Permanent Cement - Vraag for Tandtechnici

Author:
Jongbloed
Posted:
do, 05/05/2011 - 15:06
Wegens omstandigheden (zie thread) loop ik nu rond met een voortand die bevestigd is met Fixodent. Nu zoek ik een nieuwe tandtechnicus (via een tandarts), maar ik vraag me af of deze wel een oplossing kan bieden voor mijn situatie.

Beschrijving:
Het 'stompje' waar de kroon op komt is donkergrijs, maar de ceramische kroon is deels transparant, waardoor de algehele kleur van de tand grijzig wordt als deze permanent wordt bevestigd. De tand in kwestie is een voortand waardoor dit nogal opvallend overkomt.

De permanente cementsoorten die niet afdoende waren zaten in kleine tubetjes, elk een andere kleur, en zaten bij elkaar in dezelfde kit; een plastic/karton kaartje dat als houdertje diende. Geen van deze zouden werken. (Merk onbekend.) Gebruik van tijdelijk cement aan de andere kant produceert nou weer een natuurlijk effect. Deze is schijnbaar 'dikker' en 'minder opaak'.

Wat voor een type permanent cement zou hier als oplossing kunnen dienen?
Workie

Ik heb uw andere topic doorgelezen en heb nog een aantal vragen die je misschien beter aan je tandarts kan stellen.
zoals ik heb begrepen gaat het om een kroon op 1 van je voortanden? En is het stompje nogal grijzig, Nu vraag ik mijn af waarom ze dan gekozen hebben voor een keramische kroon die nogal doorschijnt? En niet voor een 'ouderwetse' metaal keramiek kroon. Wat wil zeggen een kapje over je stompje van een metaallegering en dat kan bijvoorbeeld goud zijn waarop keramiek opgebakken is. Dan schijnt het stompje niet door in uw geval. Ook zouden ze kunnen kiezen voor een andere keramieksoort die wat minder licht doorlaat (meer opaque is :wink: )
Ook zou het kunnen dat er wat meer van de preparatie van je stomp afgehaald kan worden zodat er meer ruimte is voor een keramische kroon, want keramische kronen zijn vaak wel heel fraai in je mond.

Misschien dat een tandarts hier op het forum nog wat oplossingen heeft.

En dan over de cement soorten.
Ik ga er even gemakshalve ervan uit dat u nu een kroon hebt van zirkonium wat opgebakken is met keramiek. Er is een hechtmiddel voor zirkonium aan composiet die ook geschikt is om in de mond te werken, en word gebruikt voor kleine reparaties. Ik weet dat er tandartsen zijn die soms kronen vastzetten met composiet en misschien schijnt de grijze stomp dan minder door aangezien het composiet in je eigen tandkleur is.
do, 05/05/2011 - 15:52 Permalink
Workie

zirconium als basis schemert toch niet zo door? heb dit probnleem met zirconiumkronen eigenlijk nooit meegemaakt. enige verkleuring die overblijft is wellicht cervicaal onder de gingiva , als de tand erg donker verkleurd is en bleken niet afdoende is.
Gebeurd wel eens bij tandartsen die te weinig prepareren in het front. En dan word er nog wel eens gesjoemeld met de dikte van het zirkonium waardoor het gaat doorschemeren. Dit zou het kunnen zijn maar nu loop ik maar te gissen maar dit werd bij mijn oude werkgever vaak gedaan. Bij mijn nieuwe werkgever doen ze dat gelukkig anders en word er gewoon overlegd met de tandarts anders word er gewoon niks gemaakt of op eigen risico.
do, 05/05/2011 - 20:52 Permalink
TechniekerJeetje

zirconium als basis schemert toch niet zo door? heb dit probnleem met zirconiumkronen eigenlijk nooit meegemaakt. enige verkleuring die overblijft is wellicht cervicaal onder de gingiva , als de tand erg donker verkleurd is en bleken niet afdoende is.


Lijkt mij Emax press of in ieder geval een andere geperste onderstructuur/kroon en dan een verkeerde roling gebruikt voor het persen. Eentje die te veel licht doorlaat. Dit kan voorkomen worden door ook de kleur van de stomp te bepalen en de daarbij behorende roling te gebruiken. Een opaque cement kan hierbij ook nog helpen....
vr, 05/06/2011 - 00:37 Permalink
Jongbloed

Naar verluidt had hij voor dit type kroon gekozen omdat de andere tanden ook deels (aan het uiteinde) doorzichtig waren. Het probleem van het stompje werd pas geconstateerd bij de derde tand.

----- Achtergrond -----

De eerste tand viel het beste te beschrijven als een brok steen. Het formaat klopte niet, het was te grijs van kleur en had ook geen 'spleetje', zoals aangegeven door mij en de vrouwelijke tandarts.

Daar kreeg ik ook al te horen, als 'grap', dat mislukte tanden verzekerd bij hem waren maar dat je natuurlijk niet oneindig door kon gaan. (Ok? Krijg je al gelijk een schuldgevoel over de eerste mislukte tand.)

De tweede tand bleek goed van vorm te zijn maar had een klein kleurverschil wat meeviel, waardoor ik hem permanent in had laten zetten. Toen openbaarde het probleem zich, voor mij tenminste, want ik kreeg opmerkingen uit mijn omgeving dat er wel een heel groot kleurverschil tussen zat en dat het misschien aan het type cement lag.

Dus deze werd er uitgeboord op mijn verzoek, met alle verwijten van dien. Vraag over type cement werd weggewuifd. Want het was mijn schuld: "Waarom had ik hem er dan in laten zetten? En je toonde jezelf onverschillig tijdens de vorige kleurbepaling." Een verwijzing naar mijn schouderophalen de vorige keer, waar ik stelde dat ik geen mening had over de kleur die de tandtechnicus aanwees op zijn kleurkaartje. Want hoe moet ik dat nou weten? Ze hadden het over schaduw, kleurverschil en specifieke delen van de tand die belicht werden (met technische termen -- leuk voor het internet, maar niet mijn vakgebied dus ook geen kennis van) en natuurlijk het soort tanden dat ik had. En dan mocht ik een kleurtje uitkiezen die ik wel leuk vond?

Wist niet dat ik alvorens het bestellen van een kroon een cursus tandtechnische kleurbepaling nodig had. Hoe dan ook, dit werd dus een groot verwijt bij haar in de trant van: "Laat de klant meedenken, zodat hij zich verantwoordelijk voelt als het misgaat." Althans zo kwam het bij mij over. Was ook zo stom om dit te accepteren van haar, om de verstandhouding enigszins te behouden. Daarnaast was ik ook al een probleemgeval vanwege mijn overactieve kokhals-reflex en natuurlijk vanwege het feit dat zij maar niet die tijdelijk tanden goed kon bevestigen, waardoor ik telkens terug moest komen. Schijnbaar was het afdoende als de kaak recht van beneden naar boven kon en werd de beperking in horizontale bewegingsvrijheid als een ongemak gezien dat ik maar moest accepteren. (Dit verhaaltje kreeg ik ook te horen tijdens het zetten van die permanente tand.) Maar ja, ik mag dan wel discipline hebben maar het lichaam reageert er zelf op en de volgende ochtend zit hij los in mijn mond. Overigens bij die permanente tand had ik haar dat nog wel laten wegboren/-schuren of wat dan ook.

(de ondertand steekt iets uit, waardoor de kroon iets naar voren moet steken)

Toen kwamen we bij de derde tand, waarvoor ook nog mijn vakantie werd verstoord, want nu moest ik naar de tandtechnicus zelf gaan. Alvorens deze afspraak moest ik hem ook maar zelf bellen om uit te leggen wat er misging met de vorige tand. Dat gesprek liep op niks uit natuurlijk -- deze dacht dat hij er goed in zat en was niet geïnformeerd over het gesprek. (Zou nog geeneens weten waarom ik dit zelf zou moeten doen?)

Toen de derde tand klaar was had ineens het hele tandartspraktijk interesse in mijn geval. Leuk die aandacht, maar die extra druk om die tand af te nemen loste het probleem niet op: een te donkere kleur met permanent cement. Dit hadden ze toen meerdere malen getest, en het probleem werd gelukkig onderkent. (Ook geen verontschuldiging. Was ook nog zo naïef om nog een reden aan te geven waarom toen die tand had laten zetten, zodat zij zich niet schuldig hoefde te voelen, of wat dan ook.) Waarop ik alweer werd gestuurd naar de tandtechnicus die me nu gewoon vergeten is. (Zit ook nog in een andere stad -- een werkplek met smerig tapijt. Vorige keren kwam hij dan ook naar het tandartspraktijk.)

Oh, en ze hadden de rekening al opgestuurd, een restant-bedrag dat ik maar betaald had, want het overige deel was al automatisch betaald door mijn verzekeraar.

Denk dat het verstandiger is om het door een andere tandarts af te laten handelen en dat ik dan maar een klacht indien bij een klachtencommissie of iets dergelijks. Wil eigenlijk verder geen contact meer met deze mensen.

--------------------
--------------------
Niet echt een antwoord op jullie vragen, maar goed. Jullie stellen dus dat de kroon zelf niet goed is en dat dit niet kan worden opgelost met een ander type cement? Op zich is de laatste kroon wel mooi van vorm, al zal die wel wat geboor/geschuur nodig hebben om de laatste contactpunten met de ondertand te verwijderen als hij er permanent op zit. (Als dat ooit nog zal gebeuren.)
vr, 05/06/2011 - 10:26 Permalink
vV

met cement moet wel wat te halen zijn op zich. moet je wel weten wat je doet en het spul ook ter beschikking hebben natuurlijk. Is een complete kit met diverse kleuren , en ook pascement wat dezelfde kleur heeft maar niet hard kan worden. dan kan je de preciese mix bepalen die je nodig hebt. maar als de basiskleur van de kroon zelf niet klopt heeft het ook een grens.
enerzijds begrijp ik dat het best een lastige klus is, en men best wel zijn best heeft gedaan er iets van te maken. Anderszijds denk ik dat daadwerkelijk met de verkleuring een verkeerde keus in basis gemaakt is. ik denk dat blokkeren van een verkleurde stomp belangrijker is dan een transparant bovenrandje, wat overigens ook te maken is bij bv zirconium.
vr, 05/06/2011 - 11:21 Permalink
Jongbloed

Bestaat er maar één kit? Of zijn er ook meerdere? Want die tandtechnicus had er één afgelopen, wat op niets uitliep.

ik denk dat blokkeren van een verkleurde stomp belangrijker is dan een transparant bovenrandje, wat overigens ook te maken is bij bv zirconium.


Dit dacht ik ook, maar schijnbaar is dit een ongrijpbaar iets voor deze mensen.
di, 05/10/2011 - 19:01 Permalink
Amsterdam

Als antwoord op door Workie

Wat is de reden dat er wordt gesjoemeld? Bij mijn nieuwe kroon schijnt opeens 'grijs' doorheen. De implantoloog denkt dat dit komt doordat de vulling om het schroefgaatje doorschijnt. Mijn kroon: metalen opbouw uitgebreid met zirkonium en opgebakken met porselein. Hoe kan dit, wat zijn de gevolgen?

Dank dank!
do, 10/22/2015 - 15:37 Permalink
zel'dovich

Als antwoord op door Amsterdam

Als de vulling rond het schroefje de oorzaak is ligt het m.i. voor de hand het vulmateriaal te vervangen door iets dat minder doorschijnt. Ik ben geen tandarts maar weet wel dat er tig soorten vulmateriaal zijn qua kleur maar ook doorzichtigheid. Maar als het dan niet meer doorschijnt kan het er ook een beetje onnatuurlijk uitzien. Vooral bij zirkoniumkronen die zelf ook een beetje doorschijnend zijn.
do, 10/22/2015 - 23:09 Permalink