Verdoving: gevolgen op lange termijn?

Author:
rivri
Posted:
vr, 01/14/2011 - 10:08
Beste mensen,

Ik ben 48 en heb mijn hele leven al een heel slecht gebit, zo bezien is het een wonder te noemen dat ik het grootste deel van mijn eigen tanden en kiezen nog heb. Ik had in mijn melkgebit al gaatjes, ben in mijn jonge jaren talloze malen geboord en gevuld. Op latere leeftijd zeker 8 à 10 wortelkanaalbehandelingen gehad, heb inmiddels evenveel kronen. En dan nu aangeland bij een ernstige vorm van parodontitis. Ben inmiddels bijna 2 jaar onder behandeling bij de parodontoloog. Eén kies is intussen verwijderd omdat die een pocketdiepte had van 13 mm en na een jaar bleek dat deze de andere kiezen bleef infecteren.
Afgelopen dinsdag mijn eerste flapoperatie gehad (rechterkant, 5 kiezen schoongemaakt). Aankomende woensdag de tweede (linkerkant, 4 kiezen).

Ik ben dus wel wat gewend wat tandartsbehandelingen betreft en ook niet echt bang of zo. Maar deze behandeling is mij zó tegengevallen. Ik verga werkelijk van de pijn, en dan niet de pijn van de wond, maar van de verdovingsprikken (± 12 stuks). Paracetamol is een lachertje, ibuprofen geeft mij steeds een paar uur verlichting, en ik ben al helemaal geen "slikker", neem pas pijnstillers als ik zit te huilen van de pijn. Ik ben er intussen 3 dagen "ziek" van, terwijl ik hier zit te typen lijkt het nu iets beter te gaan (want ik heb nog geen pijnstiller op sinds ik wakker ben) maar ik voel de pijn nog steeds zeuren.

Alles op een rij zettend ben ik me gaan realiseren dat ik de laatste jaren na behandelingen met verdoving steeds meer en langer napijn heb. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan, maar elke verdoving is natuurlijk een stukje "gif" in je lichaam en ik ben me gaan afvragen of het mogelijk is dat er door de jaren heen een soort stapeling plaatsvindt waardoor je lichaam steeds sterker erop gaat reageren. Is hier ooit onderzoek naar gedaan? Ik vind nl. veel info over verdovingen i.r.t. behandelingen en extreme info zoals de uitzending van Radar (u vast bekend), maar geen enkele info over effecten op langere termijn (een leven lang verdoven...).

Ik ben erg benieuwd naar uw reactie!

Met vriendelijke groet,
Rianne
Stokertje

Beste Rianne

Verdoving (bij de tandarts) zorgt voor een lokaal samentrekken van bloedvaten, zodat verdoving niet direct wordt afgevoerd door het lichaam. Hierdoor blijft het middel tijdelijk (een aantal uur) op dezelfde plek aanwezig en voelt u deze termijn een verdoofd gevoel. Naar mate de 'samentrekker' uitwerkt, krijgt het verdovingsmiddel de kans om uit het weefsel te treden, via het betrokken bloedvat, wordt verwerkt door lever en nieren en wordt vervolgens uitgescheiden. De dosis is dermate laag dat dit geen schade oplevert aan uw organen, anders zou het ook niet zo massaal worden toegepast. Daarnaast is de maximale dosis in de tandartspraktijk 7 carpules (let op: niet 7 prikjes, 12 is gewoon mogelijk :) ), wat de helft is van de grens waar mogelijk enige effecten op zouden kunnen treden, met betrekking tot hartstoornissen (vanwege de epinefrine die er in zit) bijvoorbeeld. Er is dus een veilige marge.

Wat betreft de uitzending van radar, die logischerwijs de patiënt onrustig maakt, zijn uitzonderlijke gevallen. De tandarts (of andere behandelaar) dient op de hoogte te zijn van uw algemene gezondheid en eventuele allergieën, dus niet alleen dingen die volgens u alleen met het gebit te maken hebben. Vandaar ook dat er een medische vragenlijst dient te worden afgenomen.

Wat betreft de napijn: dit zou mogelijk kunnen komen door de verdoving (zoals bij radar), maar de kans daarop is uiterst klein. U kunt het wel voorleggen aan uw tandarts, die kan dit beoordelen. De kans dat de pijn komt door de behandeling zelf ligt meer voor de hand, bijvoorbeeld door krimp van vulmaterialen, gevoelige tandhalzen (die schoon zijn en weer blootliggen voor de buitenlucht, vrij van tandsteen) of een ontstekingsproces wat nog door het lichaam moet worden opgeruimd (na een wortelkanaalbehandeling, of mogelijk hevige parodontitis)

Tot slot moet ik er wel aan toevoegen dat ik niet zeker weet of er stapeling plaats vindt in het lichaam, en of dit mogelijk gevolgen heeft. Wellicht een collega die hier met meer zekerheid antwoord op kan geven? ik hoop dat je hier wat aan hebt, rianne, laat maar weten.
vr, 01/14/2011 - 10:51 Permalink
rivri

Hartelijk dank voor de snelle reactie en het meedenken!

Ik heb te veel tandheelkundige ontstekingen en behandelingen achter de rug om niet het verschil te kennen tussen de verschillende soorten pijn...
Als ik met mijn tong langs het gebied ga, voelt het geopereerde weefsel uiteraard gevoelig maar verder normaal, terwijl de plaatsen waar geprikt is erg pijnlijk zijn, de pijn trekt ook door de hele kaak en de holtes en zelfs naar mijn oor. Maar het zou inderdaad een nog niet "opgeruimd" ontstekingsproces kunnen zijn zoals u beschrijft, de operatie was niet voor niets nodig natuurlijk.

Ik zal het a.s. woensdag zeker voorleggen aan de parodontoloog, hoewel ik uit diverse berichten op internet wel intussen de conclusie getrokken heb dat juist de tandartsen het hardst roepen dat een verdoving absoluut geen kwaad kan en geen gevolgen heeft.
Maar mocht één van uw collega's meer over dit onderwerp weten dan blijf ik uiteraard erg nieuwsgierig!

En ondertussen wacht ik lijdzaam af tot het overgaat...

Nogmaals bedankt en complimenten voor jullie werk op deze site!

Met vriendelijke groet,
Rianne
vr, 01/14/2011 - 11:38 Permalink