eucalyptol. Dat is een middeltje dat een verdovende werking kan hebben.

Er wordt ook weleens formocresol gebruikt. Dit om de zenuw te laten afsterven/oplossen.

Een andere bekend middel is CalciumHydroxide. Dit wordt vaak gebruikt nadat de zenuw verwijdert is en je de kies tot rust wil laten komen.

Aan patiënten wordt vaak verteld dat er een medicijn in de kies wordt gestopt wanneer bovenstaande stoffen gebruikt worden. Vaak wordt er ook een watje in de kies gestopt dat gedrenkt is in ht medicijn.

Ik hoop dat u nu weet wat er in uw kies gestopt is....

Gr. Maurice
wo, 09/22/2004 - 12:48 Permalink
de digitale tandarts

Over het gebruik van formecresol heb ik eerder de volgende tekst geschreven, misschien is het interessant:

Formaldehyde en afgeleiden (bijv formocresol) werden vroeger vaak bij een wortelkanaalbehandeling ingesloten in de wortelkanalen omdat deze een zeer sterk desinfecterende werking hebben. Deze wijze van behandelen wordt een mortaal-amputatie genoemd.

Formaldehyde is een stof welke ook onder 'normale' omstandigheden voorkomt in het menselijk lichaam. Ook komt de mens hiermee in aanraking via verontreinigde lucht en andere produkten. Om echter een voldoende ontsmettende werking te verkrijgen in de wortelkanalen moet de concentratie formaldehyde vrij hoog zijn. In deze concentratie kan de formaldehyde toxisch zijn.

Het is bewezen dat de formaldehyde uit de tand en/of kies kan lekken en zich in het lichaam kan verspreiden. Weefselbeschadiging en andere ongewenste bijwerkingen zijn, mede gezien de carcinogene (kankerverwekkende)en allergene (allergie opwekkende) eigenschappen van formaldehyde, niet uitgesloten.

Gezien deze mogelijke bijwerkingen en de moderne alternatieven is er eigenlijk geen reden meer om deze behandeling uit te voeren.

Het wordt in de praktijk echter nog wel vaak gebruikt, als iemand ernstige kiespijn heeft. Er wordt dan geboord tot aan de zenuw van een tand of kies, waarna formaldehyde wordt ingesloten en het gat daarna met een tijdelijke vulling wordt afgesloten. In de tweede zitting wordt de formaldehyde verwijderd en de wortelkanalen opgevijld en gevuld. Het voordeel hiervan is dat iemand snel geholpen kan worden.

Maar gezien het eerste deel van het verhaal en de mogelijke alternatieven is het de vraag of dit juist is. Hierover bestaat echter nog veel verschil van mening.
wo, 09/22/2004 - 13:39 Permalink